Denizcilerimizin Atatürk’e armağanı: Mavi Vatan’a hayırlı olsun

featured

MİLGEM projesinin 5’inci gemisi olan İstanbul (F – 515) Fırkateyni denize kavuşuyor. Amiral Cem Gürdeniz, “Bu başarı, denizcilerimizin Atatürk’e en büyük armağanıdır” dedi.

İstanbul Tersane Komutanlığı’nda düzenlenen MİLGEM projesinin 5’inci gemisi olan İstanbul (F – 515) Fırkateyni’nin denize iniş töreni düzenleniyor. Törende ayrıca Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 3’üncü gemisinde ilk kaynak yapılacak.

Amiral Cem Gürdeniz, TCG İstanbul ile ilgili mesajından, MİLGEM’in temellerini atan ve Balyoz kumpasının hedefi olan merhum Ormairal Özden Örnek’e selam gönderdi.

Gürdeniz şu ifadeleri kullandı:

“TCG İstanbul, Cumhuriyet Donanmasının kendi tasarımı olan en büyük savaş gemisidir. Yüzde 70 milli sanayi ürünüdür. Bu başarı, denizcilerimizin Atatürk’e en büyük armağanıdır. Bu başarıda emsalsiz katkısı olan merhum Oramiral Özden Örnek’i rahmet minnet vefa ve özlemle anıyorum. Bu görkemli geminin inşasında emeği geçen mühendis ve işçilerimizi yürekten kutluyorum. Mavi Vatanın koruyucularına hayat veren tüm tersanelerimize selam olsun!”

İstanbul (F-515) Fırkateyni’nin denize iniş törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda yaşanan olayların, savunma alanında güçlü, bağımsız ve teknolojik bakımdan yeterli olmayan milletlerin geleceklerine güvenle bakabilmelerinin mümkün olmadığını gösterdiğini belirtti.

Erdoğan, 5 yılda hizmete alınacak 5 büyük proje ile donanmayı çok güçlü bir konuma getireceklerini söyledi. 

Araştırma, geliştirme yatırımlarını artırarak yüksek teknoloji gerektiren sistemlerin hayata geçirilmeye devam ettiğini ifade eden Erdoğan, “Korkut alçak irtifa hava savunma sisteminin deniz versiyonu olan Gökdeniz’i ilk kez İstanbul Fırkateyni’yle birlikte envantere alacağız.” diye konuştu. 

Erdoğan, yerli ve milli olarak geliştirilen üç boyutlu arama radarı ve aydınlatma radarı gibi sistemlerinin de bu gemiyle ilk kez kullanılmaya başlanacağını dile getirerek, MİLGEM istif sınıfı gemilerin MİLGEM ada sınıfı gemilerden ana farklılığının hava savunma kabiliyetinin artırılması olduğunu kaydetti. 

Bunun için geliştirmesi süren milli dikey atım sistemini de İstanbul Fırkateyni’nde ilk kez kullanacaklarını vurgulayan Erdoğan, ilk milli gemisavar füzesi Atmaca’nın gemilere entegre edilmeye başlandığını söyledi. 

Bu gemilerde Atmaca’nın göreve hazır olacağını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

 “İnşallah 5 yılda hizmete alacağımız 5 büyük proje ile donanmamızı çok güçlü bir konuma getireceğiz. Bu sene içinde test ve eğitim gemimiz Ufuk’u, yine bu yıl içinde üzerine konuşlandıracağımız helikopter ve İHA’larla hava operasyonları yapabileceğimiz çok maksatlı amfibi hücum gemimiz Anadolu’yu, önümüzdeki yıl yeni tip denizaltılarımızın ilki olan Piri Reis’i, 2023’te İstanbul Fırkateynimizi, 2024’te denizde ikmal ve muharebe destek gemisi DİMDEG’i inşallah Deniz Kuvvetlerimize kazandıracağız. Ayrıca denizaltı teknolojisinde önemli kabiliyetler edindiğimizi yeni tip 6 denizaltımızı 2022 yılında Piri Reis’ten başlayarak her yıl birer tane olmak üzere hizmete alacağız.” 

ÜST LİGE TAŞIYACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, denizaltı platformlarından uçak gemilerine kadar çeşitli muharip deniz platformlarının ileri teknolojiye sahip yerli ve milli silah ve sensör sistemleriyle birlikte geliştirilmesini ve bunların ihracatını sağlamayı hedeflediklerini söyledi. 

MİLGEM istif sınıfında 6, 7 ve 8’inci fırkateynlerin inşasıyla ilgili süreci de yakın zamanda başlattıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: 

“Anadolu gemimizden sonra yerli ve milli olarak planlayacağımız uçak gemimiz bizi bu alanda en üst lige taşıyacaktır, bunun da görüşmelerini yapıyoruz ve süratle onun da adımını inşallah atacağız. Kaptanı Derya Barbaros Hayrettin Paşa ‘Denizlere hakim olan cihana hakim olur.’ diyerek deniz gücünün önemini ifade etmiştir. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak kendimizi bu alanda sürekli geliştirmek, ileri teknolojilerle altyapımızı güçlendirmek durumundayız. Bunu da ancak bütüncül bir bakış açısıyla başarabiliriz. Kamu ve özel sektörüyle Türk savunma sanayinin tamamı bir bütündür. Terör örgütleriyle simbiyotik ilişkisi olanların tamamı yalan, tamamı çarpıtma ürünü hezeyanlarının bizi doğru yoldan alıkoymasına müsaade edemeyiz. Bunların amacı ülkemizi sadece askeri açıdan değil ekonomik olarak da dışarıya bağımlı kılmaktır.”

Erdoğan, merhum Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş ve Nuri Killigil gibi vatan ve millet sevdalısı girişimcilerin projelerini dinamitleyenlerin bugün de aynı tavrı farklı söylemlerle devam ettirdiğini vurgulayarak, “Heyhat artık o günler geçti. Onlar eski Türkiye’deydi. Şimdi yeni Türkiye, büyük ve güçlü Türkiye var. Onlar ne yaparsa yapsın biz hedeflerimize, sınırsız teknolojiler, güvenli yarınlar şiarıyla çalışan kuruluşlarımızın gayretleriyle inşallah ulaşacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.” ifadesini kullandı.

İstanbul Fırkateyni’nin inşasının kazasız ve belasız tamamlanması dileğinde bulunan Erdoğan, projede emeği geçenlere de teşekkür etti.

Erdoğan, ilk kaynağı yapılacak Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 3’üncü Gemi’nin dost ve kardeş Pakistan’a hayırlı olması temennisinde bulundu. 

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 3’üncü Gemisi’nin ilk kaynağını yaptı.

İLK MİLLİ FIRKATEYN TCG İSTANBUL GEMİSİ

MİLGEM Projesinin 5. gemisi, projenin ilk istif sınıfı fırkateyni, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle STM firması ana yükleniciliğinde inşa ediliyor. Projede, 80 civarında, büyük çoğunluğu yerli olan alt yüklenici firma görev alıyor. Projede çalışan toplam firma sayısı ise 220.

Geminin, denize indirilmesinin ardından yapılacak testlerin ardından 2023’te teslim edilmesi hedefleniyor.

‘HER COĞRAFYADA ETKİN GÖREV’

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Türk donanmasının gücüne güç katmak maksadıyla, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen MİLGEM istif sınıfı İstanbul Fırkateyni’nin denize iniş ve Pakistan MİLGEM Korvet Projesinin 3. gemi ilk kaynak törenine şahitlik etmenin haklı gurur ve heyecanını yaşadığını belirtti. Güler, “Sayın Cumhurbaşkanımıza törene teşrifleriyle bizleri onurlandırdıkları için şükranlarımı arz ediyor, tüm katılımcılara saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

Güler, “Deniz Kuvvetlerimiz mavi vatanımızın yanı sıra Atlantik’ten Büyük Okyanus’a kadar şanlı bayrağımızı şerefle dalgalandırmak suretiyle her coğrafyada etkin harekat icra etmeye her daim hazır olduğunu göstermiş ve yüce ulusumuzun gurur kaynağı olmuştur.” ifadelerini kullandı.

2027 YILINA 3 GEMİ

Donanmanın bugünkü seviyesine ulaşmasında katkısı bulunan ve hayatlarını kutsal vatan toprakları için feda eden aziz şehitler ile ebediyete intikal eden tüm denizcileri şükran, minnet ve rahmetle andığını, hayatta olanları ve kahraman gazileri de saygıyla selamladığını dile getiren Orgeneral Güler, şöyle devam etti:

“Son yıllarda zatıalinizin liderliği ve destekleri doğrultusunda gelişen milli savunma sanayindeki millilik ve yerlilik oranının yüzde 70’lere yükseldiğini gururla müşahede etmekteyiz. Bu çerçevede İstanbul Fırkateyni’nin imkan ve kabiliyetleri ile ateş gücü, ilave silah ve sistemler eklenerek daha önce inşa ettiğimiz ada sınıfı gemilere oranla artırılmıştır. Geliştirilmekte olan birçok milli teknolojik yeniliklerin de önümüzdeki dönemde bu fırkateynimizde kullanılması hedeflenmektedir. Biraz sonra mavi vatanla buluşmasına tanıklık edeceğimiz İstanbul Fırkateyni Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlayacağımız 2023 yılında hizmete girmiş olacaktır. İstif sınıfı fırkateyn projesi kapsamında İzmir, İzmit ve İçel isimleriyle diğer 3 gemimizin de 2027 yılına kadar tamamlanması planlanmaktadır. Ayrıca dost ve kardeş ülke Pakistan’ın deniz kuvvetlerini güçlendirmek üzere MİLGEM projesini tercih etmesi bizler için ayrı bir gurur vesilesidir. Harp gemisi inşası alanında sürdürmekte olduğumuz ortak gayret, Türk savunma sanayinde duyulan güvenin ve Pakistan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin en anlamlı göstergesidir.”

Orgeneral Güler “Bu duygu ve düşüncelerle ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü onun kahraman silah arkadaşlarını ülkemizin bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi bir kez daha minnet ve rahmetle, kahraman gazilerimizi ve şehit ailelerimizi şükranla anıyorum” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

STM, ana alt yüklenicilerinden biri olduğu MİLGEM Projesi’nin ilk 4 gemisi Ada sınıfı korvetlerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına tesliminin ardından, projenin devamı niteliğindeki “İ Sınıfı Fırkateyn (MİLGEM Projesi 5’inci Gemi) Tedariki Projesi”nde ana yüklenici sorumluluğunu üstlendi.

Şirket, 2019 yılında SSB ile tedarik sözleşmesi imzaladı. Sözleşmeyle STM, geminin tasarımı, silah-elektronik sistemleri ve ana tahrik sistemi sorumluluklarını da kapsayacak şekilde ana yüklenici olarak görevlendirildi. ASELSAN ve HAVELSAN’ın ana iş ortakları olarak yer aldığı projede, 150’den fazla sistem için 80 civarında alt yüklenici görev yapıyor. Toplamda sözleşmeli ve sipariş emriyle çalışılan firma sayısı ise 220’yi buluyor.

GELİŞMİŞ ÖZELLİKLERİYLE GÖREV YAPACAK

İ Sınıfı Fırkateyn Sözleşmesi’nde, sistem ve sistem sağlayıcı firmalar geçmiş MİLGEM gemilerindeki firmalarla aynı olacak şekilde kurgulandı ve mevcut yerli firmalarla projeye başlandı.

Bu süreçte yapılan araştırma ve çalışmalarla, belirlenmiş teknik isterler ve performans olarak yabancı menşeli ürün/sistem isterlerini karşılayan yerli firmalar da takvim ve bütçe etkisi olmamak kaydı ve müşteri kabulüyle projeye dahil edilebiliyor.

Sistem tedariki yapılan 80 civarındaki alt yüklenicinin üçte ikisi yerli, üçte biri yabancı firmalardan oluşuyor.

İ sınıfı fırkateynler, gelişmiş hava savunma ve su üstü harbi, denizaltı savunma harbi ve karakol faaliyetlerinin icrasını yerine getirecek. Keşif ve gözetleme, hedef tespit, teşhis ve tanıma, erken ihbar görevleri ile üs ve liman savunması görevlerini gerçekleştirecek fırkateynler, gelişmiş denizcilik özellikleriyle tamamen milli imkanlarla tasarlandı. Fırkateyn, tek gövdeli deplasman tipi tekne formunda inşa ediliyor.

YÜKSEK YERLİLİK

Fırkateyn tamamlandığında tam boyunun 113 metre ve genişliğinin 14,4 metre olması planlanıyor. Yaklaşık 3 bin ton deplasmana sahip İ sınıfı fırkateyn, Ada sınıfı korvetlerden farklı olarak satıhtan havaya güdümlü mermi bulunduracak ve fırlatabilecek.

İ sınıfı fırkateyn, milli bir elektronik harp sistemine ve yeni nesil milli savaş yönetim sistemine, geliştirilmiş silah, radar ve sensörler ile muhabere ve seyir sistemlerine yüzde 75’in üzerinde yerli katkı payıyla sahip olacak.

Yerli tedarikçiler, geminin silah elektronik sistemleri ile gemi elektrik sistemi, yardımcı makine sistemleri (dizel jeneratör setleri, entegre platform kontrol ve izleme sistemi, KBRN üniteleri ile tespit ve teşhis sistemi, tulumbalar, valflar, elektrik güç sistemleri, kablolar, tablo ve panolar, hava kompresörleri, yangın söndürme sistemleri ve benzeri), gemide yaşam için gerekli ekipmanları (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemi, tatlı su üretim sistemi, yaşam mahalleri mobilya donatımları, servis mahalleri, sıcak su sistemi ve benzeri), gemicilik donanımları (dümen takımı, vasıta mataforası, ırgatlar, kaportalar, hangar kapısı, torpido kovan mahalleri, sancak iskelesi ve benzeri) gibi platform sistemlerinin tedarikini sağlıyor.

İ sınıfı fırkateynlerin ilki olan İstanbul Fırkateyni’nin 2023 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi hedefleniyor.

Geminin inşa ve donatımına ilişkin her türlü dizayn, mühendislik ve sistem-malzeme tedarik faaliyetlerine STM tarafından devam ediliyor.

Denizcilerimizin Atatürk’e armağanı: Mavi Vatan’a hayırlı olsun

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Bu hükümetin cok fazla elestiremeyecegim tek yani : SS . Yola devam!

  2. Sonsuzlukta bir yıldız gibi parlayan merhum Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in aziz ruhu biraz huzur bulmuştur diye düşünüyorum.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!