Dışişleri Bakan Yardımcısı Akçapar’dan ‘Moskova’ zirvesi çıkışı: 4 rakam üzerinden kavga ettik

Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, Moskova’da yapılan Ankara-Şam normalleşme görüşmelerinde taraflar arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı üzerinden tartışma yaşandığını söyledi. “Küresel sistemden etkileniyoruz. Küresel sistemin dışında düşünemiyoruz. Etrafımızdaki her türlü kırılganlık mutlaka bölge dışı aktörlerin etkisinde şekilleniyor.” sözleri dikkat çeken Akçapar, “Şam ile 4 rakam üzerinden kavga ettik.” ifadelerini kullandı.

featured

ERAY ÇELEBİ / VERYANSIN TV

Ankara ile Şam hattındaki normalleşme görüşmeleri, 2011’den sonra ilk üst düzey temasın sağlandığı 28 Aralık 2022’den bu yana devam ediyor.

Milli Savunma Bakanı Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun ev sahipliğinde Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve istihbarat başkanıyla bir araya gelmişti.

Görüşmeler ikinci aşamada İran’ın da katılımıyla dörtlü formata evrilmiş, dört ülkenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki toplantı 4 Nisan’da yapılmıştı.

Toplantıya Türk heyetini temsilen katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar görüşmelerle ilgili yeni bir açıklama yaptı.

SETA’nın düzenlediği “Türk Dış Politikasının Yüzyılı” konferansında konuşan Akçapar, Ankara ile Şam arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı üzerinden tartışma yaşandığını söyledi.

‘KÜRESEL SİSTEM DIŞINDA DÜŞÜNEMİYORUZ’

Şam’la yaşanan tartışmayı anlatmadan önce dikkat çeken ifadelerde bulunan Akçapar, küresel sistemden etkilendiklerini, bölgesel kırılganlıklarda daha geniş formatlarda çalışmaları gerektiğini dile getirdi.

Akçapar şunları söyledi:

“Küresel sistemden etkileniyoruz. Küresel sistemin dışında düşünemiyoruz. Burada bir vaha yaratamıyoruz. Etrafımızdaki her türlü kırılganlık mutlaka bölge dışı aktörlerin etkisinde şekilleniyor. Bizim daha geniş formatlarda çalışabilmemiz, oralarda etkili olmamız gerekiyor ve gerekecek.

‘REJİMLE 4 RAKAM ÜZERİNDEN KAVGA ETTİK’

İşte rejimle konuşuyoruz mesela… Moskova’da konuştuk. 4 rakam üzerinde kavga ettik. 2254… BM Güvenlik Konseyi kararı…. Sen konuşuyorsun, bir şey konuşacaksın ama orada BM Güvenlik Konseyi kararı var.”

‘KOMŞULARIMIZLA BİR ARAYA GELEBİLECEK BİR FORMUMUZ YOK’

Akçapar ayrıca konuşmasında Türkiye’nin komşularıyla bir araya gelebileceği bir ‘forumun’ olmadığına da söyledi:

“Türkiye’yi koşularıyla bir araya getirebilen yegana forum -başka yok- BM Genel Kurulu. Komşularımızla bir araya gelebilecek bir formumuz yok bizim. Halbuki tamamıyla ortak bir geçmişimiz var.”

Ankara-Şam normalleşme görüşmeleriyle ilgili son toplantı 25 Nisan’da Moskova’da yapıldı. Zirveye 4 ülkenin savunma bakanları ve istihbarat başkanları katıldı.

Şam merkezli medya organları toplantıda Türk askerinin Suriye topraklarından çekilmesinin görüşüldüğünü iddia etti.

AKAR 2254 SAYILI KARARA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Toplantının ardından başkent Moskova’dan ayrılmadan önce Vnukova Havalimanı’nda konuşan Akar, “Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı şekilde ve bütüncül bir yaklaşımla çözülmesi gerektiğini muhataplarımıza ifade ettik” demişti.

Akar ayrıca “İster Türkiye’de, ister Suriye’de beraber olduğumuz Suriyeli kardeşlerimiz var. Hiçbir şekilde onların aleyhine bir durum söz konusu değil. Onları zora sokacak bir karar almamız da mevzu bahis olamaz. Herkesin bunu bilmesi ve buna göre davranması lazım” ifadelerini kullanmıştı.

2254 SAYILI BM KARARI NE DİYOR?

18 Aralık 2015’te oy birliği ile kabul edilen kararda Suriye’de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılıyor.

Karar, ‘terörist’ olarak görülen Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El-Nusra Cephesi dışında sivil hedeflere yönelik saldırıların acilen son bulmasını istiyor.

Kararda 6 ay içerisinde, ‘güvenilir, kapsayıcı ve bir mezhebe dayanmayan’ bir hükûmet oluşturulacağı, 18 ay içerisinde ise, bağımsız ve adil seçimlerin BM denetimi altında gerçekleştirileceği ifade ediliyor.

ADANA MUTABAKATI

Akçapar “Etrafımızdaki her türlü kırılganlık mutlaka bölge dışı aktörlerin etkisinde şekilleniyor.” sözleri üzerinden BM’nin 2254 sayılı kararı gündeme getirmesi dikkat çekerken, aslında Ankara-Şam hattında “bölge dışı aktörlerin etkisi” dışında ikili anlaşmalar mevcut.

Abdullah Öcalan’ın 1998’de Suriye’den gönderilmesiyle başlayan süreç, iki ülke arasında Adana Mutabakatı’nın imzalanması ile sonuçlanmıştı. Ayrıca 21 Aralık 2010’da Ankara’da Türkiye ile Suriye arasında Adana Mutabakatı’nı ve diğer anlaşmaları genişleten terör örgütlerine karşı işbirliği anlaşması imzalandı.

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Akçapar’dan ‘Moskova’ zirvesi çıkışı: 4 rakam üzerinden kavga ettik

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Ak-İktidarın Anlaşmaya niyeti zaten yoktu seçim için göz boyamaydı.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!