Maden şirketlerinin kıskacında olan Kırşehir’deki Seyfe Gölü’nün koruma alanının sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla daraltılmıştı.
İktidar, kararın bölgedeki köylerin yaşadığı sorunları çözmek için alındığını savunurken, kamuoyunda bu adımın madencilik faaliyetlerini kolaylaştırmak için atıldığına dair iddialar ortaya atılmıştı.
Kırşehir Haber Türk’ün aktardığına göre; Seyfe Gölü’nün hemen yanı başında, Türkiye Varlık Fonu’na bağlı Koza Altın İşletmeleri’ne (yeni adıyla Türkiye Altın İşletmeleri) ait ruhsat sahaları bulunuyor.
Ayrıca, Universal Madencilik’e ait Karacaören maden sahasının tüm hakları, Rönesans Holding’in iştiraki Tepebey Madencilik’e devredildi.
ESKİ BAKAN, MADEN ŞİRKETİNİN YÖNETİM KURULUNDA
Tepebey Madencilik’in yönetim kurulu incelendiğinde, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız öne çıktı.
Şirketin temsilcisi konumundaki Yıldız’ın yanı sıra yönetim kurulunda Mehmet Ali Albayrak, Emre Baki, Mustafa Baki Arıcan, Muhittin Esen ve Uğur Sebzeci yer alıyor.
Taner Yıldız’ın, 20 Şubat 2025’te Kırşehir’e yaptığı ziyaret de bu süreçte dikkat çeken bir detay olarak kayda geçti.
MADEN SAHALARI YAN YANA
Karacaören’deki maden sahası, Tepebey Madencilik’in kontrolüne geçerken, bu sahanın hemen yanında Koç ve Fernas’a ait, 8 bin futbol sahası büyüklüğünde olduğu belirtilen dev bir altın madeni projesi bulunuyor.
Ayrıca, Seyfe Gölü’ne komşu olan Koza Altın’a ait ruhsat sahaları da bölgedeki madencilik faaliyetlerinin yoğunluğunu artırıyor. Seyfe Gölü koruma alanının küçültülmesiyle, bu maden sahalarının faaliyetlerinin önünün açıldığına dair endişeler artıyor.