Ekonomide ‘Büyük Buhran’ uyarısı

featured

CHP’nin ekonomi uzmanı Milletvekili İlhan Kesici ekonominin son durumu hakkında uyarıda bulundu. Kesici, “Ekonomiyi, Alice Harikalar Diyarı’ndan daha tozpembe gösteren bütçe sundular ama 1929’da dünyada yaşanan buhranın benzeri geliyor. İşsizlik, iflas; tsunami gibi vuracak” dedi.

TBMM’deki 2021 yılı bütçe görüşmeleri sürerken Sözcü’den Aytunç Erkin CHP’nin ekonomi uzmanı, planlamacı İlhan Kesici’yle ekonomi üzerine konuştu. Kesici: “Bütün bütçeleri Maliye Bakanı takdim eder ama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay biz de takdim etti. Bu garip! Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Maliye Bakanı kendi bütçesini takdim edemiyor. Garabet bir sistem.” açıklamasında bulundu.

ELEŞTİRİLERE CEVAP YOK

CHP İstanbul Milletvekili Kesici bütçe sunumunu ise Charles Lutwidge Dodgson’un fantazi kitabıyla anlattı: “Bence Alice Harikalar Diyarı’ndan daha tozpembe gören bir bütçe takdimi oldu. Bütün partilerin temsilcileri konuştuktan, eleştiriler yapıldıktan sonra bütçeyi savunmak için kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Yardımcısı yine yazılı bir konuşma yaptı. Ne eleştiriler dikkate alınmış ne de sözler! Yazılı bir konuşma! Sadece rakamlar havada uçuşuyor.”

SAAT BAŞI FAİZ: 21 MİLYON TL

İlhan Kesici, bazı rakamlarla gerçeğe ulaşabileceğini söyledi:

“Bir faiz hesabı çıkarmak istiyorum. Konuştukları faiz konusu ne? Merkez Bankası (MB) faizi düşürdü, çıkardı vs. Lüzumsuz laflar bunlar! Esas konuya bakalım: Bütçe kitabında 2021 yılının faiz rakamı 180 milyar lira. Bu fazla görünmeyebilir. Bütçenin yüzde 14’ü. Şimdi bunu güne bölelim: 493 milyon lira… Saate bölelim: Her saat 21 milyon Türk Lirası faiz ödüyoruz. Dolara çevirelim: 2.7 milyon dolar! Saat başı bu rakam.

HALKIN VERGİSİ FAİZE

Bu rakamların önemini ise “Ödenen faiz borcunu mukayese edelim. 20 milyon insanımızdan alınan gelir vergisi var. İşçiler, memurlar, köylüler… Topladığımız vergi 220 milyar lira. Faiz borcuna ödediğimiz 180 milyar lira! Bu ateşe kar dayanmaz, can dayanmaz! Canlarından basa basa vatandaşından topladığın vergiyi sadece faize veriyorsun. Bu devam edemez! Böyle bir ekonomik yapı olmaz.” sözleriyle açıkladı.

REZERV: EKSİ 47 MİLYAR DOLAR

Rezervler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Kesici “MB rezervi ne demek? İşler çok kötüye giderse, büyük afetler olursa, dünyadaki para hareketlerinde bizim aleyhimize gelişmeler olursa… Bizim yedek kaynağımız, rezervimiz olmalı! Çünkü işler düzelene kadar buradan kaynak kullanabilirsin. MB’nin rezervine bakalım. 2016 yılı Kasım ayı brüt rezerv 120 milyar dolar… Bugün rezervler eksi 47 milyar dolar! Bu da devam ettirilemez. Rezervlerimizin brüt 150-200 milyar dolar olması lazım. Para kazanacaksın… Kazandığının bir bölümünü rezervlere koyacaksın! Borçlanacaksın ve borcun bir kısmını rezerve koyacaksın. Bu iç ve dış dünya için önemli. Spekülatif döviz hareketleri yapmak isteyenlere de caydırıcı olur.” ifadelerini kullandı.

BORÇ FAİZE GİDİYOR

Dış borç sorununu vurgulayan Kesici “Dış borcu, dış borç alarak döndürüyorlardı. Şimdi ne yapıyorlar? Faizini ödemek için dış borç alıyoruz. Türkiye’nin dışarıdaki itibarının sıfırın altına doğru inmiş olması, kurun yükselmesinin asıl nedeni bu! Dış borcun faizini bile ödeyebilmek için yeniden borçlanma yapıyorlar. Söylediklerimi özetliyorum…  Bütçenin faizi, 180 milyar lira, Merkez Bankası rezervi: -47 milyar dolar. Borcun faizini bile ödeyebilmek için yeniden dış borç alıyorsak ne olur? Bu ülkeyi götürür duvara toslatır… Ülkeyi de şirketleri de insanları da uçurumdan atar.” açıklamasında bulundu.

Kesici, ‘1929 Dünya Ekonomik Bunalımı’ ya da diğer adıyla ‘Büyük Depresyon’a vurgu yaptı. Buhran, Kuzey Amerika ve Avrupa’yı merkez almasına rağmen, tüm dünyada yıkıcı etkiler yaratmıştı.

NEDEN ‘BUHRAN’ DEDİ?

İlhan Kesici “Ekonomik buhran: Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu bu tabiri Türkiye’de ilk kullanan siyasetçi oldu. Bu buhran kelimesi sadece ABD’de, 1929-1932 arasında yaşanan ekonomik buhran için kullanılmıştı. Yaşananların geleceği yer, ekonomik kriz değil ekonomik buhran! Sosyal huzursuzluk. Tsunami halinde yaşanacak. İşsizlik, iflas, yoksulluk hepsi tsunami gibi gelecek. 1929 buhranı gibi 2021 ekonomik buhranı yaşanacak!” uyarısında bulundu.

Ekonomide ‘Büyük Buhran’ uyarısı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!