AKP’nin dün TBMM Başkanlığı’na sunduğu Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik yapan 60 maddelik kanun teklifinde dikkat çeken bir ayrıntı yer aldı.
Emekli komutanların yazılı ya da görsel medyadaki demeçleri konusunda da düzenleme yapıldı. Konuyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler, dün yaptığı açıklamada “TSK’da kendi iç işleyişi ve hiyerarşik disiplin içinde bu tür programlar öncesinde ilgili komutanlığa bilgi verilmesi hususunda bir düzenleme yer alıyor. Bilgi verilmesi hususu burada düzenleniyor. İzin ve diğer yaptırımlarla ilgili herhangi bir düzenleme yok.” demişti.
Kanun teklifine göre, Millî Savunma Bakanlığı’ndan emekli olduktan sonra bulundukları makam ve görevlerine ilişkin unvanlarını kullanarak göreviyle ilişkili teşkilat, harekat gibi konularda beyanat veren, yazı yazan veya açıklamalarda bulunan emekli TSK mensuplarına 6 aydan 3 seneye kadar hapis cezası verilecek.
Kanun teklifinde “Kendisine özel bir mezuniyet verilmediği halde, görevdeki personel ile kamu görevlisi sıfatı sona erenlerden, görevde oldukları süre içerisinde bulundukları makam ve görevlerine ilişkin unvanlarını kullanarak veya görevi ve sıfatı icabı muttali olduğu askeri muamelat, teşkilat, harekat, tesisat veya tertibata müteallik işler hakkında beyanat veren, yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunanlar her kim olursa olsun, fiili daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde altı aydan üç seneye kadar hapsolunur” ifadelerine yer veriliyor.
ESKİ DÜZENLEME
Eski düzenleme ise şu şekildeydi:
“Kendisine özel bir mezuniyet verilmediği halde, görevi ve sıfatı icabı muttali olduğu
askeri muamelat, teşkilat, harekat, tesisat veya tertibata müteallik işler hakkında beyanat veren,
yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunanlar her kim olursa olsun, fiili daha ağır bir cezayı
gerektirmediği takdirde altı aydan üç seneye kadar hapsolunur.”
Ayrıca teklife göre Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile general ve amiraller hakkında ilgili hükümler kapsamında yürütülen işlemlerde soruşturma izni vermeye, soruşturma ve kovuşturma yapmaya yetkili mercilerin belirlenmesinde, ilgililerin son rütbeleri ve görevleri esas alınacak.
Teklif, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nda da değişiklik öngörüyor. Buna göre, TSK personelinin kimlik, görev veya faaliyetlerinin, Milli Savunma Bakanlığınca yetki verilen durumlar hariç radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayınlanması veya açıklanması yasaklanıyor.
Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yapılacak değişikle, kişilerin özel hayatının korunmasını isteme hakkı kapsamında hukuki güvenlik ve öngörülebilirliğini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunan hallerde 24 saat içinde hakim onayına sunulması şartıyla askeri birlik komutanı, askeri kurum amiri, hukuk hizmetleri başkanı veya birim amirinin yazılı emri üzerine tehlikenin veya suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla önleme araması yapılabilecek.