Devlet Bahçeli’nin hedef aldığı dansçı sessizliğini bozdu!

featured

İzmir’de düzenlenen Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nin gala gecesinde sahneye taşıdığı ‘Dervish in Progress’ gösterisi nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hedef alınan dünyaca ünlü dansçı Ziya Azazi sessizliğini bozdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nin gala yemeğinde sahneye taşıdığı ‘Dervish in Progress’ gösterisi nedeniyle hedef alınan dünyaca ünlü dansçı Ziya Azazi, sessizliğini bozdu. Azazi açıklamasında, gösterisinin politika malzemesi olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

‘BENİ DERİNDEN YARALADI’

Cumhuriyet’in aktardığına göre; Azazi, Instagram hesabından yaptığı açıklamada şunlar söyledi:

“Otuz iki yıldır sanat icra eden; beş kıtadaki elli ülkede sahne almış ve yıllarca ülkemizi temsil etmiş bir sanatçıyım. Ayrıca bugüne kadar otuz beş ülkede de ders vermiş bir eğitmenim. 

Birçok coğrafya, ulus, millet, kültür, din, inanış ve dille karşılaştım. Ömrüm boyunca sanat, bilim ve inanç arasındaki bağlantıyı aradım.

Her zaman taraflı ve bölücü düşüncelerin ve davranışların uzağında kalmayı seçtim. Apolitik, doğa-hayvan ve insan sever olarak insani sorumluluğumu hep anlamaya ve gerçekleştirmeye çalıştım. Tahminen bu netliğimdendir ki; elli yılıma bu kadar şey sığdırdım.

Tam da bu yüzden benim ve sanatımın, doğduğum topraklarda, politikaya malzeme edilmesi beni derinden yaraladı. Bugüne dek süren sessizliğimin sebebi de budur.

İnsanlığın birliği için sorumluluklarımızın bilinciyle çalışmamız gereken bir çağdayız. Parçalayıcı her türlü davranışın arındırıldığı bir gelecek için çabalamalıyız. Herkesi, işte böylesi bir insani hizmete davet ediyorum. Güzel bir gelecek; ancak ve ancak sanat, bilim ve felsefede olduğu gibi politikada da bütünselliğin sağlanmasıyla mümkün olabilir.

Bahsi geçen Dervish In Progress (Gelişmekte olan Derviş) adlı performansımda bir arınma hikayesi anlatmaktayım. Hayatta giyindiğimiz kimliklerden kurtulmayı, kalbi ve ruhu arındırmayı; özetle kabuk içinde kabuk olan benliğin çıplaklaşma çabasını sergileyen bir danstır bu.

Gösterinin sonunda (ölümü temsilen) eteğin altında kalışım da, bu çabanın mezara kadar sürmesi gerektiğini ima eder. “Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağzım, bugün yeni şeyler söylemek lâzım” der Celaleddin-i Rumi.

Sanatsal özgürlüğün değerini bilen ve bu süreçte destek veren herkese can-ı gönülden teşekkür ederim.”

NE OLMUŞTU?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi” kapsamında da 10 Eylül’de bir gala yemeği düzenlenmiş, gecede dünyaca ünlü sufi dansçı Ziya Azazi sahne almıştı. AK Parti ve MHP’li isimler dünyaca ünlü dansçı Ziya Azazi’yi sosyal medyada ‘çıplak semazen’ ifadeleriyle hedef göstererek Başkan Tunç Soyer’i bu gösteriyi düzenlediği için eleştirmişlerdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sosyal medya hesabından Azazi’ye hakaret ederek, “CHP’li İzmir Belediyesi edepsizlik çukuruna devrilmiştir. Bir de çıkmışlar, yarı çıplak soytarıyı, Türkiye’yi 50’den fazla ülkede temsil etmiş bir modern dans sanatçısı ve koreograf olarak tanıtmışlar. Neymiş, modern bir dans gösteriymiş. Batsın sizin modernliğiniz!” demişti.

Devlet Bahçeli’nin hedef aldığı dansçı sessizliğini bozdu!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. Biri elma biri armut. Ne tür bir mantık sendeki ben anlamadım. Belli ki insanların dini anlayışlarının farkında değilsin. Kimse dans etmesine bir şey söylemiyor, çıplak olmasına da kimsenin bir şey dediği yok, bir mesajı varsa onu da versin tabiiki. Ama bu derviş figürünün ait olduğu insanlara hakaret etmek, çok ciddiye aldıkları, simgeleri olan ve ayrı bir felsefesi olan olayı sulandırmaktan başka bir şey değil. Çok afedersiniz ama müstehcen filmlerde papaz ve rahibenin bu tür bir filme alet edilmesi gibi bir şey diye düşünüyorum. Bu tür davranışlar o mecralarda kalsa bence daha iyi olurdu. Keşke hiç haberlere çıkmasaydı, küçük bir kesimin izlediği bir şey olarak kalsaydı. Şimdi ne zaman dervişleri görsek aklımıza bu olay ve çıplak dansı gelecek, felsefesi değil. Sorun da tam bu zaten. Keşke bu haber vesilesiyle boş eleştirilerden ziyade daha çok asıl felsefesi anlatılsa da bir işe yarasa haberin popülerliği.

  2. 21 Eylül 2021, 06:47

    Sanat felsefeyi, felsefe ise bilimi, gelişmeyi besler. Sanat’a gem vurursanız, hayır öyle olmaz, böyle de olmaz, şöyle olacak derseniz aydınlanmanın gelişmenin, değişimin önünü kesersiniz. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz ancak sanat yeni şeyler peşinde koşmazsa, değişim ve gelişme olmaz, durur. Mağara resimleri yapılmasaydı, Göbeklitepe’ de taşlar yontulmasaydı, Muhammed, Mekke’de putları kırmasaydı hala mağarada, kıl çadırlarda yaşıyor olurduk. Dünya’nın Müslüman olmayan insanlarına, İslam’ı ve onun barışçıl, birleştirici mesajlarını postun üzerinde oturarak, namaz kılarak veremezsiniz. Bu nedenle sanatçının yaptığı gösteri bence önemli, hoş görmesek bile, anlamaya çalışmalı, farklı kelamı olanları da dinlemeliyiz.

  3. 21 Eylül 2021, 06:16

    Mesnevi’de yazan kabak ve armut ağacı gibi hikayeleri bilenler için çıplak semazen bence hiç şaşırtıcı gelmemiştir, hatta hafif bile kalır :). Romalı Celaleddin’in yolu İslam değildir. Yoluna itirazım da yoktur, haddim değildir. Ancak İslam diyerek tasavvuf yollarını benimsemek bence yanlış. Ben böyle düşünüyorum. Bu arada semazenin çıplak olmasından hiç rahatsız olmadım. Ayrıca adam çıplak da değil. Yağlı güreşler bence daha müstehcen :) tabi güreşe de itirazım yok, yanlış anlaşılmasın.

  4. Kaç senedir dans edersen et, kaç ülkede gösteri yapmış olursan ol, bu yaptığın bence sanat değil. Terbiyesizlik. Türkiye’de sanat adı altında herşey çıplaklık şeklinde sergilensin diyen ve böylece modern batı dünyasının üyesi olduğunu sanan -15 oranında bir kitle olabilir. Ama bu ülkenin çoğunluğu dini ve kültürel değerlere bu şekilde bakılmasını ayıplar. Ben cami duvarını seçme diyorum başka bir şey demiyorum.

  5. izledim ben bunu.. bildiğin çıplak semazen yapmış adına sanat diyo

  6. 20 Eylül 2021, 21:43

    Bahçeli bir eleştiri yapacaksa ilk önce akp’ye sonra kültür bakanlığına bakacak, ilk kendileri çıkarmış. Dansçı ise kimliklerden kurtulmak diyor

  7. 20 Eylül 2021, 19:45

    Sanat veya devrim dedikleri şey böyle bir şey değil. Bunun adı kapı gibi bir değeri değersizleştirmeye veya içini boşaltmaya çalışmaktır. Sabah böreğini yemek isteyen adama çay istediği zaman ona demi olmayan sıcak su + şeker vermek neyse bu yapılmaya çalışılan şey aynen böyle bir şeydir. Semazen gösterisi izlemeye gelmiş birisine Nü sanatı yapmanın neresi Yunik (Unique) imiş efendim. Saçmalamayın. Çiçek daima dalında güzeldir.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!