1. Haberler
  2. Gündem
  3. CNN’den ‘AB’ analizi: Çin ve Rusya’ya karşı ayağa kalkmazsa…

CNN’den ‘AB’ analizi: Çin ve Rusya’ya karşı ayağa kalkmazsa…

featured

ABD merkezli medya kuruluşu CNN, Avrupa Birliği’nin 2022 yılında ‘karşılaşacağı zorlukları’ kapsamlı bir yazıyla analiz etti. Luke McGee
imzalı haberde, AB’nin Rusya ve Çin’den gelen ‘düşmanlıklara’, ‘demokrasi’ için ‘meydan okumasının’ önemi anlatıldı. Analizi değerlendiren emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, ‘ABD, Çin’e ve özellikle de Rusya’ya karşı AB’yi jeopolitik bir güce dönüştürerek kullanmak istiyor’ dedi.

ERAY ÇELEBİ/VERYANSIN TV

ABD merkezli medya kuruluşu CNN, Avrupa Birliği’nin 2022 yılını; Rusya, ABD ve Çin ile ilişkiler kapsamında değerlendirdi.

Luke McGee imzalı kapsamlı haberde, “Avrupa Birliği’nin 2022’de karşılaştığı zorluklardan bazılarıyla yüzleşmesi” gerektiği belirtilerek,  “Kovid-19 salgını, tam da son iki yılın küresel siyasetinin AB için sayısız sorun yarattığı bir anda, daha iddialı bir küresel Avrupa yaratma çabalarını ikinci planda bıraktı. Bu, acil önlem alınmazsa daha da kötüleşecektir.” ifadeleri kullanıldı. 

‘AB İMKANSIZ BİR İPİN ÜZERİNDE YÜRÜYOR’

2022 Avrupa için başarı veya kırılma yılı olabilir” başlığını taşıyan haberde, AB’nin ‘ABD’yi yabancılaştırmadan Çin ile ekonomik ortaklığı sürdürerek imkansız bir ipin üzerinde yürümeye çalıştığı’ ifade edildi.

Belarus sınırındaki göç krizi ve Ukrayna geriliminin Rusya’nın elini yükselttiği dile getirilen yazıda, “Brüksel’in Belarus, Rusya, Çin’den gelen düşmanlıklara karşı” politika üretmesi gerektiği belirtildi. 

‘AB MEYDAN OKUYARAK AYAĞA KALKMAZSA…’

Eylemsizliğin maliyetinin “dünya sahnesinde sürekli azalan bir statü” olduğu ifade edilen analizde, “Daha da kötüsü eğer Avrupa, düşmanlarına meydan okuyarak demokrasiler için ayağa kalkmazsa, otoriter devletlerin yükselişini zımnen onaylıyor gibi görülebilir.” denildi.

Analizi Veryansın Tv’ye değerlendiren emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, ABD’nin Çin’e ve Rusya’ya karşı AB’yi jeopolitik bir güce dönüştürerek kullanmak istediğini vurguladı.

AB’nin Rusya’yı karşısına almanın “kolay” olmayacağının altını çizen Eslen, şunları söyledi:

‘AB İRADE GÖSTERMEDİ’

“AB üretim kapasitesiyle ekonomik açıdan küresel büyüklüğe sahiptir. Ancak AB, kuruluşundan bu yana küresel jeopolitik aktör olma istikametinde irade göstermemiştir. 

Günümüzde de AB, küresel jeopolitik bir aktör değildir ve bu şartlarda olması da mümkün değildir. 

Bunun birçok nedeni vardır. 

‘AB NATO DESTEĞİNE BEL BAĞLADI’

AB kuruluşundan bu yana güvenliği için NATO üzerinden ABD desteğine bel bağlamıştır. 

Günümüzde AB’nin müstakil bir güvenlik yapısı, müstakil bir ordusu yoktur. Ayrıca AB’nin mesela ABD gibi denizaşırı askeri güç kaydırma ve kullanma kapasitesi de yoktur. 

Dolayısıyla AB’nin küresel jeopolitik etkinliği de yoktur. 

Bir zamanlar Brzezinski’nin de yazdığı gibi, AB’nin küresel çapta jeopolitik güç olabilmesi için Rusya’yı ya da Türkiye’yi veya hem Rusya’yı hem Türkiye’yi içine alması gerekirdi. Bu gerçekleşmemiştir ve bu nedenle geniş Afro-Avrasya coğrafyasında AB’nin etkili olması mümkün değildir. 

İNGİLTERE’NİN BREXİT KARARI

AB içindeki güçlü devletlerin farklı jeopolitik çıkarları ve amaçları vardır. 

Atlantikçi olan Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması, AB’nin jeopolitik aktör olmasını daha da zora sokmuştur. 

Fransa’nın jeopolitik ilgi alanı ise çok farklıdır, Akdeniz ve Afrika’dır. 

Almanya ise Rusya ile yakın ilişkileri nedeniyle Avrasya’ya daha yakındır. 

‘AMAÇ FARKLILIKLARI… ‘

Bütün bu jeopolitik amaç farklılıkları AB’nin küresel meselelerde, müşterek kararlar oluşturmasını engellemekte, her devlet kendi çıkarlarına göre politik kararlar almakta ve bunları uygulamaktadır. Bu durum AB içinde ciddi bir dayanışma zafiyeti oluşturmakta ve AB’nin jeopolitik aktör olmasını engellemektedir. 

‘ABD, AB’Yİ KULLANMAK İSTİYOR’

ABD küresel güç mücadelesi içinde Çin ve Rusya’ya karşı tek başına mücadele ederek başarılı olamayacağını anlamıştır. ABD Çin’e ve özellikle de Rusya’ya karşı AB’yi jeopolitik bir güce dönüştürerek kullanmak istemektedir. CNN’deki bu analiz de bu amaçla yazılmıştır. 

‘KOLAY OLMAYACAK’

Avrupa’nın bütünü Rusya doğalgazına bağımlıdır, bu nedenle de yeni kaynaklar bulununcaya kadar AB’nin Rusya’yı karşısına alması kolay olmayacaktır. 

Mevcut yapısıyla AB, jeopolitik açıdan kağıttan bir kaplandır. 

AB, Türkiye’yi üye yapmamasının jeopolitik bedelini önümüzdeki süreçte ödeyecektir. “

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!