Diş kırılması ve tedavisi

featured

Hepimiz hayatında en az bir kez dişleriyle ile ilgili problem yaşamıştır. En büyük tehlikelerden birisi ise kırılan dişlerdir. Diş kırıkları hakkında her şey haberimizde…

Dişler hemen hemen hepimizin pek önemsemediği ancak hayatımızın seyrini önemli ölçüde değiştirebilecek parçalarımızdır. Dişler ile ilgili en çok karşılaşılan konulardan birisi kırılan dişlerdir. Kırık dişlere ilişkin bir çok faktör vardır.

DİŞ KIRILMASI

Diş kırılması travmatik bir durumdur, ancak hızlı hareket edilmesi ve hemen bir diş hekiminin ziyaret edilmesi estetik kaygıyı gidermekte ve uzun süreli sorunları önlemeye yardımcı olmaktadır.

Araba kazalarında veya spor mücadelelerinde olduğu gibi şiddetli bir çarpışma sonucu veya geniş diş çürükleri ya da dolgu kayıpları gibi diş problemleri nedeniyle dişleriniz kırılabilir.

Sebep ne olursa olsun, dişin ne kadar kötü kırıldığına bağlı olarak derhal ya da en kısa sürede bir diş hekiminin ziyaret edilmesi gerekir.

KIRILAN DİŞE NE YAPILIR?

Alınan sert bir darbeyle kırılan dişin durumu iyi tespit edilmeli ve bu duruma göre pozisyon alınmalıdır. Kaza geçiren bir bireyde kırılan dişler genelde ön iki kesici dişlerdir.

Kırılma durumuna kanamanın da eşlik edeceği düşünüldüğünde öncelikle kırılan dişin hangisi olduğu ve kırığın ne kadar büyük olduğu tespit edilmelidir. Kırılan dişe ne yapılır sorusunun öncelikli cevabı mümkünse kırık parça mutlaka bir temiz nesneye sarılıp iyice muhafaza edilmelidir.

Kanama olsun olmasın, kırılan parça ister büyük ister küçük olsun, acil durumlarda 30 dakika içerisinde diğer durumlarda ise 1-2 saat içerisinde hasta kırık diş ile birlikte iyi bir diş doktoruna götürülmelidir.

Unutulmamalıdır ki diş kırığı durumunda doktora baş vurma süresi asla 2 saati geçmemelidir. Dişin öz kısmının açık havayla teması her zaman için sorun teşkil eder.

Diğer yandan etkilenen dişin üzerine baskı uygulanmamalı, ovuşturulmamalı ve asla dişler fırçalanmamalıdır.

ÖN DİŞ KIRIĞI TEDAVİSİ

Ön dişin travma ile kırılması bazen diş kayıplarına neden olsa da diş kökü ağızda sağlam ise dişin görünen kısmında kırık varsa diş hekimliği sayesinde dişi kullanmak mümkün olacaktır.

Dişin canlı olup olmadığı kontrol edilir. Ön diş kırığı tedavisinde travma almış dişler nekroz olabilir. Ön diş kırığında kanal tedavisi yapmak gerekir. Travmalı bir diş için mutlaka röntgen çekilmesi gerekir. Dişin çevre dokuları ve yanındaki dişler değerlendirilir.

Dişte sadece küçük bir kırık varsa bonding uygulaması ile kırık diş tamiri yapılması mümkündür. Bu uygulama tek seansta tamamlanır. Diş kırığı büyük olduğunda genellikle kanal tedavisi de gerekir. Zirkonyum gibi içerinde metal bulunmayan tam seramik empress diş kaplamalar kullanılarak estetik diş kaplaması yapılabilir.

 

 

 

 

 

 

Diş kırılması ve tedavisi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!