Festival’den Fellini’nin ve Rohmer’in ‘Anısına’ filmler Ankara’da

featured

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, doğumunun 100. yılında İtalyan yönetmen Federico Fellini ve Fransız yönetmen Éric Rohmer’i filmleriyle anıyor. Festivalin Dünya Sineması bölümünün “Anısına” seçkisinde gösterilecek olan iki film, 1920 yılında doğmuş iki usta yönetmenin unutulmaz filmlerini sinema perdesinde seyirciyle buluşturuyor.

FELLINI’DEN AYLAKLIĞA ÖVGÜ

Seçkinin ilk filmi, İtalyan sinemasının dahi sinemacısı Federico Fellini’nin 1953 yapımı komedisi “I Vitelloni / Aylaklar” olacak. Yönetmenin başyapıtlarından “La Strada / Sonsuz Sokaklar”ı çekmeden önceki filmi olan “Aylaklar”, 50’li yılların İtalya’sındaki kasvetli sahil kasabalarında yazın gelişini bekleyen ve çalışmayı adeta tabu sayarak günlerini aylaklık ederek geçiren Fausto, Leopoldo, Alberto, Riccardo ve Moraldo adlı beş gencin öyküsünü anlatıyor. Eleştirmenlerce bir hikâye anlatıcısı olarak Fellini’nin erken dönem dehasının kanıtı sayılan ve canlılığı ve sıcaklığıyla sarmalayan film, Nino Rota’nın müzikleriyle de hafızalara yerleşiyor. Senaryosunu Ennio Flaiano ve Tullio Pinelli ile birlikte yazan Federico Fellini’nin üçüncü filmi de olan “Aylaklar”, En İyi Özgün Senaryo dalında Oscar’a aday olmuş, Venedik Film Festivali’nde de Gümüş Aslan Ödülü’nü kazanmıştı.

‘JANE AUSTEN’IN SİNEMADAKİ KARŞILIĞI’

Fransız yönetmen Eric Rohmer’in ahlak hikayeleri serisinin beşinci filmi de olan “Claire’s Knee / Claire’in Dizi” ise 30’larındaki Jerome’un evlilik hazırlıkları öncesi bir göl kenarında geçirdiği tatili sırasında tanıştığı Claire adlı genç kadına duyduğu tutkudan yola çıkıyor. Rohmer sinemasından aşina olduğumuz basit olay kurgusuyla ilerleyen ve Jerome’un bastırılmış arzusunu felsefi alt metinlerle yoruma açan film, gösterime girdiği 1970 yılında “Jane Austen’ın sinemadaki karşılığı” sözleriyle karşılanmıştı. Yabancı Dilde En İyi Film dalında Altın Küre’ye aday olmuş, San Sebastian Film Festivali’nde de Altın İstiridye Ödülü’nü kazanan “Claire’in Dizi”, efsanevi sinema yazarının söylediği gibi; “Hâlâ iyi romanlar okuyan, iyi filmlere önem veren ve bazen de düşünen insanlar için bir film”.

%50 KAPASİTE GÖZETİLECEK

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, 3-11 Eylül 2020 tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda yapılacak. İzleyicilerin kendilerini güvende hissedecekleri koşullarda ve Covid-19 tedbirlerinin alınacağı salonlarda yapılacak gösterimler, %50 kapasitede izleyici gözetilerek gerçekleşecek.

Festival’den Fellini’nin ve Rohmer’in ‘Anısına’ filmler Ankara’da

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 23 Ağustos 2020, 19:48

    Türkiye İşçi Partili iktisatçılarımız ve ECEViT ile ne kadar iftihar etsek azdır. Yazdıkları şiirler Hollywood’a esin kaynağı olmuştur. Sayın Sertab ERENER de Eurovision birinciliğinin şike olduğunu iddia eden Dr. Yalçın KÜÇÜK’ün “Öyle de olur, böyle de olur” söz-dizimini şarkı sözü yaptı [bkz: (–1–) “Genç Ölmek” (3 sütun üzerine) başlıklı Özel bir kadın Julia Roberts son filmiyle yine gündemde haberi, Hürriyet gzt., Sahibi Erol Simavi, Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Yazıişleri Müdürleri Fikret Ercan Erol Türegün Tufan Türenç Cafer Yarkent, Sorumlu Müdür Doğan Satmış, Yıl 44 Sayı 15562, 09 Ağustos 1991 CUMA, Basıldığı Yer Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A. Ş. Babıâli Cad. No.15-17 Cağaloğlu – İstabul Posta Kodu 34360, s.13, (–2–) «Kissinger Ecevit’e telgraf çekerek “Bana ilham veriyorsunuz” dedi» (tek sütun üzerine) başlıklı haberi, Hürriyet gzt., Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A. Ş. adına Sahibi Erol Simavi, Yazı İşleri Müdürü Selim Bayar, Yıl 30 – No.10476, 11 Haziran 1977 Cumartesi, Basıldığı Yer Hürriyet Ofset Matbaacılık ve Gazetecilik A. Ş., s.1 ve (–3–) Yalçın Küçük, “Tenkit”, ty Tekin, © Tekin Yayınevi Sertifika No.12336, Editör Ayşegül Çakan, ISBN 978-9944-61-138-1, 1.Basım Ocak 2016 Yaylacık Matbaası Litros Yolu Fatih Sanayi Sitesi No.12/197-203 Topkapı İstanbul Sertifika No.11931, s.233].

  2. 25 Ağustos 2020, 18:58

    Beni bağışlasın, SAYIN NORA ŞENi’yi söylemeği unuttum, bkz: (–1–) “İstanbul, Eğer Seni Unutursam” (2 sütun üzerine) başlıklı Nora Şeni İstanbul’da… haberi, Hürriyet gzt., Sahibi Erol Simavi, Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Yazıişleri Müdürleri Fikret Ercan Erol Türegün Tufan Türenç Cafer Yarkent, Sorumlu Müdür Hasan Kılıç, Yıl 44 Sayı 15666, 21 Kasım 1991 Perşembe, Basıldığı Yer Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A. Ş. Babıâli Cad. No.15-17 Cağaloğlu – İstabul Posta Kodu 34360, s.13 ve (–2–) Nora Şeni, «Emperyalist Sistemde “Kontrol Sanayii” ve Ereğli Demir-Çelik», Birikim Yayınları Yerli Araştırmalar Dizisi 2, Baskı Temmuz 1978 Kent Basımevi.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!