Tunceli’de 5 Ocak 2020’den bu yana haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’ya ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel, Erzurum’a getirildi.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçunu işlediğine ilişkin yeterli şüphe bulunduğu değerlendirilen ve Elazığ’da emniyet ekiplerince gözaltına alınan Sonel, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kara yoluyla Erzurum’a getirildi.
Sonel’in, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğünde sorgu işlemleri başlatıldı.
Gülistan Doku’nun kaybolmasına ilişkin, hakkında İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla soruşturma başlatılan eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel, açığa alınmıştı.
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığının 17 Nisan tarihli yazısına istinaden 5271 sayılı CMK’nin 161/6. maddesi uyarınca Sonel hakkında kişisel suç nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından derhal soruşturma işlemlerine başlanıldığı belirtilmişti.
İdari yönden gereğinin takdir ve ifasını temin amacıyla İçişleri Bakanlığına müzekkere yazıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedilmişti:
“Soruşturma kapsamında delillendirme süreçlerine dair yapılacak işlemler için ilgili cumhuriyet başsavcılıkları ve kolluk birimlerine talimatlar gönderilmiştir. Şüpheli Tuncay Sonel, Elazığ’da yakalanmış olup Erzurum’a getirilmek üzere gözaltına alınmıştır. Maddi gerçeği ortaya çıkarabilmek için başlatılan soruşturma etkin bir şekilde, çok yönlü ve titizlikle yürütülmekte olup, soruşturma kapsamında elde edilen tüm delil ve bulgular büyük bir dikkat ve hassasiyetle değerlendirilmekte ve incelenmektedir.”
‘YETERLİ SUÇ ŞÜPHESİNE ULAŞILDI’
Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu tarafından Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına “Vali Tuncay Sonel” konulu yazı gönderilmişti.
Başsavcılığın yazısında da, “2020/52” soruşturma sayılı dosya üzerinden 5 Ocak 2020 suç tarihli “kasten insan öldürme”, “cinsel saldırı”, “suç delillerinin gizlenmesi-yok edilmesi”, “bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girmek suretiyle verileri yok etme-bozma”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “suçu bildirmeme”, “suçluyu kayırma” suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında Tuncay Sonel’in oğlu Mustafa Türkay Sonel’in de aralarında bulunduğu 13 şüphelinin gözaltına alındığı hatırlatıldı.
VALİYE ‘DELİL KARARTMA’ SUÇLAMASI
Yazıda, şunlar kaydedilmişti:
“Ekte sunulan bilgi ve belgelerden mevcut delil durumu itibarıyla dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in TCK’nin 281/1-2 (suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçu) maddesinde düzenlenen eylemleri gerçekleştirdiğine dair yeterli suç şüphesine ulaşıldığı ancak Tuncay Sonel’e ilişkin isnat ve iddiaların kişisel suç niteliğinde olduğu, 5271 sayılı CMK’nin 161/6. maddesi gereğince valilerin kişisel suçlarından dolayı soruşturma yetkisinin suç tarihinde görev yaptıkları ilin bağlı olduğu Bölge Adliye Mahkemesinin bulunduğu yerdeki İl Cumhuriyet Başsavcılığına ait olduğu şeklinde düzenleme bulunması sebebiyle Cumhuriyet Başsavcılığınızca, Tuncay Sonel hakkında mevcut delil durumuna göre değerlendirme yapılmak üzere gereğinin takdir ve ifası rica olunur.”

13 Haziran 2017 ile 09 Haziran 2020 tarihleri arasında Tunceli Valisi olarak görev yapan Sonel daha sonra Ordu Valisi olarak atandı. Sonel, Ağustos 2023’ten beri mülkiye başmüfettişi olarak görev yapıyordu.

HAKKINDAKİ İDDİALAR
Gülistan Doku soruşturması kapsamında gözaltına alınan, polislik mesleğinden ihraç edilen Gökhan Ertok savcılıkta verdiği ifadede, Gülistan Doku’ya ait SIM kartın kendisine dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in yakın koruma polisi Şükrü Eroğlu tarafından verildiğini iddia etmişti. Ertok, Tuncay Sonel’in Gülistan Doku’nun WhatsApp yazışmaları ile sosyal medya mesajlaşmalarındaki önemli verilerin silinmesi yönünde talimat verdiğini ileri sürmüştü.
9 KİŞİ TUTUKLANDI
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden eski polis Gökhan Ertok, olay zamanında İl Özel İdaresi’nde görevli olan Erdoğan Elaldı, Gülistan Doku’nun erkek arkadaşı Zeinal Abakarov eski polis olan üvey babası Engin Yücer ile Tuncay Sonel’in koruma polisi Şükrü Eroğlu çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 9 oldu.
Şüpheli Uğurcan A. de yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in oğlu Mustafa Türkay Sonel’in ise adliyedeki işlemleri sürüyor.


Güç zehirlenmesi iki aileyi yok etti. Babalık ve Annelik hayatın en zor sınavı.