İşçilerin e-devlet şifresini alıp sendikalı mı diye baktılar

featured

Bursa’daki Atılım Tekstil Fabrikası’nda TEKSİF sendikasına üye işçilerin işten çıkarılması üzerine çalışanlar eylem yaparak üretimi durdurdu.

Buse ERDEM / Veryansın TV

Bursa’nın Kestel’de faaliyet gösteren Atılım Tekstil’de işçilerin TEKSİF’e (Türkiye Tekstil,Örme,Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası) üye olması üzerine fabrika tarafından çalışanlara baskıların arttığı ileri sürüldü.

İddialara göre sendikalı Serap Yumuşak sabah iş başı yapmaya geldiğinde güvenlikler tarafından talimat üzerine fabrikaya alınmadı. Bunun üzerine fabrika önünde eyleme geçen işçiler üretimi durdurdu.

460 kişinin çalıştığı Atılım Desen Apre Boya Tekstil işletmesinde(iki işyeri) işçiler, düşük ücret ve psikolojik baskılar nedeniyle Türk-İş’e bağlı Teksif Sendikası’na üye oldu. Sendika kısa sürede işletmede toplu sözleşme imzalamak için gerekli olan çoğunluğu sağlayıp Çalışma Bakanlığı’na 22 Nisan’da yetki başvurusunda bulundu.

E-DEVLET ŞİFRELERİ TOPLANDI

Ancak bu süreçte işveren ve işveren vekillerinin, sokağa çıkma yasağı nedeniyle çalışma izin belgesi çıkaracaklarını söyleyerek işçilerin e-Devlet şifrelerini topladığı söylendi.

Toplanan e-Devlet şifrelerinin hangi işçilerin sendikaya üye olup olmadığının tespit edilmesi için kullanıldığı öne sürüldü. İşçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapıldığı iddia edilirken kadın işçilerden Serap Yumuşak da 7 Mayıs’ta işbaşı yaptırılmadı. Daha önce de sendikal faaliyet yürütüldüğü süreçte de Yakup Mayda’nın işten çıkarıldığı aktarıldı.  Bu durum karşısında mesaide olan işçiler de üretimi durdurarak arkadaşları Serap Yumuşak’a destek verdi.

Veryansın TV’nin ulaştığı Yakup Mayda ise başına gelenleri şöyle aktardı:

“6 yıldır bu fabrikanın çalışanıyım. 14 Mayıs 2015’ten beri çalışıyorum.

Ocak ayından itibaren yapılan zamlar geçinmemize yetmediğinden dolayı sendikaya başvuru yaptık ve üye olduk. Üye olmaya çekinen arkadaşlarımıza da üye olma teklifi götürdük… Bunun üzerine 1. Nisan günü saat 11.00 ile 12.00 arası Fabrika sahibi Veysel Çetin Ayran ile işletme müdürü Kadir Bey aşağı geldi ve “Çık lan fabrikamdan hem ekmiğimi yiyorsun hem ihanet ediyorsun” diyerek üretim alanından yaka paça beni attılar.”

FABRİKADA MAHSUR KALDI

“Tutanağı imzala, imzalamazsan seni çıkarmam bu fabrikadan” demeleri üzerine tutanağı okumak istedim ve “Ben anayasal hakkımı kullandım, üye oldum böyle bir hakkınız yok” dedim. İmzalamadığım için fabrikada mahsur kaldım, sendikayı aradım. Sendikadaki arkadaşlar polislere ulaştı ve beni çıkardılar. Sonra bana SGK’dan msj geldi ve kod 29’a göre işten çıkarıldığımı öğrendim. Bunun üzerine hakkımı savunmak için dava açtım ve onlar da bana karşı dava açtılar. Sonradan öğrendim ki çalışmaya devam eden arkadaşlarıma da E devlet şifrenizi vermezseniz “Yakup’a uyguladığımız Kod 29’u size de uygularız” diyerek çalışanları işten çıkarmakla tehdit ederek şifrelerini almışlar. Dün de Şaban Çirit adlı emekçi arkadaşımız kod 49dan işten çıkarılmış. Ben bu haksızlığa karşı savaşacağım, yetkililerin sesimizi duymasını istiyorum.”

SENDİKA BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

TEKSİF Sendikası Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker, işçilerin anayasal haklarını kullanarak TEKSİF Sendikası’na üye olduklarını ancak işveren ve işveren vekillerinin işçilerin bu tercihine saygı duymayarak baskı kurduğunu, buna sessiz kalmayacaklarını belirtti. İşyerindeki yasadışı uygulamaların Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil ettiğini de hatırlatan Şeker, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Şeker, Atılım Desen’de toplu sözleşme imzalanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

KOD 29 NEDİR?

İşveren, iş akdini feshettiği işçiler için Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapıyor. Bunu yaparken işçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını bir kod numarasıyla işaretliyor. 29 numaralı kod da bu kodlardan biri. 29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına geliyor. Bir işverenin, işçisini bu kod ile işten çıkarabilmesi için 4857 İş Kanunu’nun ilgili bendi kapsamındaki fiillerden birini işlemesi gerekiyor.

İş Kanunu’nun “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı 25/2 maddesi, yasakta istisna kapsamında tutuluyor. Bu maddede belirtilen fiiller dahilinde işçinin, işten ayrılış kodlarına göre 29 kodu ile çıkışı yapılıyor. 25/2 maddesinde belirtilen ahlaka aykırı fiiller arasında işyerinde çalışan bir işçiye cinsel tacizde bulunmak, işyerine sarhoş ya da uyuşturucu madde alarak gelmek, hırsızlık yapmak gibi yüz kızartıcı suçlar bulunuyor.

İşverene iş akdini haklı feshetme yetkisi veren söz konusu maddeye dayanarak işten çıkartılan işçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (29) koduyla bildiriliyor. Kod 29 ile işten çıkartılan işçi kıdem tazminatı alamıyor, işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor.

KOD 49 NEDİR?

SGK genelgesinde yer alan “İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi” sebebiyle işten çıkarma kodu.

İşçilerin e-devlet şifresini alıp sendikalı mı diye baktılar

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. işçi bitik. erdoğan tc yi bitirdi. işçi sıfır. işçi 1yevmiye 1.5 kilo peynir parası.

  2. Hic sasirmadim!

  3. 8 Mayıs 2021, 10:57

    Orman kanunlarındaki şu ahlaksızlık türünü nasıl oldu da unuttuk yahu: patrondan emeğinin hakkını istemek… Ne büyük “ahlaksızlık”, ne büyük…

  4. Zamanında şirketin muhasebecisinden işçimin kırılan tırnağını tedavi ettirmek için hastaneye giderken duyduğum sigortasızlıklarını onaylamak için muhasebeciden teyit edince bir cuma namazı çıkışı patronla helalleşip istifamı vermiştim. Sinop Boyabat Yol şantiyesi. Doğuş taşeronu bir şirket.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!