Dünya Bankası ile imzalanan anlaşma Meclis gündeminde: Mehmet Şimşek’e ‘sığınmacı’ soruları…

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye verdiği kredi anlaşmasında sığınmacılara istihdam şartının da yer almasını Meclis gündemine taşıdı. Anlaşma çerçevesinde 439.3 milyon dolar kaynak aktarıldığını söyleyen CHP'li Aygun, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e "Bu istihdamın ne kadarı Türk vatandaşları, ne kadarı sığınmacı ve mülteciler için kullanılacaktır?” diye sordu. 

featured

Dünya Bankası’nın Türkiye’ye verdiği kredi anlaşmasında tarım alanında 2028 yılına kadar 11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro verilmesi şartının da yer aldığı ortaya çıkmıştı. Dünya Bankası ile imzalanan sığınmacılara istihdam şartının da yer aldığı kredi anlaşması tepki çekmeye devam ediyor. 

‘KAYNAKLAR SIĞINMACILAR İÇİN KULLANILACAK’

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre tarımda istihdam desteği için ayrılan 54.7 milyon dolar ile istihdam yaratma projesi kapsamında ayrılan 439.3 milyon dolarlık kaynağın büyük bir kısmının sığınmacılar için kullanılacağını ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

‘BÜYÜK RAHATSIZLIK YARATILDI’

Aygun, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Dünya Bankası ile Türkiye arasında beş yıllık ekonomik işbirliği anlaşması yapıldığını anımsattı.

Önergede, “Türkiye’de işsizliğin büyük oranda arttığı ve vatandaşın alım gücünün düştüğü bir süreçte, Dünya Bankası destekli yürütülecek projelerde, Türk vatandaşları yerine sığınmacı ve mültecilere yönelik istihdam şartı konulması büyük rahatsızlık yaratmıştır” dendi.

MEHMET ŞİMŞEK’E SORULAR…

Aygun, şu sorulara yanıt istedi:

“Kredi karşılığında mülteci ve sığınmacılara istihdam koşulu konulmasını neden kabul ettiniz? Anlaşma kapsamında; “Geliştirilmiş Piyasa Bağlantıları Yoluyla Mülteciler ve Türk Vatandaşlarına Yönelik Tarımsal İstihdam Desteği” sağlanacağı, bu yolla 2028 yılına kadar 22 bin kişinin istihdam edileceği, bunun yüzde 30’unun kadınlardan, yüzde 50’sinin yani 11 bin kişinin sığınmacılardan oluşacağı taahhüt edilmektedir. Bu anlayışı doğru buluyor musunuz? Bu koşulu neden kabul ettiniz?

Proje kapsamında yürütülecek ‘Tarımsal Alanda İstihdam Desteği’ için 54.7 milyon dolar kaynak verilecektir. Bunun büyük bölümünün yabancı mültecilerin istihdamı için kullanılmasını doğru buluyor musunuz? Dünya Bankası ile imzalanan anlaşma çerçevesinde mesleki danışmanlık ve mesleki beceri kazandırmaya yönelik eğitimlerde 2026 yılına kadar 36 bin kişinin eğitimden geçirilmesi, bunun yarısının mültecilere ayrılırken kadınlara yüzde 20, gençlere yüzde 25 pay verilmesi adil midir?

Türk gençlerinin istihdam kapasitesini artıracak projelerin uygulamaya sokulmasını neden sağlamadınız? Neden böyle bir anlaşmayı onayladınız? Anlaşma çerçevesinde yürütülecek ‘Türk Vatandaşları ve Mülteciler İçin Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi’ için toplamda 439.3 milyon dolar kaynak aktarılmıştır. Bu istihdamın ne kadarı Türk vatandaşları, ne kadarı sığınmacı ve mülteciler için kullanılacaktır?”

Dünya Bankası ile imzalanan anlaşma Meclis gündeminde: Mehmet Şimşek’e ‘sığınmacı’ soruları…

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!