VERYANSIN TV
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem için ortak yayınla ekranlarda ve radyolarda gerçekleştirilen kampanyada 115,1 milyar liralık bağış rakamına ulaşıldı.
Kampanyaya Merkez Bankası’nın 30 milyarlık bağışı damga vurdu.
Kamuoyunda 30 milyarın nasıl karşılanacağı tartışılırken, Merkez Bankası kaynakları bağışın bankanın 2022 bilançosu kârından aktarılacağını açıkladı.
Peki kar neden Hazine aracılığıyla değil de doğrudan AFAD ve Kızılay’a aktarıldı?
Veryansın Tv “Deprem Özel” yayınında Erdem Atay ve Eray Çelebi’nin sorularını yanıtlayan ekonomist Meriç Köyatası’na göre “asıl mesele paranın Sayıştay ve Meclis denetimi dışında kalması.”
“Dün akşamdan beri bütün iktisatçılar şaşkınlık içerisinde…” diyen Köyatası şu ifadeleri kullandı:
“Dün akşamki bağış toplantısında 10 milyon civarında SMS atan kişi var. Onların bu cömertliğini yürekten kutluyorum. Onların yaptıkları bağışlar tartışılmaz, aksine alkışlanacak, elleri öpülecek, başımızın üstündeki bağışlardır.
Merkez Bankası ve kamu kuruluşlarına gelince… Bu bankaların yöneticileri, başkanları; kendi paralarını mı bağışlıyorlar? Hayır. İlk önce Merkez Bankası’nda bütün iktisatçılarda şöyle bir şaşkınlık oldu: Merkez Bankası bunu özkaynaklarından mı yoksa para basıp mı karşılayacak? Çünkü onu yapma imkanı da vardı.
‘KARIMIZDAN KARŞILAYACAĞIZ’ DEDİLER
Tepki çok olunca sabah açıklama yaptılar ve dediler ki, ‘Biz bunu kârımızdan karşılayacağız.’ Tuhaf olan durum şu… Burada herkes aynı şeyi söylüyor ama bir nokta unutuluyor. Bu para Merkez Bankası’nın parası değil. Bu para Türk milletinin parası, Merkez Bankası’nın kârı…” ifadelerini kullandı.
‘MİLLETİN PARASIYLA CAKA SATILIYOR’
Merkez Bankası’nın bu ‘bağışla’ denetimden kaçtığını söyleyen Köyatası’nın şöyle devam etti:
“Eğer böyle bir bağış kampanyası olmasaydı veya bir deprem olmasaydı Merkez Bankası bu kârını, Hazine’ye aktaracaktı. Yani, 30 milyarı Merkez Bankası Hazine’den aldı, AFAD’a ve Kızılay’a verdi. Şimdi, aradaki fark ne dersek… Arada iki tane fark var. Bir tanesi, milletin parasıyla caka satılıyor ama esas önemli olan şey şu; siz bu parayı Hazine’ye verdiğiniz zaman, Hazine bu parayı yine deprem için harcasa, Sayıştay ve Meclis denetiminde… Fakat, AFAD ve Kızılay’daki harcamalar Sayıştay ve Meclis denetimi dışında. Bu paranın harcanmasındaki denetim koptu.
‘HAZİNE’DEN ALDILAR AFAD VE KIZILAY’A VERDİLER’
İnşallah, umarım, temenni ederim; kuruşu kuruşuna depreme ayrılır ama geçmişteki örneklere baktığım için, hep böyle soru işaretleri var. Aynı şey Merkez Bankası’nın yanı sıra Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıflar Bankası için de söz konusu. Bu kurumlar, bu parayı, zaten vergi olarak Maliye’ye aktaracaklardı. Kalan kısmını da, hisse sahibi olarak Hazine’ye aktaracaklardı. Şimdi Hazine’den aldılar, AFAD’a ve Kızılay’a verdiler.”
’10 YAŞINDAKİ ÇOCUK KADAR OLAMADILAR’
Köyatası, ‘bağış’ yapan Merkez Bankası ve kamu bankaları yöneticileri için, “Kendileri 10 yaşındaki çocuk kadar olamadılar. 10 yaşındaki çocuk harçlığını bağışlıyor. Yüksek gelir grubundaki bu bürokratlar, kendi ceplerinden bir şey bağışlamadı. Toplansaydı Ziraat Bankası, bütün üst yönetim maaşlarını bağışlasaydı, biz bunu yürekten alkışlardık.” diye konuştu.
Programın tamamını izlemek için tıklayın:
MB hisselerinin bir kısmı özel Bankaların