Denizcilik kültürüne nefes veren dergi: Yeni Deniz Mecmuası

featured

İlk sayısı 1 Mart 2016 tarihinde okuyucu ile buluşturan Türkiye’nin tek denizcilik kültürü dergisi ‘Yeni Deniz Mecmuası’ artık Pankuş Yayınları’ndan çıkacak. Derginin Genel Koordinatörlüğü’nü Mavi Vatan’ın isim babası emekli Amiral Cem Gürdeniz yapıyor.

BUSE ERDEM/VERYANSIN TV

Genel Koordinatörlüğü’nü Mavi Vatan’ın isim babası Cem Gürdeniz’in yaptığı, seçkin kadrosuyla dikkat çeken Türkiye’nin tek denizcilik kültürü dergisi “Yeni Deniz Mecmuası” artık Pankuş Yayınları bünyesinde okuyucuyla buluşacak. 

Yeni denizcilik yazarlarını teşvik etmeyi de hedefleyen Deniz Mecmuası’nda bugüne kadar yayınlanan 20 sayıda, 185’den fazla yazara yer verildi.

Bugüne kadar edebiyat, denizcilik tarihi, deniz ve gemi müze, denizcilik kültürü, biyografi, balıkçılık, jeopolitik, deniz hukuku, strateji, sinema, gemicilik, çevre, amatör denizcilik, enerji, deniz ticareti, gemi inşa, deniz bilimleri, dalış, resim, arkeoloji vb. alt alanlarda 19 sayıda 500’den fazla yazı okuyucuya sunuldu.

Kırmızı Kedi Yayınevi’nin yayınladığı Yeni Deniz Mecmuası’nın Pankuş Yayınlarına devriyle yeni sayılar Pankuş Yayınları’nın sorumluluğunda devam edecek. Niteliği dergi olsa da dergi raflarında değil, kitap – dergi statüsünde, kitapçıların kitap raflarında da yerini alan ve 5. yaşını dolduran Yeni Deniz Mecmuası’nın varlığı Türkiye’nin denizcileşmesine destek sağlaması konusunda oldukça kritik… 

Derginin yayın kurulu denizcilik kültürümüzde gerek yazdıkları kitap ve makaleler gerekse tecrübe ve birikimleri ile iz bırakmış değerli denizcilerden oluşuyor.

Cem Gürdeniz, Levent Akson, Derya Şerif Yarkın, Ömer Bozkurt, Ali Rıza İşipek, Ali Bozoğlu, Nedret İşli, Murat Koraltürk, Reşit Mehmet Erol ve Caner Şaka gibi değerli yazarların denizcilik ile ilgili özgün yazılarının yer aldığı Yeni Deniz Mecmuası’nı ise Emekli Amiral ve Yeni Deniz Mecmuası dergisinin Genel Koordinatörü Cem Gürdeniz Veryansın TV’ye anlattı:

“Yeni Deniz Mecmuası’nı diğer dergilerden farklı kılan, denizcilik gücünün tüm alanlarını  kapsamasıdır.  Yani denizciliğin milli güce katma değer sağladığı tüm alanları içermesi ve en önemlisi denizcilik kültürünü öne çıkaran bir dergi olmasıdır…

‘TEK DENİZCİLİK KÜLTÜRÜ DERGİSİ’

Yeni Deniz Mecmuası denizcilik gücünü bütüncül şekilde kapsayan bir yelpaze içinde  okuyucuya erişen tek denizcilik kültürü kitap/dergisidir. Bu tip bütüncül bir dergi Türkiye’de yoktu. 2015 sonbaharında denizcilik gücüne katkı sağlayan 14 alt alanı kapsayacak bir dergi çıkarma kararı aldık ve 1 Mart 2016’da ilk sayımızı yayınladık.

Türkiye’de denizcilik mecmuaları, mesleğe yönelik denizcilik yayınları var. Ancak bunlar hemen hemen belirlenmiş ve seçilmiş ihtisas  alanlarına yöneliktir (deniz ticareti, tersanecilik, amatör denizcilik vb)

TEMEL DENİZCİLİK KÜLTÜRÜ ANLATILIYOR

Yeni Deniz Mecmuasını popüler dergilerden ayıran en önemli farkı okuyucuya deniz ve denizcilik gücü konusunda temel denizcilik kültürünü veriyor olmasıdır. Örneğin  Deniz dibi madenciliğini de deniz tarihi ile ilgili bir makaleyi de aynı sayıda görebiliyorsunuz. Popüler dergiler de çok değerli, çok önemli. O dergilerde genellikle tüketime yani ‘tekne sahibi olmak isteyenlere,  gezginlere, tekneyle dünya turu yapmak isteyenlere bilgiler sunulur, tecrübeler paylaşılır. Bir nevi denizin hobi ve keyif yönünü öne çıkaran tonda  yazılar ve konular vardır.  Bunlar da çok önemlidir tabi ki. Biz de zaman zaman bu tarz makaleleri yayınlıyoruz.

Ama dediğim gibi biz denizcilik gücüne hem kültürel hem de stratejik açıdan bakarak sentez yaratmaya çalışıyoruz. Mesela bu saydığım popüler dergiler deniz jeopolitiği veya stratejisi ile ilgilenmez. Çok nadir görürsünüz. Halbuki bizde deniz jeopolitiği, deniz silahlanması, deniz savunması, deniz güvenliği , deniz hukuku gibi  konular da var. O yüzden dediğim gibi Türkiye’de büyük bir ihtiyacı karşılayan bir dergi türü.

ARAŞTIRMA YAPANLAR İÇİN REFERANS OLACAK

Her sayıda akademik özelliği olan, referanslı ve akademik kurulların denetiminden geçebilecek şekilde makalelerimiz de olacak. Gelecekte araştırma yapanlar bu makaleleri referans olarak kullanabilsin diye…

Bir de tabi diğerlerinden farklı olarak her sayıda tarihsel spektrumda geçmişten günümüze gelen bir takım koleksiyonları, efemera malzemeyi, yüksek çözünürlüklü baskıyla okuyucuyla buluşturmaya devam edeceğiz.

Neticede denizcilik kültürüne her yönüyle katkı sağlayacak, kitap dergi kalitesinde, okuduktan sonra sonsuza kadar saklamayı düşündüğünüz bir dokümanı hayata geçirmeye çalıştık. 20. Sayıyla da kaldığımız yerden devam ediyoruz.  Pankuş Yayınlarında da yeni dönemde yapmamız gereken en önemli görev, makaleler dizini çıkarmak olmalıdır.”

Genel Yayın Yönetmeni Levent Akson ise Yeni Deniz Mecmuası hakkında şunları söyledi:

“Yeni Deniz Mecmuası, Amiral Cem Gürdeniz’in önerisi ve öncülüğünde yayına başladığı 2016 yılından itibaren denizcilik gücünü ve 14 alt bileşenini derginin içeriğine katarak diğer sektör dergilerinden farklı bir yol izlemiştir ve genel yayın yönetmeni olduğum dergimizin Pankuş Yayınlarından çıkarılacağı sürece de aynı rotayı izleyecektir. İşte bu rotada ele alınacak 14 denizcilik gücü alanında  özgür makaleler, röportajlar, incelemeler, görseller, her sayıda bir dosya konusu  dergimizi diğer sektör dergilerinden farklı kılacaktır.

Okuyucular bu dergiyi eline aldıklarında ilgi duydukları denizcilik konularına ve güncel denizcilik sorunlarımıza ait mutlaka bir makale bulacaklardır. Dergimizde bundan böyle deniz ticaretine ve markette olup bitenlere ve zaman zaman yabancı sektör analistlerinin de görüşlerine yer verilecektir.”

Dergiye abone olmak için:
www.pankusyayinlari.com

Denizcilik kültürüne nefes veren dergi: Yeni Deniz Mecmuası

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!