Çin’den ABD’nin ziyaretine askeri karşılık tehdidi

Çin Halk Cumhuriyeti, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, Tayvan adasını ziyaret etmesi halinde askeri karşılık verebileceği uyarısında bulundu.

featured

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Tan Kıfey, yaptığı açıklamada, Çin tarafının Pelosi’nin Ada’yı ziyaretine karşı olduğunu birçok kez dile getirdiğini, ABD’den Tayvan’ın bağımsızlığı desteklemeyeceğine ilişkin taahhüdüne uymasını beklediklerini belirtti.

Çin ordusunun herhangi dış müdahale ve Tayvan’ın bağımsızlığına yönelik plan karşısında ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaya kararlı olduğunu vurgulayan Sözcü Tan, “Pelosi Tayvan’ı ziyaret ederse, Çin ordusu boş durmayacak.” dedi.

Tan, olası ziyaretin “tek Çin” ilkesini ve Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri’nin hükümlerini ciddi şekilde ihlal edeceğini, iki ülke ve iki ordu arasındaki ilişkilere zarar vereceğini ve Tayvan Boğazı’nda gerilimi artıracağını belirtti.

Tan’ın sözleri, Çinli yetkililerin Washington ile özel görüşmelerinde, Pelosi’nin ziyareti halinde “olası askeri karşılığı” da gündeme getirdiklerine dair iddiaları doğruluyor.

İngiliz Financial Times gazetesi, önceki gün yayımladığı haberde, Çinli yetkililerin, Pelosi’nin, Tayvan’ı ziyaret etmesi halinde, “askeri karşılık” dahil sert tepkiler verebileceğini ifade ettiğini ileri sürmüştü.

ABD, PELOSİ’NİN UÇAĞININ ENGELLENEBİLECEĞİ ENDİŞESİ TAŞIYOR

Haberde Beyaz Saray güvenlik yetkililerinin, olası riskler nedeniyle ziyarete karşı olduğu, ABD ordusunun Çin savaş uçaklarının Pelosi’nin uçağına müdahale ederek Ada’ya inmesini engellemeye çalışabileceğinden endişe ettiği iddiası aktarılmıştı.

Sözcü Cao, dünkü basın toplantısında konuya dair sorulan soruya verdiği yanıtta, “Her tür olasılığa hazırlıklıyız. Eğer ABD tarafı ziyarette ısrar ederse, güçlü ve kararlı karşı tedbirler alacağız.” diye konuşmuştu.

82 yaşındaki Pelosi’nin nisan ayında Tayvan’a yapmayı planladığı ziyaret Kovid-19’a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi o günlerde Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretinin “tek Çin” ilkesinin tanımladığı “kırmızı çizginin aşılması” anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

Ziyaretin gerçekleşmesi halinde Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada’yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olacak. Daha önce, 1997’de Newt Gingrich bu görevi yürütürken Tayvan’ı ziyaret etmişti.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949’da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan adasına kaçıp “Çin Cumhuriyeti” adında siyasi bağımsızlık ilan ederek gerçek Çin’in kendileri olduğunu savunmuşlardı.

Bu girişim, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından kabul edilmese de Tayvan (Çin Cumhuriyeti) temsilcileri, 1971’e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda adayı temsil etmişti. 1950’ler ve 1960’larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti’nden Çin Halk Cumhuriyeti’ne çevirmesinin ardından 1971’de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin’in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan’ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, “Tek Çin” ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kendi topraklarının parçası olduğunu belirtiyor.

Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM’de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Çin’den ABD’nin ziyaretine askeri karşılık tehdidi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. Pelosi Tayvana gitmesi gerekir. America bunu yapmaz ise Dunyanin onunde zayifligi ispatlanir, Cin dahada percinlesir. Cin ekonomisi Batiya tamamen bagimlidir, her konuda. Bati ve Amerika yaptirim uygularsa Cin de ic savas cikar. Ve durum orayada gidecek.
    Uygur Turk kardeslerime selamlar olsun.

    • ABD’nin müttefikleri Yunanistan Bulgaristan G.Kıbrıs gibi ülkelerdeki Türk etniklere yapılan baskıyla ABD’nin düşmanı Çin Rusya vb. ülkelerde Türk etniklere baskının bir farkı yok. Ama ABD yalnız düşmanlarındaki baskıyı görmemizi istiyor dostlarındaki baskıyı görmemizi istemiyor. Yani ABD istedi diye düşmanlarıyla düşman olmamıza gerek yok. Silahla sonuç alamayacağımıza göre dış Türklerin durumunu ancak bu ülkelerle yakın ilişkiler kurarak düzeltebiliriz

  2. Çin sadece havlıyor. Amerikan şirketleri çinden çıksa, Çin batar. Neyle doyuracak !.5 milyar nüfusu. Batılı şirketler Çinde üretmese afrikada üretir, yine üretir. Batı Çine yaptırım uygulasa Çin kime ne satacak? O kadar insana nerede iş verecek? Amerikadan nefret ediyoruz diye Çini sevmek zorunda mıyız? Çin ne kadar büyürse büyüsün 1.5 milyar nüfusu ile asla Batıyı tehdit edemez.

    • 26 Temmuz 2022, 23:21

      Ne içiyorsan bize de versene, iyi kafa yapmış sende :)

    • Çin yazdığın kadar çaresizse ABD bırak Tayvanı doğrudan Çine elkoyardı. Yine de ısrarlıysanız ABD’ye yukarıdaki gerçeği bir mektupla bildirin uyansınlar. Rusya çaresiz Ukraynada yenilir diye de bir mektup yazmışmıydınız?

    • Çin ekonomisindeki ABD şirketleri cümlenin sonundaki noktadan daha fazlasını bile temsil edemez. Çok uzağa gitme bu güne baksan bile bunu anlaman çok basit olur. Rusya ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Avrupa’nın ekonomik stresini görebilirsin. Aynı durum ABD için de olur ki bu büyük bir kumardır. Kaldı ki Büyük devletler bu gibi durumlara karşı hazırlıklıdır ve sizin gibi basit hesaplarla konuyu yorumlamazlar.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!