Emine Erdoğan’ın ziyaret ettiği Salda Gölü’nün önemi

featured

Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ‘Millet Bahçesi’ yapılmak istenen Salda Gölü’nde incelemelerde bulundu.

Beyaz Adalar bölgesi ve Yeşilova bölgesindeki düzenlemeler hakkında bilgi almak için bölgeye ziyarette bulunan Emine Erdoğan, projeler hakkında bilgilendirildi.

Emine Erdoğan “Herkese gelip Salda Gölü’nü görmesini tavsiye ediyorum. Bize ilk söylendiğinde böyle şeyler anlatılmadı. ‘Burası bakanlık eliyle kötü bir hale getirilecek.’ dediler. Ben de Bakanıma bunu bildirdim. Dedi ki, ‘Asla böyle bir şey yok. İsterseniz sizi davet ediyorum. Salda Gölü’ne gelin birlikte gezelim. Önceki ve sonraki halini size göstermek istiyorum.’ dedi. Gerçekten görünce mutmain oldum. Bütün halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum. O halden bu hale gelişi, gerçekten çok güzel bir girişim.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, gölle ilgili yapılan bilgilendirmeden tatmin olduğunu ve Bakan Kurum’a güvendiğini dile getirdi.

SALDA GÖLÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Salda gölü, yer yer 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye’nin en derin göllerinden biri olma özelliğini taşıyor. Suyu ise az tuzlu ve yüksek alkali özellikte olan göl, barındırdığı endemik türler ile aynı zamanda uluslararası bir öneme de sahip. Önemli bir kuş, doğa ve bitki alanı. Sığır kuyruğunun 2 türü yalnızca Salda’nın güney kıyılarında yetişiyor.

Salda Gölü’nün yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Göl ve kıyı şeridi 1. Derece Doğal Sit alanı durumunda. Yani bilimsel ve arkeolojik çalışmalar hariç, kesinlikle dokunulmaması gereken bir yer olarak öne çıkıyor. Salda Gölü’nü özel kılan bir diğer özellik ise Dünya’da Mars ile aynı özellikleri taşıyan iki yerden biri olması…

SALDA GÖLÜNDE NE İNŞA EDİLMEK İSTENİYOR?

Salda Gölü çevresine, Millet Bahçesi projesi kapsamına 1 kıraathane binası, 1 sağlık birimi, 2 yönetici birimi, 2 satış birimi, 1 oturma birimi, 1 mutfak birimi, 1 bulaşıkhane, 2 kafe, 2 mescit, 6 büfe, 4 giyinme-soyunma birimi, 4 tuvalet inşa edilmesi planlanıyor.

PEKİ MAHKEMELİK OLAN SALDA GÖLÜ PROJESİNİN SAKINCALARI NELERDİR ?

Geçtiğimiz şubat ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Millet Bahçesi yapılacağı duyurulan doğal sit alanı statüsündeki Salda Gölü, mart ayında daha esnek bir koruma statüsü olan ÖÇK Bölgesi ilan edilmişti. Salda Gölü, millet bahçesi projesi için 31 Temmuz Çarşamba günü ihaleye açıldıktan sonra Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine ait Sosyal Donatıları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi ihalesi, yargıya taşındı. Yeşilova sakinlerinden Osman Altınışık, Meral Türkoğlu, Özdemir Korkmaz, Aysel Alp ve Gazi Osman Şakar vekili olarak avukatlar Münip Ermiş, Tuncay Koç ile Mustafa Şahin, dava dilekçesini Isparta İdare Mahkemesi’ne sundu. Açılan davada, yapılacak Millet Bahçesi, genel altyapı işleri ve rekreasyon alanları ile Millet Bahçesi’ne ait sosyal donatıların yapımını içeren 31 Temmuz’daki ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi. Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine ait Sosyal Donatıları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi ihalesi, yargıya taşındı. Yeşilova sakinlerinden Osman Altınışık, Meral Türkoğlu, Özdemir Korkmaz, Aysel Alp ve Gazi Osman Şakar vekili olarak avukatlar Münip Ermiş, Tuncay Koç ile Mustafa Şahin, dava dilekçesini Isparta İdare Mahkemesi’ne sundu. Açılan davada, yapılacak Millet Bahçesi, genel altyapı işleri ve rekreasyon alanları ile Millet Bahçesi’ne ait sosyal donatıların yapımını içeren 31 Temmuz’daki ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Isparta İdare Mahkemesi, Salda Gölü’nde Millet Bahçesi projesinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davayı yetki yönünden reddederek, dava dosyasının Ankara İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Bölgede Maden Tetkik Arama (MTA) raporlarına göre huntit ve hidromanyazit yatakları var. Dış cephe yalıtımı hammaddesi olarak kullanılan ısıya dayanıklı bu iki mineral, aynı zamanda bölgeyi sağlık turizmi açısından da çok elverişli hale getiriyor. Millet Bahçesi projesi ile gündeme gelen Burdur Yeşilova’ya 4 kilometre uzaklıktaki, tuz gölü karakteri taşıyan Salda’da “çevre” endişesi sürüyor. 15 Mart’ta 644 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarılmış ve kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Salda Gölü, Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) ilan edilmişti.

Millet Bahçesi Aplikasyon Planı ve Proje Vaziyet Planı birbirinden farklı. Vaziyet Planı’nda kıyı kenar çizgisi dikkate alınmamış. Proje göle kadar giriyor.

HUNTİT ve HİDROMANYEZİT

Kentsel tasarım projesinde, 4 bin 413 metrekare bir inşaat alanı öngörülüyor.

Salda ihalesi, planlar onaylanmadan yapıldı. Projenin alanı toplamda 31 bin 607 metrekare. Planlama alanından 4 bin metrekarelik Millet Bahçesi projesi çıkarıldığında ise geriye, 27 bin 194 metrekarelik bir yapılaşma alanı kalıyor.

7 büyük firmanın girdiği ihale sonucu henüz belli değil. Salda için ortak ihaleye giren şirketler de var. Sözcü’den Çiğdem Toker’in haberine göre bu firmalar; Egecan Akaryakıt-Binko İnşaat, Kardeş Mühendislik, Birollu İnşaat, Güngör Tasarım İnşaat, Enam İnşaat-İzbay İnşaat, Tank Yapı-Oğulhan İnşaat, Mim Doğal Kaynaklar. Koşulları ayarlanmış, adrese teslim ihalenin yaklaşık maliyeti 24 milyon.

Özellikle huntit, sanayide kullanılan çok değerli bir mineral. Bu yataklar, Denizli, Çameli, Eğridir ve Salda’da bulunuyor. Binaların dış cephe ısı yalıtımında kullanıldığı gibi kumaş sektöründe de oldukça sık yararlanılan huntit, 600 derece ısıya dayanıklı. Yanmayan bir ihraç ürünü.

MADENCİLERE RUHSAT 2012’DE VERİLMİŞ

Bölgede Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu Sözcüsü, mimar ve ekolojist Birsen Tanyeri, “Araştırmalarımız sonucunda ÖÇK alanı ilan edilen Salda’da maden ocaklarının olduğunu ve bunların plana işlenmediğini görüyoruz” diyor. Bu firmalara 2012 yılından itibaren ruhsat verilmiş durumda. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları ise düzenlenmemiş.

MADEN RUHSATLARI

 

ÇİVİ BİLE ÇAKILMAYACAK DENEN YERE İLGİNİN SEBEBİ NE?

Birinci derece doğal sit alanı olan, “Çivi bile çakılmayacak” denilen yerde, maden firmalarına nasıl ve ÇED’siz, işletme ruhsatı verildiği bilinmiyor. İhaleye giren ve iş kolları taşımacılık ile inşaat olan şirketlerin, maden firmaları ile ortaklık yapması ise olası…

İhaleye birlikte giren Enam İnşaat-İzbay İnşaat firmaları dikkat çekici: Enam İnşaat, Ankara’da Melik Gökçek döneminde yıldızı parlayan ve ihale üzerine ihale alan bir firma.

SAĞLIK TURİZMİNE UYGUN

Peki, MTA’nın haritasında görülen huntit ve hidromanyazit sadece yüksek ısıya dayanıklı sanayi hammaddesi olarak mı değerli? Hayır! Yüksek Orman Mühendisi Prof Dr. Doğan Kantarcı şu bilgileri aktarıyor: “Huntit ve hidromanyezid aynı zamanda şifalı iki mineral. Bu da bölgeyi sağlık turizmi için son derece elverişli hale getiriyor.”

 

.

Emine Erdoğan’ın ziyaret ettiği Salda Gölü’nün önemi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!