FETÖ’nün yüksek yargıdaki kritik ismine ‘pişmanlık’ indirimi

featured

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından tutuklanan ve itirafçı olması üzerine tahliye edilen eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Ahmet Hamsici, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalandırılarak, ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu’nda görülen duruşmaya tutuksuz sanık Ahmet Hamsici ile avukatı katıldı.

KANDIRILDIM

Örgütle 1977’de tanıştığını, sohbetlere katıldığını anlatan Hamsici, kandırıldığını ileri sürdü. Sanık Hamsici, örgüte yönelik verdiği ifadeler nedeniyle etkin pişmanlık hükümlerinden faydalandırılmasını talep etti.

Hamsici ve avukatının savunmalarını tamamlaması üzerine duruşmaya ara verildi.

KARAR VERİLDİ

Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyetinin oy birliğiyle aldığı karar, heyete başkanlık yapan daire üyesi Durak Çetin tarafından açıklandı.

Sanık Ahmet Hamsici’nin “silahlı terör örgütü FETÖ/PDY’ye üye olmak” suçunun sabit olduğu belirtilen karara göre, sanığa Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 314/2. maddesi gereğince “kastın yoğunluğu, örgüt içindeki konumu, örgütte kaldığı süre” dikkate alınarak alt sınırdan uzaklaşılarak 8 yıl hapis cezası verildi.

Terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1 maddesi uyarınca verilen ceza 12 yıla çıkarıldı.

Sanığın etkin pişmanlık göstererek itirafta bulunması, örgütün yapısı ve faaliyetleri hakkında faydalı bilgiler vermesi nedeniyle TCK’nin etkin pişmanlığa yönelik 221/4. maddesindeki hüküm gereğince cezası 3 yıl hapse çevrildi.

Hamsici’nin, duruşmalardaki iyi hali göz önünde bulundurularak TCK’nin 62. maddesi uyarınca altıda bir oranında indirim uygulandı ve ceza 2 yıl 6 aya indirildi.

Mahkeme heyeti, Hamsici hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının da devamına hükmetti.

‘140’TAN AŞAĞI OLMAZ’ TOPLANTISI

Yargıtay 9. Ceza Dairesince yüksek yargı üyelerinin yargılandığı çok sayıda davada tanık olarak dinlenen Hamsici’nin ifadesiyle 2011’de Yargıtay’a yapılan 160 kişilik üye seçimine ilişkin eski HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya’nın evinde yapılan toplantı ortaya çıkarılmıştı.

Hamsici, “Cemaat mensubu üyeler, başka bir odada kendi aralarında toplantı yaptıktan sonra Ahmet Berberoğlu, ‘Hoca efendiye danışılmış, 140’tan aşağısına razı olunmamasını istemiş. Benim için tartışma bitmiştir.’ dedi. O gün kavga ederek ayrıldık.” ifadelerini kullanmıştı.

Duruşmalardaki beyanlarında örgüt üyelerine yönelik bilgiler veren Hamsici, pişmanlığını şu ifadelerle anlatmıştı:

“Adım gibi eminim ki bu örgüt, 15 Temmuz darbe girişimini yapmıştır, Gülen denen alçağın talimatıyla yapıldığına kaniyim. 26 yılda bu cemaat 30 kat büyüdü. Dini bir cemaat olarak görülerek girilen bir yapının, başlarda yardımlaşmadan, iyilikten bahsederken sonrasında darbeyi, bu kalleşliği yapması düşünülemez. Bu cemaat, bana hiçbir zaman ‘Devleti ele geçireceğiz, darbe yapacağız’ demedi. O yazılı olmayan akdi ben bozmadım, onlar bozdu. Ben kendimi kandırılmış, hatta tecavüze uğramış olduğumu hissettiğim için itirafçı oldum.”

FETÖ’NÜN YARGIYA İLK YERLEŞTİRDİĞİ 7 KİŞİ

Eski yüksek yargı üyelerinin yargılandığı davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan esas hakkındaki mütalaada, FETÖ’nün yargıya yerleştirdiği ilk 7 isim ortaya çıkmıştı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in, yargıyı ele geçirmek için sivil imamlara verdiği, “3 tay var; Yargıtay, Danıştay, Sayıştay. Buraları ya tamamen ele geçirmemiz lazım ya da bunlardan kurtulmamız lazım” talimatı vermişti.

Özellikle 2010’daki Anayasa değişikliği sonrasında yaşanan süreç, örgütün yargıdaki en güçlü dönemini oluşturdu. Yargının yapısını değiştiren Anayasa değişikliğinin kabulünden sonra Yargıtay ve Danıştayın üye ve daire sayıları artırıldı. Yargıtaya yeni seçilen 160 üye ile Yargıtay tamamen FETÖ mensuplarının eline geçmiş oldu. 2010’daki yeni yapılanmanın ardından Yargıtay’a seçilen 160 üye sayesinde Yargıtay, FETÖ’nün çıkarlarına göre yeniden şekillendi.

Yeni üyelerin seçiminden sonra, 2011-2013 döneminde, Pensilvanya’nın vizesi olmadan hiçbir daire başkanı seçilemedi, istenmeyen üyenin aday olması durumunda başkanlık seçimleri kilitlendi, bu da Yargıtayda aylar süren seçim süreçleri yaşanmasına neden oldu.

Örgüt bu işlemlerini, yargı içine yerleştirdiği örgüt mensuplarının organizasyonuyla yaptı. İşte örgütün bu amaçlarını gerçekleştirmek için yargıya yerleştirdiği ilk 7 isim belirlendi.

FETÖ’nün yüksek yargıdaki kritik ismine ‘pişmanlık’ indirimi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Bu şeyin iyi halini önemseyenler yer degiştirseyidi pek iyi hali uygulardı istavritci

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!