‘Erdoğan-Biden görüşmesinin arka planında ilginç bilgiler var’

featured

İktidar basını köşelerinde ‘ABD ile yeni bahar’ havası sürüyor… ‘Erdoğan-Biden görüşmesinin perde arakasında yaşananlar’ denilerek ilginç diyaloglar köşe yazılarına yansıyor.

VERYANSIN TV

Geçen ay BM toplantısı için New York’a giden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşemeden Türkiye’ye dönmüştü. ABD dönüşü açıklamalarda bulunan Erdoğan “İki NATO ülkesi olarak şu andaki gidiş pek hayra alamet değil” ifadesini kullanarak, “Sayın Biden ile iyi başladık diyemem” demişti.

Ardınan Soçi’de Rusya lideri Putin ile görüşen Erdoğan, Rusya ile ilişkilere yönelik mesajlar vermiş, ABD Başkanı Biden için “malum zevat” ifadesini kullanmıştı.

ABD ile esen soğuk rüzgarları bu sözlerle dışa vuran Erdoğan, hiçbir başkan döneminde ABD ile böyle bir surum yaşanmadığını da söyledi.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından iktidar cephesinde ve iktidar basınında da Biden’a yönelik eleştiriler sertleşmişti. Zaten daha ABD seçimleri yapılmadan önce “Türkiye’de muhalifleri desteklemeliyiz” sözleri nedeniyle Biden “istenmeyen başkan” olmuştu.

Ancak Roma’daki G-20 zirvesinde Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden ile yaptığı sürpriz görüşme sonrası, iktidar cephesinde ve basınında rüzgarın anında değiştiği görüldü.

Günlerdir iktidar basınının köşelerini “ABD ile başlayan yeni bahar dönemi” süslüyor.

Yeni Şafak’tan Mehmet Acet, Erdoğan-Biden görüşmesinde yaşandığı iddia edilen diyalogları köşesine taşıdı.

Acet’in yazısının satır başları şöyle:

“(…) Erdoğan/Biden görüşmesinin arka planına dair ilginç bilgiler var.

Görüşme normal şartlarda İklim Zirvesi’nin yapılacağı Glasgow’da olacaktı.

Ancak malum, İskoçya makamlarının Türkiye’nin güvenlik protokolüne dair taleplerini karşılamaması nedeniyle Erdoğan, gezinin bu ayağını iptal etti.

Böyle bir durum gelişince, görüşmenin daha önceden belirlenen gün ve saati değiştirilerek, pazar sabahı Roma’da yapılmasına karar verildi.

Biz Roma’dayken Türk basınında görüşmenin 20 dakika kadar sürdüğü yönünde haberler çıkmıştı.

Ama bu, doğru bir bilgi değildi.

Erdoğan muhaliflerinin uydurduğu yahut öyle olmasını temenni ettikleri, “Bakın işte zorlaya zorlaya ancak bu kadar görüşebiliyorsunuz” propagandasına ‘altlık’ yapmak istedikleri yalan bir bilgiydi.

Görüşme 1 saat 10 dakika kadar sürdü ve arada Amerikan tarafının protokolünde görevli isimlerin görüşmeyi sonlandırma girişimlerini Biden, kaş/göz işareti yaparak savuşturdu.

Şimdi de görüşmenin içeriğine gelelim.

İkili ilişkilerdeki sorunların değerlendirildiği bölümde Joe Biden, döneminde Türkiye ile ilişkileri rayına oturtma sözü verdikten sonra çok ilginç bir cümle kuruyor:

“Ben eğer şu geride kalan 7 yıl boyunca Başkanlık koltuğunda oturuyor olmuş olsaydım, bu sorunların hiçbiri olmazdı.”

Bu cümleyi ilginç kılan, geride kalan o 7 yılın içerisinde sadece rakibi Trump döneminin değil, Biden’ın yardımcılığını yaptığı Obama’nın ikinci döneminin de zikredilmiş olması.

Mevcut ABD Başkanı’nın sadece Trump’a değil, ilişkilerin kötüleşmesinin sorumlularından biri olarak Obama’ya da göndermede bulunması hayli dikkat çekici bir durum.

Demek ki Biden, 15 Temmuz darbe girişimi dâhil, Türk/Amerikan ilişkilerini ciddi şekilde zehirleyen pek çok anti-demokratik girişimle alâkalı olarak kendisinin bir suçunun olmadığı konusunda Erdoğan’ı ikna etmek istemiş.

2019 sonunda New York Times editörlerine konuşurken Erdoğan’ı muhalefetle işbirliği yaparak görevden uzaklaştırma vaadinde bulunan bir ismin bunu söylediğini düşünmek, “Ne kadar inandırıcı” sorusunu beraberinde getiriyor olsa da, böyle bir yaklaşımın muhatabının güvenini kazanma anlamında iyi bir taktik olduğu su götürmez…

‘HER BİRİ KENDİNİ BAŞKAN GİBİ GÖRÜYOR’

Erdoğan/Biden görüşmesinden ilginç bir anekdot daha paylaşayım.

Malum, bu görüşmenin en önemli başlıklarından biri, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına karşılık, yeni F-16 tedariki ve modernizasyonuyla ilgiliydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçakta bize teyit ettiği gibi Biden, bu konuda olumlu bir yaklaşım sergiliyor.

Ancak Kongre ayağına atıfla bu işin zaman alacağını söylüyor.

Bu bağlamda konuşurken, Senato’daki Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında 50/50’lik dengeye sözü getiriyor.

Türkiye’nin F-16 talebini karşılamak için üstlendiği misyonun zorluğuna dikkat çekmek için bunu yapıyor tabii.

Sözün bir yerinde, “Bu denge nedeniyle senatörlerin her biri kendini başkan gibi görüyor” ifadesini kullanıyor.

Erdoğan’ın Roma dönüşü bize söylediği “Ben de kendisine ‘Bunu başarabileceğinize inanıyorum ve bu konuda şu anda ağırlığın sizde olduğunu görüyorum’ dedim” ifadeleri, bu sözlere cevaben söylenmiş olmalı.”

‘Erdoğan-Biden görüşmesinin arka planında ilginç bilgiler var’

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!