Trafikteki mağduriyetlerin ve ihlallerin artması sonucu EGM’nin ehliyete el koyma işlemleri de artıyor. Ehliyetlerini kaybedip ceza kesilen kişiler de ehliyetlerini en çabuk şekilde tekrar elde etmek için an kolluyor. Bu bakımdan ehliyet affının çıkıp çıkmayacağını öğrenmek için pek çok kişi Meclis’ten affın geçip geçmemesine odaklanmış durumda.
EHLİYET AFFI NEDİR?
Ehliyet affı, trafikte yapılan ihlaller neticesinde bir kişinin ehliyetinin iptal edilmesi yahut ehliyetine geçici şekilde el konulmasının ardından ehliyetlerini tekrar elde etmelerini sağlayan yasal düzenlemedir. Bu düzenlemeler ehliyetlerinin iade edilmesini ya da geçmişe yönelik oluşan ceza puanlarının silinmesini içerebilir.
EHLİYET AFFINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Ehliyetlerine el konulan ya da ceza puanı nedeniyle ehliyeti iptal edilen sürücüler bu aftan yararlanabilecek. Bu düzenleme sayesinde yasa düzenlemesi ile belirlenen koşulları sağlayan kişilerin başvurup ehliyetlerini geri alabilecek.
EHLİYET AFFININ KAPSAMI VE ŞARTLARI
Ehliyet affının kapsam ve şartları, düzenlemenin muhtelif şartlarına bağlı olarak değişir. Şartlar aşağıda sunulmuştur:
– Ehliyet iadesi: Muhtelif ihlaller neticesinde ehliyeti iptali olan kişilerin ehliyetlerinin iade edilmesidir.
– Ceza puanlarının silinmesi: İhlallerden dolayı sürücünün siciline yazılması ve puanlarının düşürülmesi neticesinde bu ceza puanlarının affedilmesidir.
– Eğitim ve rehabilitasyon programları: Sürücülerin trafik kuralları hakkında bilinçlenmeleri için düzenlenen programlara katılım şartı.
EHLİYET AFFI YÜRÜRLÜK SÜRECİ
1- Meclis süreci: Kanun taslağı halem TBMM’de görüşülmektedir.
2- Resmi Gazete yayımı: Kabulün ardından Resmi Gazete’de yayımlanması.
3- Başvuru süreci: Yürürlüğe girmesinin ardından aftan yararlanmak isteyen kişilerin ilgili süre içinde başvurması.
EHLİYET AFFI BAŞLADI MI?
Ehliyet affıyla ilgili Meclis’te henüz bir gelişme olmadı. Meclis’te kabul edildikten sonra ve Resmi Gazete’de ilanıyla yürürlüğe girer. 2025 yılı içinde affın geçmesi öngörülüyor.