Darbe davaları Yargıtay’da hangi aşamada?

featured

Hürriyet yazarı Sedat Ergin bugünkü yazısında, darbe davalarının Yargıtay’da temyiz aşamasındaki durumunu mercek altına aldı.

Ergin, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra Türkiye’nin birçok ilinde ağır ceza mahkemelerinde açılan dava sayısının 17 Ocak 2020 itibarıyla toplam 289 olduğunu ve bunlardan 272’sinin sonuçlandığını kaydetti.

Birinci derece mahkemelerde biten 272 davadan 165’inin Yargıtay’da işlem gördüğüne dikkat çeken Ergin, temyiz süreciyle ilgili gözlemlerini şöyle aktardı:

22 ONAMA, 16 BOZMA

“Asıl odaklanmamız gereken kurum bu dosyalarla ilgili son sözü söylemesi açısından önem taşıyan Yargıtay. Daha doğrusu, Yargıtay’ın FETÖ ve darbe davaları konusunda uzmanlaşmış olan, FETÖ bağlantılı suçlardaki içtihatları koyan 16’ncı Ceza Dairesi…

Peki 15 Temmuz davalarının bu dairedeki durumu nedir? Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’ne 165 dosyanın intikal ettiğini kaydetmiştik. Şimdi bu dosyaların daire içindeki seyrine bakalım. 16’ncı Ceza Dairesi’nden bugüne kadar 23 dosyada ‘onama’, 20 dosyada ise ‘bozma’ kararı çıkmış. Onama kararı, birinci derece mahkeme ve ardından istinaftan gelen bir beraat kararı üzerinde olabileceği gibi hükmedilen bir ceza hakkında da olabilir. Benzer bir durum ‘bozma’ kararları bakımından da geçerlidir.

Burada dikkat çeken bir nokta, 16’ncı Ceza Dairesi’nin 18 dosyada ‘onama-bozma-ret’ kararı vermiş olması. Yani, aynı dosyadaki sanıklar açısından kategorik bir şekilde tek yönde standart bir karar yerine sanıkların işledikleri suçların niteliklerine göre farklı doğrultuda kararlar alınmış.

Bu arada, 6 davada da ‘düzeltilerek onama’ verildiğini ekleyelim. Bundan kararda basit hataların yapıldığı -örneğin ceza süresinin yanlış hesaplanması gibi- durumların düzeltilmesini anlıyoruz.

Ayrıca, eksikler nedeniyle 11 dosya da iade edilmiş.”

KARARLAR ÇEŞİTLİLİK GÖSTERİYOR

49 darbe dosyasının şu an Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’nin kararını beklediğini ifade eden Ergin, şöyle devam etti:

“Yargıtay’ın şu ana kadar darbe dosyalarında aldığı kararları nasıl okumalıyız? Aktardığımız veriler, en azından bu aşamada Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’nin kararlarının genel bir yöneliş olarak çeşitlilik gösterdiğine, bozma ve onama seçenekleri arasında önemli ölçülerde dengeli bir şekilde dağıldığına işaret ediyor.

Kuşkusuz bu kararlara da itirazlar gelecektir. Zaten 16’ncı Ceza Dairesi’nden kararın çıkması dosyanın Yargıtay’da sonuçlandığı anlamına gelmiyor. Yargıtay Başsavcılığı, pekâlâ hazırladığı mütalaa hilafına bir hüküm çıktığında itiraz etme hakkına sahip. Ayrıca unutmayalım ki, Daire’nin bozma kararları birinci derece mahkemede yeniden yargılamayı gerektiriyor. Mahkeme de pekâlâ kendi kararında ısrar edebilir. Bu takdirde, Yargıtay Başsavcılığı’nın itirazlarında olduğu gibi, dosyanın Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu’na kadar gitmesinin önü açılabilir. Ayrıca, sanıkların da Daire’nin kararlarına karşı ‘düzeltme’ talebiyle itiraz hakları var.

Bu arada, darbe davaları içinde Genelkurmay Çatı ve Kara Havacılık gibi çok sanıklı kritik davalar birinci derece mahkemelerde sonuçlanmış olmakla birlikte henüz istinaf sürecini tamamlamadı. Keza en kritik darbe dosyalarından biri olarak görülen Akıncı davasında henüz birinci derece mahkemeden de karar çıkmış değil. Her halükârda Yargıtay’ın darbe davalarında kat etmesi gereken daha uzun bir mesafe var.”

 

 

Darbe davaları Yargıtay’da hangi aşamada?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!