AKP listelerinden milletvekili seçilen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, yeni anayasa hazırlığıyla ilgili “Biz, ‘Anayasa’nın ilk dört maddesini değiştirelim’ demiyoruz” dese de “Diyoruz ki bu maddelere, ‘zinhar değiştirilemez’ demek gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır” demişti. Bu sözlerle “anayasada değiştirilemez hükümlü maddeler olmamalı” mesajı vererek ilk dört maddeyi hedef almıştı.
Bu sözler tartışılırken Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’den yeni anayasa mesajı geldi.
MHP’nin Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda partisinin 2 sene hazırladığı Anayasa taslağını hatırlattı.
Yıldız, paylaşımında şunları kaydetti:
“Milliyetçi Hareket Partisinin hazırladığı 100 maddelik anayasada; Cumhuriyetimizin temel ilkeleriyle çatışma yoktur. İlk dört maddeyi değiştirmeye yönelik girişimler yoktur! Keyfî yönetime cevaz verecek bir düzensizlik yoktur.
Millî devleti parçalayan özerklik/federasyon yoktur! Türkçeden başka bir dile resmiyet kazandırılması yoktur! Türkçeden başka bir dilde eğitim yoktur Türk’ün anayasasından “Türk”ün adını çıkarma girişimi yoktur!
Türk milletinin içinden ayrı bir ‘millet’ inşâ etme girişimi yoktur! Terör örgütüyle pazarlık, teröriste af, teröre taviz yoktur! Paralel devlet yapılanmasına yer yoktur.”
Hizbullah’ın siyasi uzantısı sayılan ve Meclis’e AKP listesinden 4 vekil sokan HÜDA PAR’ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, önceki günlerde “Herkesin kırmızı çizgileri cebinde dursun. Masanın üzerine konursa bir araya gelip anayasa yapamıyoruz” demişti. Anayasada “asla değiştirilemez madde olmamalı” diyen Yapıcıoğlu, “Maddelere ‘zinhar değiştirilemez’ demek gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. ‘Bu doğru bir şey mi değil mi gelin bunu tartışalım’ diyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Yapıcıoğlu, “Maddelere ‘zinhar değiştirilemez’ demek gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. ‘Bu doğru bir şey mi değil mi gelin bunu tartışalım’ diyoruz”…
Felsefi olarak doğru bir yaklaşım. Gel Zekeriya efendi lafı kıvırtmadan maddeleri tartışalım. Ben diyorum ki ilk dört madde olduğu gibi kalsın. Sen ne diyorsun? Değiştirildi diyorsan teklifin nedir? Çıkart ağzından baklayi. Lafı eveleyip gevelemeyi bırak. Zemin mi yokluyorsunuz millet ne kadar derin uykuda diye?