Et fiyatları düşer mi? Bakan Kirişci’den açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, et fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı. Et ve süt ürünleri fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren Kirişci, "Normalleşme dönemi bekliyoruz" dedi.

featured

Bakan Kirişci, 2022 yılı değerlendirme toplantısında medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirişci, dün itibarı ile 17 milyon ton tahılı tahıl koridorundan taşındığını kaydederek, “Bunun dışında bir de kara ve demir yolu ile Avrupa’ya geçenler var. Asıl stok Rusya tarafında, 150 milyon tonluk bir ürün stoku var. Haklı olarak Rusya bu ürünlerini satmak istiyor; fakat bu ürünlerinin alımını gerçekleştirerek, ambargo listesine dahil olmak istemeyen gemiciler, taşıyıcılar var. Bizim bunu da göz ardı etmememiz gerekiyor. ‘Yasaklılar listesine girerim’ diye endişe edenler var. Önümüzdeki yıllarda bu mesele çözülmezse dünyayı daha büyük bir tehlike bekliyor” dedi.

‘TİCARET BAKANLIĞI İLE ÇALIŞIYORUZ’

Bakan Kirişci, zincir marketlerdeki sabit fiyat uygulamasına ilişkin soru üzerine, Ticaret Bakanlığı ile bu konu üzerinde çalıştıklarını söyledi. Kirişci, “Üretici hayır kurumu değil. Üreticinin elde ettiği üründen geliri bir kenarı koyduktan sonra tüketiciyi rahatsız edecek evreye geçilecek olursa biz Ticaret Bakanlığı ile eş güdüm içinde çalışıyoruz. Velev ki ‘a’ ürününün anormal derecede içeride fiyatları yükseldi, doğaldır ki bunu bir de tüketen var, üreticinin de elinden çıkmış durumda, burada da işin kontrolünü sağlamak adına ihracat yasaklarını getirerek bunu da dengelemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

‘KENDİ KENDİMİZE YETTİĞİMİZİ RAHATLIKLA SÖYLEYEBİLİRİZ’

Bakan Kirişci, üretilen meyve ve sebzenin yüzde 25’inin İstanbul’da tüketildiğine dikkati çekerek, “İstanbul’a 77 ilden meyve ve sebze tedariki yapılıyor. Bu kadar geniş bir coğrafyadan tedarik yapılan şehre, 270 bin kamyon bu sebze ve meyveyi taşıyor. 140 milyon kilometre yol kat ediyor bir kamyon. Biz diyoruz ki ‘çevre ilçelerde üretim yapılırsa bu durum düzelir.’ Bu çerçevede İzmir, Aydın, Nevşehir, Balıkesir ve Ağrı’da jeotermal seralar kurduk. Buralarda 365 gün üretim yapabiliyorsunuz. Her şehrin kendi üretimini yapması gerekiyor” diye konuştu.

‘ET İLE İLGİLİ NORMALLEŞME SÜRECİNİ BEKLİYORUZ’

Bakan Kirişci, et ve süt fiyatlarına ilişkin, “Normalde etin maliyeti 115 lira. Uzunca bir dönem bu maliyetin altında satıldı. Şu anda bir denge oluştu. Bir kilogram sütün Süt Konseyi tarafından açıklanan fiyatı 8,5 lira, süte verilen primle 9 lira. Buradan sanayicilere seslenmek istiyorum; süt üreticilerinin herhangi bir şekilde bir sütü satmayıp, bunu elinde tutup, stokçuluk yaparak fırsatçılığa dönüştürmesi mümkün olabilir mi? Burada sanayicilerimize biraz iş düşüyor. Bu fiyatları kendileri belirlemeye çalıştıklarını gördük ve zamanında da uyardık. ‘Bu yaptığınız doğru değil, Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı fiyatı dikkate alın’ dedik. Onlar adete yarışa girdi. Bu yarış doğal olarak sütün fiyatını yukarı çekti. Şimdide kendi aralında anlaşıp bir fiyat indirimine gidemedikleri için bize diyorlar ki ‘siz sütün Ulusal Süt Konseyi olarak fiyatını artırın.’ Biz niye artıralım. Biz bunu zamanında yaptık, o zaman gereken ilgiyi göstermediler. Et ile ilgili normalleşme dönemini bekliyoruz. Ramazan ayıyla ete olan ilgi artar; ama büyük bir iştahın olmadığını tespit ettik. Şu an bulunurluk konusunda et ve sütte bir eksiğimiz yok. Gerekirse gerekli tedbirler alınır, biz üreticimizi mağdur etmeyiz” diye konuştu.

‘FINDIKLA İLGİLİ OLUMSUZLUK YOK’

Bakan Kirişci, fındık meselesini çok önemsediklerini belirterek, “O fiyatı teklif ederken biz dedik ki; önemli bir bölümü zaten ihracata gidiyor, üretim fazlalığından hareketle bazı olumsuz davranışlar sergilemek isteyenler oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devrede olması bunların üstesinden geldi. Fındıkla ilgili olumsuzluk olarak gördüğümüz bir durum söz konusu değil” dedi.

Kirişci de saman ithal edildiği iddialarıyla ilgili de, “Ülkemizin saman üretimi yıllık 25 milyon ton. Hayvancılıkta 18 milyon ton saman tüketilmekte. Yani 7 milyon ton fazlalığımız var. Geri kalan miktar kağıt enstitüsünde, mantar yetiştiriciliğinde ve hayvan altlığında kullanılmakta. 2021 yılında 204 ton sap saman ithalatı gerçekleştirmiştir. 2022 de sap saman ithalatı gerçekleşmemiştir” dedi.

Et fiyatları düşer mi? Bakan Kirişci’den açıklama

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!