Eğitimin geldiği son nokta: Sıfır fen bilimleri neti yaparak fen bilgisi öğretmeni olabilirsiniz!

featured

Sürekli değişen eğitim sistemine çözümler aranırken göz ardı edilen bir sorun olarak karşımıza çıkan ‘üniversitelere giriş sınavlarındaki puanlama’ sistemi, öğrencilere sayısal ya da sözel bölümlerinden herhangi birinden 0 net yaparak, söz konusu alanda meslek sahibi olmalarına olanak tanıyor…

Buse ERDEM / Veryansın TV

Sürekli değişen sınav sistemi ve çözülmeye çalışılan sistemsel bozukluk her yeni sınav değişikliği ile düzeltilmeye çalışılırken, nedense ‘bu gün sınava giren bir öğrencinin hiç Fen Bilimleri sorusu çözmeden fen bilgisi öğretmenliklerine ya da sayılsal bölümlere kolayca yerleşebilmesi’ sorunu hala çözülemiyor. Puan hesaplama sistemindeki bu hata eğitim sistemindeki tıkanıklığa çözüm arayan uzmanların ve yapılan çalıştaylarda bu konuyu ele alanların her seferinde gözünden kaçan bir problem olarak karşımıza çıkıyor.

Elbette bu diğer bölümler için de geçerli… Sözel bölümler için de aynı durumu görebilmekteyiz. Eğitim sistemimiz, bilimsel açıdan ilerleme çabamız bu denli tartışılırken, yetiştireceğimiz öğrencilerin temel fen bilgilerini bilmeden ‘gelecek nesili yetiştirecek fen bilgisi öğretmenleri’ olmasını beklemek gerçekten ne kadar tutarlı?

Bu sorunu ilk defa 2. kez üniversite sınavına girip kendimi denemek istediğimde farketmiştim. Sınav sonucum geldiğinde ise şaşırdığım konu ‘0 fen bilgisi’ neti yaparak Anadolu’nun herhangi bir kentinde ‘fen bilimleri bilgisi gerektiren bir bölümü’ kazanabildiğimi görmem olmuştu. Öğrenciler, öğretmenler ve veliler eğitimsel sorunların çözülmesi umudu içindeyken, yapılan değişiklik ise her zamanki gibi sınavın adının ve soru sayısının değişmesi şeklinde gerçekleşti.

YGS VE LYS, TYT VE YKS OLDU, SORUN GÖZ ARDI EDİLDİ

Bilindiği üzere en son değişen sınav sistemi ile YGS ve LYS, TYT ve YKS olarak değiştirildi. Lakin yine değişim soru sayılarında ve oturumlardaki değişiklikler olarak değişti ve bu sorun yine göz ardı edildi.

Üniversitelere yerleşebilmek için girilen sınavlar olan YGS ve LYS’nin kaldırılması sonrası yerine 2018’de Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) geldi. Yeni siteme göre ise TYT’de 150 ve üzeri puan aldığına ‘kanaat getiren’ adaylar, ikinci oturumdaki sınava girecek; 200 puan alanlar ise bu puanı gelecek yıl kullanabiliyorlar. Yeni sistemin eski sistemden farkı ise Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sistemleri arasında üç aylık bir süre bulunmasının yanında, adayların Mart ayında YGS’ye girip ardından haziran ayında lisans tercihlerini yapabilmek için 5 ayrı oturumda yapılan LYS sınavlarına girmesi yerine, bu yeni sistemde tüm sınavlara tek oturumda girmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Soru farklılıklarında ise üniversiteye hazırlanan adaylar YGS’de Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinde 160 sorudan oluşan bir testten sorumlu iken yeni sınavın ilk oturumunda ise sadece 80 sorudan sorumlular LYS’nin yerine geçecek ikinci oturum ise Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testi için 40 ayrı soru bulunuyor. Yabancı dil sınavına girecek adaylara ise 80 soru yönetiliyor.

HESAPLAMA

Gelin bu bilgiler doğrultusunda internetten herhangi bir puan hesaplaması sitesine girip ‘0 Fen Bilgisi neti’ yaparak kolay bir hesaplama yapalım. Okul puanımıza ise 75 yazalım…

Diğer bölümlerin soru netlerine mevcut soru sayısının yarısına yakın net sayısı koyalım. (Örneğin 40 soru Türkçe varsa 20 gibi bir net sayısı koymak)

Görüldüğü üzere ‘0’ fen neti yaparak bir öğrencinin aldığı YKS puanı (yerleştirme puanı dikkate alınmalı ham değil) 270,382 iken, YKS yerleştirme sıralaması ise 266,503 olarak karşımıza çıkıyor. Elbette sınavdaki standart sapmalardan, giren öğrenci sayısından bağımsız olarak yapılan bu araştırmada sıralama ve puanlar değişebileceği için diğer soruların sınavlarına yarımşar net yazdım. Oysa Matematik’e ve Türkçe’ye 30’ar net koyduğunuzda standart sapmalar dahi olsa yine bir ‘Fen Bilgisi Öğretmenliği’ bölümünü kazanacak kadar bir puan elde edebileceksiniz.

Gelin görelim…

YÖK’ün sitesinde yer alan tabloya göre de geçen sene sıfır fen bilimleri neti ile Siirt Üniversitesine yerleşildiğini görebilmekteyiz… (YÖK LİSANS ATLASI)

 

İşte ‘0 Fen Bilimleri neti’ yaparak bu üniversitelerde ‘Fen Bilgisi Öğretmeni’ olabilirsiniz. Haberimizin başında da dediğim gibi herhangi bir puan hesaplaması sitesine girerek bu uygulamayı ve hesaplamaları bir ‘sözel bölüm’ ya da ‘sayısal bölüm’ için de kendiniz deneyebilirsiniz. Çünkü gerçekten de temel bilgi birikimi isteyen bölümlerinde aynı bu örnekteki gibi mesleklere girilebildiğini göreceksiniz…

 

 

 

Eğitimin geldiği son nokta: Sıfır fen bilimleri neti yaparak fen bilgisi öğretmeni olabilirsiniz!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. Bilinçli yapılıyor .
    Cahil değil hainler.

  2. MEB ,YÖK bunlar tamamen raydan çıkmış kurumlar bunlara ne zaman el atılacak? İnsan hayatıyla oynuyorlar ,toplumun geleceğini yok ediyorlar

  3. Ondan dolayi her dalda nobeli turklerden baskasi alamiyor

  4. 8 Şubat 2020, 02:05

    Düz liseden mezun olan kişiyi, elektrik elektronik bilgisi olmadığı halde, elektrik elektronik mühendisliğine yerleştiriyorlar bu ülkede siz neyden bahsediyorsunuz.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!