Dünya ‘aşıda başarıya ulaşan’ bu Türkleri konuşuyor

featured

Dünya, ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketinin kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’i konuşuyor…

Koronavirüsle aşısında başarıya ulaştığını açıklayan ilk şirketin arkasında Türk kökenli iki bilim insanı var. Uğur Şahin ve Özlem Türeci…

ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketi, aileleri Türkiye’den Almanya’ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008’de kuruldu. 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre evli olan Türeci ve Şahin çiftinin bu başarısı, son yıllarda göç konusunun tartışıldığı Almanya’da, göçmenlerin ülkeye ne kadar faydalı olabileceğine dair bir örnek olarak gösteriliyor.

Avrupa Reform Merkezi baş ekonomisti Christian Odandahl haberin ardından yaptığı Twitter paylaşımında “Almanya uzun süre göç konusunda ne kadar açık olması gerektiği konusuyla uğraştı ve savaş sonrasındaki ‘misafir işçiler’ programı hep sorgulandı” dedi ve ekledi: “Uğur Şahin’in babası Köln’deki Ford fabrikasında çalışmaya gelen bu misafir işçilerden biriydi, şimdi oğlu dünyayı saran salgına son veren kişi olabilir.”

UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

BioNTech’in CEO’su olan Prof. Uğur Şahin, aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nde çalışıyor. 55 yaşındaki Şahin, daha önce de eşiyle birlikte kurucusu olduğu Ganymed adlı ilaç şirketinin Bilimsel Tavsiye Kurulu Başkanı olarak görev yapıyordu.

İmmünolog ve onkolog olan Şahin, İskenderun’da doğduktan sonra dört yaşında ailesiyle birlikte Almanya’ya göçmüştü. Babası Köln’deki Ford fabrikasında çalışan Şahin’in hayali doktor olmaktı.

Bir fabrika işçisinin çocuğu için ulaşması zor bu hayali gerçek kılan Şahin, bugün eşiyle birlikte Almanya’nın en zengin 100 kişisi arasında. İngiliz Telegraph gazetesine göre çift, ilk şirketleri Ganymed’i 1,4 milyar euroya satmıştı. BioNTech’in piyasa değer ise 20 milyar euroyu aştı.

ÖZLEM TÜRECİ KİMDİR?

Şirketin kurucularından Dr. Özlem Türeci, on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu’nda görev yaptıktan sonra 2018’de BioNTech Tıp Şefi oldu. 53 yaşındaki Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı. Babası İstanbul’da bir doktor olan Türeci’nin ailesi, doğumundan önce Almanya’ya göçmüş. Türeci eşiyle Hamburg’da çalışırken tanışmış. Türeci “Düğün günümüzde bile laboratuvarda çalıştık” diyor.

Çift, Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar yapıyordu. Bu uygulamada bağışıklık sistemi, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılayarak onları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Ganymed’i satışları, Almanya’da o tarihe kadarki en büyük tıp şirketi satışı olmuştu.

BioNTech şirketinde de mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında bir devrim yapmayı hedefleyen çift, şimdi bu yöntemi koronavirüs aşısı için kullanıyor. Euronews’e göre çift, koronavirüs salgını küresel bir pandemiye dönüşmeden önce bunun gerçekleşeceğini öngörerek 25 yıldır geliştirdikleri bu yöntemle derhal aşı çalışmalarına başlamaları gerektiğine karar vermiş.

Dünya ‘aşıda başarıya ulaşan’ bu Türkleri konuşuyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. milletin icindeki bazi hizipci bölücü serefsiz soyuz seriatci tarikatci din tüccari adiler adamin alevi oldugunu dile getiriyorlar. Bunun insanliga yaptigi isle ne ilgisi varsa artik bu serefsizler sanki sünni oldular da insanliga bir fayda saglamislar gibi bir de meyve veren agaci tasliyor taslamakla kalmiyor ifritlerini nefretlerini kusuyor hssetlerinden ne pislik atacaklarini sasiriyorlar. Kinininzde nefretinizde bölücülügünüzde bolgulun. Tesekkür edip gurur duyacaklarina zehirlerini akitiyorlar gerizekalilar. Bikti bu millet sizin gibi gerizekali geri kalmis hurafeci din tüccarlarindan.

  2. 10 Kasım 2020, 15:08

    Bu iki insan Türkiye’de yaşasaydı evrimi sorarlardı mutlaka. Yaratıcıya inanıyorum deseler evrimciler linç ederdi, evrim vardır deseler dinciler linç ederlerdi. Kimseye zarar verme potansiyeli dahi olmayan fikirlere bile tahammülümüz yok. Atatürk’ü sevdiklerini ya da sempati duyduklarını söyleseler dinciler saldırır önlerini keserlerdi, Atatürk’le ilgili hiçbir şey söylemeseler ya da eleştirseler kemalistler saldırır. Bu memleket asit çukuru faydalı hiçbir şey yetiştirmiyor. Kimseye tahammülümüz yok. Herhangi birinin herhangi bir şeyi ya da herhangi birini sevmesine, sempati duymasına tahammülümüz yok. Bir şeyi çok sevmek diğer her şeyden nefret etmekmiş gibi algılıyoruz. Mesela iki Mustafa’yı da aynı anda sevemiyoruz. Ben peygamberi daha çok olmak üzere ikisini de seviyorum. Mustafalarımızı bile bölüştüren bu kirli atmosferde bilim adamı, aydın yetişmez. Abd’deki, Avrupa’daki Türklerle daha çoook gurur duyarız.

  3. Ulu Önderimiz Atatürk’ün “Türkler icin ortaya koydugu Vizyon'” u anlatan bir sözü vardir:
    Bir Türk, Dünyaya bedeldir.
    Bu kadar anlamli bir günde, yine bu kadar isabetli bir Söz.
    21.yy da dünyayi degistirecek bir hizmetin ardinda, bu sefer iki TÜRK .
    Ne Mutlu Türk’üm Diyene

  4. 10 Kasım 2020, 12:38

    ABD merkezli Pfizer, Almanya merkezli BioNTech şirketi, Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin. İşte yeni Dünya’yı, değişimi gösteren çarpıcı tablo. Gerçekten gurur verici tebrikler.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!