1. Haberler
  2. Siyaset
  3. DEM Parti komisyonda müzakere edildiğini açıkladı: ‘Suriye süreci ayrı PKK süreci ayrı…’

DEM Parti komisyonda müzakere edildiğini açıkladı: ‘Suriye süreci ayrı PKK süreci ayrı…’

DEM Partili kaynaklar, karşılıklı adımlar atılmadığı için süreçte duraksama olduğunu söyledi. Yasal düzenleme ve Öcalan'ın koşulları şartını öne süren kaynaklar, Suriye’deki gelişmelerin sürecin ilerleyişine etkisine dair de tartışmalar yürütüldüğünü belirtti. Kaynaklar, “Suriye’de yürüyen sürecin PKK ile yürütülen süreci etkilememesi için bir çaba var" diyerek, iki sürecin birbirinden ayrı yürütülmesi yönünde müzakereler yapıldığını açıkladı.

featured

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çıkışıyla başlayan ve terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın fesih çağrısıyla ivmelenen açılım sürecinde, DEM Parti kanadından bir süredir karşılıklı somut adımların atılmadığı doğrultusunda açıklamalar geliyor.

T24’ten Ceren Bayar’ın haberine göre,  DEM Parti kaynakları, tarafların karşılıklı adımlarında yaşanan durağanlığın sürece de yansıdığını, süreçte duraksama olduğunu söyledi.

YASAL DÜZENLEME VE ÖCALAN’IN KOŞULLARI ŞARTI

Kaynaklar, duraksamanın en önemli sebebinin örgüt üyelerinin geri dönüşü için gerekli olan yasal düzenlemelerin yapılmaması olduğunu ifade etti. Hukuki zemin hazırlanmadığı gerekçesiyle silah bırakma mekanizmasının ilerlemediği belirtildi. Kaynaklar, “Yasal düzenlemelerin hayata geçmesi halinde PKK’nın silah bırakma mekanizmaları daha da hızlı işleyecektir. Geri dönüşler de başlayacaktır” dedi.

Sürecin yavaşlamasının temel sebeplerinden birinin de Öcalan’ın koşulları olduğu ifade edildi. Koşullarda kısmi bir değişiklik olduğunu ifade eden kaynaklar, süreci yönetmek ve yürütmek için yeterli ve gerekli düzenlemelerin yapılmadığını kaydetti.

‘DURAKSAMA KOMİSYONA DA YANSIYOR’

Süreçteki duraksamanın komisyon çalışmalarına da yansıdığını söyleyen kaynaklar, yasal düzenleme aşamasına geçilmediği için komisyon çalışmalarının da uzadığını ifade etti.

‘SURİYE SÜRECİ İLE PKK SÜRECİNİN AYRI YÜRÜTÜLMESİ İÇİN MÜZAKERELER SÜRÜYOR’

Suriye’deki gelişmelerin sürecin ilerleyişine etkisine dair tartışmalar yürütüldüğünü belirten kaynaklar, “Suriye’de yürüyen sürecin PKK ile yürütülen süreci etkilememesi için bir çaba var. İki sürecin iç içe değil birbirinden ayrı yürütülmesi, tartışılması beklentisi hakim. Taraflar arasında bu yönde müzakereler sürüyor” diye konuştu.

“Komisyon üyelerinden bir heyet birkaç hafta içinde İmralı’ya gidebilir”

Yakın döneme ilişkin gelişmelerin neler olabileceğine dair soruyu yanıtlayan kaynaklar, önümüzdeki hafta DEM Parti’den bir heyetin, birkaç hafta içinde de komisyon üyelerinden bir heyetin İmralı’ya gidebileceğini ifade etti.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!