Bal

Dolar’da düşüş

featured

Dolar/TL kuru haftaya 8.39 seviyesinden başladıktan sonra 8.48’e kadar yükselmiş, sonrasında sert bir düşüşle 8.28’e kadar gerilemişti. Bugün ise dolar 8.20 seviyesinin altını gördü.

Dolar/TL, tarihi zirvesine yaklaşmışken, vatandaşların satışlarıyla birlikte 8.20’nin altına geriledi. Dün 8.48 seviyesine kadar yükselen kur, bugün 8.19 seviyesini gördü. Türk Lirası geçen hafta en kötü performans gösteren ikinci gelişen ülke para birimi olurken, hafta başından bu yana en iyi performans gösteren gelişen ülke para birimi oldu.

Dolar/TL kuru haftaya 8.39 seviyesinden başladıktan sonra 8.48’e kadar yükselmiş, sonrasında sert bir düşüşle 8.28’e kadar gerilemişti. Salı günü 8.28 civarında yatay bir seyir ile güne başlayan kur, sonrasında düşüş eğilimini sürdürerek 8.20’nin altına geriledi.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 424 baz puan seviyesinde bulunurken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 18,03 seviyesinde seyrediyor.

Türk Lirası geçen hafta dolara karşı yüzde 3,87 değer kaybederek en kötü performans gösteren ikinci gelişen ülke para birimi olurken, hafta başından bu yana yüzde 1,29 yükselişle dolara karşı en iyi performans gösteren gelişen ülke para birimi oldu.

Gelişen ülke para birimleri, bu hafta dolardaki zayıflık ve ekonomistlerin Fed varlık alım beklentilerinin tahvil piyasasını baskılamasından destek buldu.

Mart ayındaki yükselişlerle gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturan ABD Hazine tahvili faizi, Nisan ayında görece geriledikten sonra yüzde 1,58 civarında durgun bir seyir izliyor.

DÖVİZ KURLARINI (FİYATLARINI) ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Arz ve Talep Faktörü

Her ticari malın fiyatının belirlenmesinde, arz ve talep faktörleri yer almaktadır. Arz ve talebin birbirine oranında yaşanan değişiklikler nedeniyle fiyatlarda dalgalanmalar görülüyor. Dövizler üzerinde de arz ve talebin oldukça önemli bir noktada olduğunu hiçbir zaman unutmamalısınız. Hatta döviz kurlarını etkileyen en önemli faktör olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Çünkü arz ve talep dengesi, döviz kurunu belirlemektedir.

Bir ülkenin döviz talebi, cari açığa işaret etmektedir. Bir ülkede harcanan dövizlerin, ülkeye giren dövizlerden (döviz arzından) daha fazla olması durumunda cari açık problemiyle karşılaşılmaktadır. Bu durumda da ülke para biriminin değersizleşmesi durumu ortaya çıkacaktır. Arz faktörünün, talebi geçtiği noktalarda, ülke ekonomisinde döviz kurları aşağı yönlü hareket etmektedir. Talep faktörünün, arzı geçtiği noktalarda ise ülkede döviz kurları yukarı yönlü hareket etmektedir.

Faiz Oranları

FED’in izlediği para politikasında faiz artırımına gitme ihtimalinin, dolar üzerinde yarattığı etkileri hepimiz yakından takip ediyoruz. Faizleri arttıracağı ihtimalinin yükselmesiyle birlikte doların güçlendiğini görüyoruz. Buradan da anlaşılacağı gibi faiz oranlarının yükselmesi, döviz kurları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Enflasyon Oranları

Enflasyon oranlarının yükseldiği zamanlarda, üretilen bir malın fiyatı, yurt dışına göre daha yüksek hale gelecektir. Böylece ithal mallara olan talep artacaktır. Bu durum ise dövize olan talebin de artmasına neden olacaktır. Döviz kurlarında yaşanacak bir artış ile ithal mal fiyatları da etkilenecektir. Döviz kurunda yaşanan yükselişin, malların fiyatına da yansıması; bir ülkede fiyatlar genel düzeyinde de artışı beraberinde getirecektir. Bu durumda ülkenin para birimi değer kaybederken, döviz fiyatı yükselir.

Siyasi ve Politik Olaylar

Normalde fiyatlar, ekonomik faktörlere bağlı olarak değişim gösterir. Ama siyasi ve politik gelişmelerin de dövizler üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Siyasi belirsizliğin, iktidara olan güvensizliğin ve politikada görülen hareketlilik, dövizleri yukarı yönlü etkilemektedir. Aynı şekilde döviz rezervlerinin güçlendiği yani döviz arzının yüksek olduğu zamanlarda, kurlarda artış görülecektir.

Ödemeler Dengesi

Özellikle döviz kurlarının tahmininde, ödemeler dengesinde yaşanan değişimler önemli bir göstergedir. Bir ülkenin ödemeler dengesi olumlu yönde hareket ediyorsa; cari denge fazla veriyor ve bu etki ile uluslararası rezervler artıyor demektir. Tüm bunlar ise ülke para biriminin olumlu yönde etkilenmesine neden olur. Ödemeler dengesinin kötü olması ise cari açık veriyor demektir. Bu durum da uluslararası rezervlerin azalışı anlamına gelir. Bunların sonucunda ise ülke para birimi değer kaybeder.

Dolar’da düşüş

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!