Dünya, Filistinlilerin İsrail harekatını nasıl gördü?

Filistinli örgütlerin İsrail'e yönelik olarak başlattığı Aksa Tufanı operasyonu bölge ülkelerinde geniş yankı yarattı.

featured

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları, sabah İsrail’e “Aksa Tufanı” isimli kapsamlı bir operasyon başlattığını duyurmuştu. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken silahlı gruplar da bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

“Aksa Tufanı” operasyonu üzerine İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını açıkladı.

ERDOĞAN’DAN ‘İTİDAL’ ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP 4. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye olarak bu sabah İsrail’deki hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz.” dedi.

DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerilimle ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz. Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya daima hazırız. Bu doğrultuda, ilgili taraflarla temaslarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz” denildi.

ABD

ABD Başkanı Joe Biden, kameraların karşısına geçti ve bölgede yükselen tansiyonla ilgili açıklamalar yaptı.

Biden’ın konuşmasından öne çıkan satır başları:

“Masum insanlar Hamas tarafından öldürüldü. Esir alındı. Netanyahu ile bir görüşme yaparak, ABD’nin terör saldırıları için İsrail’in yanında olduğunu söyledim. Bu herhangi bir tarafın intikam alacağı bir zaman değildir. Ürdün Kralı ile görüştüm, Kongre ile görüştüm ve ulusal güvenlik ekibimi İsrail’e yönlendirdim. Mısır, Türkiye, Katar ve Filistinli yetkililer ile iletişime geçtim. Bizim ruhumuzun bir parçası kayboldu bugün. ABD, İsrail devletinin yanında duruyor.”

RUSYA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Filistin-İsrail meselesindeki durumun kötüleşmesi nedeniyle endişe duyduklarını belirtti.

Zaharova, şu ifadeleri kullandı:

“İsrail ile barış ve güvenlik içinde yaşayan Doğu Kudüs’te başkentiyle 1967 yılındaki sınırlar içinde bağımsız Filistin devletinin oluşturulmasını öngören uluslararası hukuk temelinde, tam teşekküllü müzakere sürecinin tesis edilmesi hususunda, yalnızca siyasi ve diplomatik araçlarla çözülebileceği yönündeki tutumumuzu teyit ediyoruz.”

Mevcut durumun geniş çapta gerginleşmesini “şiddetin uygulanması” olarak kabul ettiklerini vurgulayan Zaharova, “Buna Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ilgili kararlarına uyulmaması ve Rusya, ABD, Avrupa Birliği (AB) ile BM’den oluşan Orta Doğu Dörtlüsü’nün çalışmalarının Batı tarafından engellenmesinin neden olduğunu” savundu.

Zaharova, “Filistin ve İsrail’i derhal ateşkese, şiddetten vazgeçmeye, itidale ve uluslararası toplumun desteğiyle kapsamlı, kalıcı ve uzun süre Orta Doğu’da beklenen barışın tesis edilmesini amaçlayan müzakere sürecini başlatmaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İRAN

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, “Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz” denildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ülke medyasına yaptığı açıklamada, Filistin halkını ve İsrail karşıtı direniş gruplarını, “Aksa Tufanı” saldırısı nedeniyle tebrik etti.

İsrail’in “ciddi bir eylemle” karşı karşıya kaldığında ne kadar “kırılgan” olduğunun görüldüğünü dile getiren Kenani, “Aksa Tufanı operasyonu işgal altındaki topraklarda işgalcilere karşı silahlı mücadelede yeni bir sayfa açtı.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Doğu Azerbaycan eyaletinde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Filistinli grupların saldırılarını desteklediklerini belirterek, “Filistin ve Kudüs özgürleşene kadar Filistinli mücahitlerin yanında olacağız.” dedi.

CEZAYİR

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cezayir’in, onlarca Filistinlinin hayatına mal olan İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik “zalimane” saldırılarını büyük bir endişeyle takip ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Cezayir, en temel insani ilkeleri ve uluslararası meşruiyeti ihlal eden bu politika ve uygulamaları şiddetle kınıyor.” denildi.

“Siyonist işgalin baskı ve zulüm politikasında” ısrarcı olduğu vurgulanan açıklamada, “Cezayir, Filistin halkını Siyonist işgalin baskı ve zulmünden korumak için uluslararası toplumun ilgili uluslararası kurumlar aracılığıyla derhal müdahale etmesi yönündeki talebini yineliyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Siyonist işgalin” Arap-İsrail çatışmasının özünü oluşturduğuna dikkati çekilerek, bu çatışmadan kaynaklanan talihsizliklere ve trajedilere son vermenin yolunun Filistin halkının meşru ulusal haklarının iade edilmesine ve 1967 sınırları üzerinde başkenti Kudüs olan bağımsız devletini kurmak üzere Filistin halkının özgürlüğe kavuşmasını sağlamaktan geçtiğine vurgu yapıldı.

LİBYA VE FAS

Libya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Filistinlilere eziyetler, Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlaller ve Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına karşılık Filistin direnişinin tepkisinin sonuçlarından İsrail’in sorumlu olduğu” belirtildi.

Açıklamada, uluslararası topluma İsrail’in ihlallerine son verilmesi ve kanlı çatışmanın durdurulması çağrısı yapıldı.

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Gazze Şeridi’nde kötüye giden durumla ilgili derin endişe duyulduğu ve hangi taraf olursa olsun sivillerin hedef alınmasının kınandığı kaydedildi.

Açıklamada, daha önce de siyasi çıkmazın bölgedeki barış üzerindeki etkileri ve bunun neticesinde gerilimin artabileceği konusunda uluslararası topluma uyarıda bulunulduğu hatırlatıldı.

SURİYE

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı’ndan resmi devlet ajansı SANA’ya gönderilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İşgal altındaki Filistin’deki direniş grupları, Filistinlilerin devredilemez haklarını elde etme yolunda yeni bir çizgiyi işaretledi. Bu, ırkçı Siyonist yapıya karşı bu sabah başlatılan Mescid-i Aksa Tufanı Harekatı’nın bir parçasıdır.Operasyon, 6 Ekim 1973’teki büyük Arap zaferinin yıldönümünden bir gün sonra gerçekleşti”

MISIR

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin düşürülmesi ve bölgedeki durumun kontrol altına alınması için “diplomatik temasların artırılması” talimatı verdi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı, Hamas ile İsrail’in karşılıklı saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Sisi’nin, Gazze’deki gelişmeleri “Stratejik Kriz Yönetim Merkezi”nde bizzat takip ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Sisi durumu kontrol altına almak ve taraflar arasındaki gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek için Mısır temaslarının yoğunlaştırılması talimatı verdi.” ifadeleri kullanıldı.

TELEFON DİPLOMASİSİ

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin düşürülmesi için uluslararası yetkililerle yoğun temaslarda bulundu.

Bakan Şukri, bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile telefonda görüştü.

Şukri ve Al Nahyan, bölgedeki gelişmelerin ciddiyeti çerçevesinde güvenlik durumunun kontrolden çıkmasını, sivillerin daha fazla risk ve tehdide maruz kalmasını önlemek için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiği konusunda mutabakata vardı.

Mısır Dışişleri Bakanı’nın Ürdünlü mevkidaşıyla görüşmesinde ise, olayların tehlikeli biçimde kötüleşmesiyle ilgili derin endişe duyulduğu belirtildi. Şukri ve Safedi, ilerleyen saatlerde istişare ve koordinasyonun sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı.

Mısırlı Bakan Şukri, bölgedeki son gelişmelerle ilgili Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile de telefonda görüşmüştü.

ÜRDÜN’DE DESTEK GÖSTERİLERİ

Ürdün’ün başkenti Amman’da Filistinlilere destek için gösteri düzenlendi.

“Direnişi Destekleme Ulusal Forumu”nun çağrısıyla düzenlenen eylem kapsamında yüzlerce Ürdünlü, Amman’daki İsrail büyükelçiliği yakınlarında yer alan El-Kaluti Camii önünde toplandı.

Ürdünlüler, Hamas’ın İsrail’e karşı başlattığı askeri operasyon ile Filistin direnişini destekleyen sloganlar attı, pankartlar taşıdı.

Göstericiler ayrıca İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesini ve büyükelçiliğin kapatılmasını istedi.

İsrail’in Amman büyükelçiliğine doğru yürümek isteyen göstericiler güvenlik güçleri tarafından engellendi.

KATAR: SORUMLU İSRAİL

Katar, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaşanan olaylardan İsrail’in sorumlu olduğunu belirtti.

Katar Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, bölgedeki gelişmelerle ilgili endişesini ifade ederek, tüm taraflara gerginliği sona erdirme, sükûneti sağlama ve azami şekilde itidalli olma çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Sonuncusu, Mescid-i Aksa’ya polis himayesinde düzenlenen baskınlar olmak üzere Filistin halkının haklarını ihlal etmeye devam etmesi sebebiyle halihazırda yaşanan gerginliğin sorumlusu yalnızca İsrail’dir.” ifadesine yer verildi.

Bakanlık, “İsrail’in, uluslararası hukuka yönelik bariz ihlallerini durdurmaya, Filistin halkının tarihi hakları ile uluslararası meşruiyet kararlarına saygı göstermeye zorlanması ve bu olayların Gazze’deki Filistinli sivillere karşı yeni bir orantısız savaşı ateşlemek için bahane olarak kullanılmasının önlenmesi için uluslararası toplumun ivedilikle harekete geçmesi gerektiğini” vurguladı.

Açıklamada ayrıca Katar’ın “Filistin meselesinin haklılığı, kardeş Filistin halkının meşru hakları ile 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devletin kurulması konusundaki kararlı tutumu” yinelendi.

IRAK

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avadi, Irak hükümetinin her zaman Filistin halkının yanında olduğunu ve davasına destek verdiğini ifade ederek, zulüm ve haksızlığın hiçbir zaman sonuç getirmeyeceğini vurguladı.

Iraklı Sözcü, Filistinli gruplarca İsrail’e düzenlenen saldırıya dair “Filistinlilerin bu sabah başlattıkları operasyonlar yıllardır uğradıkları haksızlığın bir sonucudur.” dedi.

Dünya kamuoyunu Filistin halkına yapılan haksızlığı durdurmaya ve Filistinlilerin haklarının geri alınması için müdahaleye davet eden Avadi, Filistin topraklarındaki gerilimin tırmandırılması ve devam etmesinin bölgeye olumsuz yansımaları olacağı uyarısında bulundu.

Avadi, ayrıca Arap Birliğini olağanüstü toplantıya çağırdı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise “İsrail’deki terör saldırıları haberiyle derinden sarsıldım. Düşüncelerimiz ve dualarımız masum kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Bu zor zamanda İsrail’le dayanışma içindeyiz.” yorumunu paylaştı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da “Mısır Arap Cumhuriyeti, Filistin kentlerine yönelik bir dizi saldırının ardından Filistin ile İsrail tarafları arasında devam eden gerilimin korkunç tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu.” ifadesi kullanıldı.

Bölgedeki gelişmeler karşısında “azami itidal gösterilmesi ve sivillerin daha fazla riske maruz bırakılmaması” çağrısına yer verilen açıklamada, gerilimin tırmanmasının ateşkes çabalarını olumsuz yönde etkileyebilecek olası ciddi yansımaları konusunda uyarıda bulunuldu.

ÜRDÜN

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Gazze ve çevresinde yaşanan “tehlikeli tırmanışın” durdurulmasını istedi.

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığı, “Özellikle Batı Şeria’daki bölgelerde Filistin halkını, haklarından mahrum kılma, İslam ve Hıristiyan kutsallarına yönelik saldırılara ve ihlallere tanık olunduğu göz önüne alındığında, durumu daha da tırmandırma ihtimali taşıyan bu tehlikeli yansımalar konusunda uyarıda bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

UMMAN

Umman Dışişleri Bakanlığından da konuyla ilgili yapılan açıklamada, Filistin topraklarına yönelik gayrimeşru İsrail işgalinin sürmesinin neticesi olarak İsrail ile Filistin arasında tırmanan şiddetin endişe içinde, dikkatle izlendiği belirtildi.

İsrail’in Filistin köy ve kentlerine yönelik saldırılarına işaret edilen açıklamada, “tehlikeli tırmanış” konusunda uyarı yapıldı.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ile Filistinliler arasındaki şiddetten duyulan endişeyi dile getirdi.

Açıklamada, BAE’nin tehlikeli yansımalardan kaçınmak üzere son derece itidalli olunması ve derhal ateşkes yapılması çağrısında bulunduğu vurgulandı.

Ayrıca, BAE’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki “geçici üye” sıfatıyla “Arap İsrail barış sürecinin yeniden canlandırılması için uluslararası dörtlü omisyonunun derhal işler hale getirilmesi çağrısında” bulunduğu kaydedildi.

KUVEYT

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “İsrail işgalinin kardeş Filistin halkına yönelik apaçık ihlalleri ve saldırılarının sonucu olarak abluka altındaki Gazze’de ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan gerilimden endişe duyulduğu” kaydedildi.

Gazze Şeridi’ndeki olaylarla ilgili uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletlerin (BM) “üzerine düşen sorumluluğu” üstlenmesi ve yaşanan şiddet olaylarını durdurması istenen açıklamada, Filistin halkına koruma sağlanması ve İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlalleri ve Yahudi yerleşim birimlerini genişletme politikası başta olmak üzere kışkırtıcı uygulamalarına son verilmesi gerektiği vurgulandı.

KÖRFEZ İŞBİRLİĞİ KONSEYİ

KİK’in sitesinden yayınlanan yazılı açıklamaya göre, KİK Genel Sekreter Budeyvi, Gazze ve sınır bölgesindeki çatışmalarda, masum sivillerin korunması için İsrail güçleri ve Filistinliler arasındaki gerilimin bir an evvel düşürülmesi çağrısı yaptı.

Açıklamasında “Saldırıların sonuçlarından İsrail sorumludur” ifadelerini kullanan Budeyvi, İsrail’in Filistin halkına ve kutsal mekanlara yönelik devam eden saldırılarından doğan sonuçların sorumluluğunun tamamen Tel Aviv yönetimine ait olduğunu kaydetti.

Budeyvi, İsrail’in devam eden saldırılarının uluslararası sözleşme ve yasaların açık bir ihlali olduğunu belirterek, saldırıların Filistin sorununun çözümüne yönelik barış süreci çabalarına engel olduğuna işaret etti.

KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, uluslararası topluma, işgal altındaki Filistin topraklarında arzu edilen barış ve istikrarın sağlanması için Filistin halkına, 1967 topraklarında başkenti Kudüs olmak üzere, kendi devletlerini kurma yönünde meşru haklar kazandırma çabalarını hızla yeniden canlandırmaya destek verme çağrısında bulundu.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Gazze’den İsrail’e yönelik “Aksa Tufanı” ve İsrail’in bölgeye yönelik saldırıları, üzerine konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Olayların yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, “Suudi Arabistan Kraliyeti, bir çok cephede yüksek düzeyde şiddetin yaşanmasına neden olan, birkaç Filistinli grup ile İsrail işgal güçleri arasındaki eşi benzeri görülmemiş durumdaki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Suudi Arabistan, iki taraf arasındaki tırmanışın derhal durması, sivillerin korunması ve sükunetin sağlanması çağrısı yapmaktadır” denildi.

Son günlerde Mescid-i Aksa’ya baskın ve tekrarlanan İsrail saldırılarına atıfta bulunan açıklamada, Riyad’ın “devam eden işgal, Filistin halkının meşru haklarından mahrum bırakılması ve kutsallarına karşı sistematik provokasyonların tekrarı sonucunda durumun patlama tehlikesine” dair defalarca uyarıda bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, sivillerin korunması, bölgede barış ve güvenliği gerçekleştirecek, iki devletli çözümü sağlayacak, güvenilir bir barış sürecini harekete geçirmesi yönünde sorumluluklarını yeniden gözden geçirmeleri için uluslararası topluma da çağrıda bulunuldu.

BM’DEN KINAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e başlattığı saldırıyı kınadı.

Wennesland, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu sabah Gazze Şeridi yakınlarındaki İsrail kasaba ve şehirlerine yönelik çok cepheli saldırıyı ve Hamas militanları tarafından İsrail’e ulaşan roket yağmurunu şiddetle kınıyorum.” ifadesini kullandı.

Wennesland, şunları kaydetti:

“Bu olaylar, korkunç şiddet sahnelerine ve birçok İsraillinin ölümüne, yaralanmasına neden oldu ve birçoğunun Gazze Şeridi’ne kaçırıldığına inanılıyor. Bunlar sivilleri hedef alan saldırılardır ve derhal durdurulmalıdır. Tüm sivillerin iyiliğinden derin endişe duyuyorum. Azami itidal çağrısında bulunmak ve tüm tarafları sivilleri korumaya çağırmak için ilgili herkesle yakın temas halindeyim. Bu tehlikeli bir uçurum ve herkesi uçurumun kenarından çekilmeye çağırıyorum.”

Dünya, Filistinlilerin İsrail harekatını nasıl gördü?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Ucan kusdan haberi olan israilin bu saldiriyi onceden bilememesine, savas sucu sayilacak yontemleri dahi tereddut etmeksizin kullanmaktan cekinmeyen israilin cok kolay puskurtebilecegi bu saldiriyi aninda bastirip kontrol edememis olmamasina sasirmadim, sadece olayi anlamaya calisiyorum. Emperyalizmin kucagindaki molla rejiminin destekledigi bir orgut, emperyalist elitlerin fantezi olsun diye kurdugu bir devlet. Belgesel tadinda tiyatro oyunundan bir perde daha, sadece kan ve goz yasi gercek, uzucu olan bu…

    • 8 Ekim 2023, 09:18

      Son derece cahilce yapılmış bir yorum.! İsrail, kendi orijinal topraklarında, binlerce yıldır orada yaşayan yahudilerin kendi öz topraklarında kurulmuş bir devlettir. Sen ve senin gibi islamcıların yeri filistindir, hamas’tır, git ve hamasa kaydol. Öldürülen sivil halktan İsraillilere üzülmediğine göre, sen de terörden yanasın.

  2. Dünya da hangi dünya?Wennesland denen mendeburun sesi Filistin’li çocuğu katleden katil İsrail polisine neden çıkmıyordu?Lanet herifler sizi.Evanjelist siyonist alçak para efendilerinin kemik yalayıcıları sizi!

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!