‘Fetullah Gülen’ uyarısı gündemde… Türk siyasetinin mücadeleci ismi: Kamer Genç

Eski TBMM Başkanvekili ve eski Milletvekili Kamer Genç, ölümünün 8'inci yıl dönümünde anıldı. Türk siyasetinin en renkli simalarından olan, sözünü hiç sakınmayan Genç’in FETÖ konusunda yaptığı uyarılar yeniden gündem oldu. 

featured

Eski CHP Tunceli milletvekili Kamer Genç, hayatını kaybetmesinin 8’inci yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Türk siyasetinin en renkli simalarından olan Kamer Genç, 6 dönem milletvekilliği boyunca Meclis’in en aktif isimlerinden biri oldu. Sözünü hiç sakınmadı. Genç, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmalarda yıllar önce FETÖ tehlikesine dikkat çekmişti.

Ölüm yıl dönümünde, Kamer Genç’in 2009 yılında Meclis’te AKP iktidarını FETÖ konusunda uyardığı konuşması sosyal medyada tekrar gündem oldu.

Kamer Genç konuşmasında “Fethullah Gülen, kimdir bu arkadaşımız? Ne yapmak istiyor? Türkiye’deki sermayesi nereden geliyor? Acaba Türkiye’deki rejimdeki rolü nedir? Bunları bir araştıralım. Niye çekiniyorsunuz? Bunun en büyük zararını siz çekeceksiniz. Ben çekmem. Benin zaten düşüncelerim belli. Araştıralım. Türkiye için çok büyük bir tehlike” ifadelerini kullanmıştı.

Bazı AKP’li vekiller ise Genç’in sözlerinden rahatsız olup sözünü keserek üzerine yürümüştü.

‘ATATÜRK OLMASAYDI NE OLURDU?’

Genç, PKK açılımı ve FETÖ ile iş birliğinin yapıldığı dönemde AKP’ye Atatürk’ün karşısında yer almama konusunda da uyarılar yapmıştı.

Genç, “Atatürk olmasaydı sen o bakanlık koltuğunda oturamazdın. Cumhuriyet ilan edilmeseydi Osmanlı Devleti’nde olduğu gibi yönetim olurdu. Bir erkek arkasında 4 kadın olurdu. Ben kendisine bunu tarif etmek istedim” demişti.

ELİNDE FENER ADALET ARADI

Kamer Genç, siyaset tarihine geçen en önemli unutulmaz eylemini 1 Ekim 2012’de gerçekleştirdi. Meclis’in açılış töreninde kürsüye, “Deniz Feneri davasının unutulmaması” için elinde “adalet arayışının simgesi” olan fenerle çıkmıştı.

Yaşanan protesto olayının ardından Sözcü’ye konuşan Genç, “Deniz Feneri’nin unutulmaması için yapıyorum. Abdullah Gül, mevcut Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmeli. Halk tarafından seçilmediği bunu yapma gereği yaptım. Abdullah Gül’ün gelip konuşmaması lazım. AKP militanının ilerisinde bir konuşmaydı. Memleketi güllük gülistanlık göstermeye çalıştı. AKP’nin militanlarını dahi geçecek şekilde bir konuşma hazırlamış. Türkiye’de ne yargı var, ne hukuk var ne de Meclis var. Ayrıca cumhurbaşkanlığı diye bir kurum da kalmadı. O yüzden bu eylemi gerçekleştirdim. Diyojen nasıl adam arıyorsa ben de aradım. Çünkü Türkiye’de hiçbir şey kalmadı” ifadelerini kullanmıştı.

KAMER GENÇ KİMDİR?

Kamer Genç 23 Şubat 1940 yılında Tunceli Nazimiye ilçesi Ramazanköyü’nde doğdu. 18, 19. dönem SHP, 20. ve 21. dönem DYP, 23. ve 24. dönem CHP Tunceli TBMM milletvekilidir.

Fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kamer Genç’in babası Ali Genç yazları İstanbul Silahtarağa’da amelelik yapmaktaydı. Başarılı bir öğrencilik hayatı geçirdi. 1960’ta Ankara’da Maliye Okulu’na yatılı olarak girdi. Ancak okulun tamirata alınması nedeniyle öğrenimine bir süre Tunceli Lisesi’nde devam etmek zorunda kaldı. Ardından Maliye Okulu’na geri döndü. Bir yandan da babasının yanında çalışıyordu. Bu dönemde kardeşi Hıdır kızamık hastalığından yaşamını yitirdi. 1966’da Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni (Şu anki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) bitirdi. Okulla birlikte Maliye Bakanlığı’nda staj da yaptı ve Bingöl’e vergi kontrol memuru olarak atandı.

1966 yılında girdiği Danıştay sınavını kazandı. 1974-1976 yılları arasında Paris’te bulundu. Danıştay Tetkik Hakimliği ve Danıştay Savcılığı görevlerini yaptı. Danıştay’daki görevi 12 Eylül’ün ardından son bulan Genç, 1981 yılında Tunceli’den Danışma Meclisi Üyeliği’ne ve Başkanlık Divanı kâtip üyeliğine seçildi.

1983’te çok partili yaşama yeniden dönüşle birlikte Kamer Genç siyaseti sürdürme kararı alarak, Tunceli’den bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verdi. Ama Danışma Meclisi’nde adaylığı veto edildi. 1983-1987’de mali müşavirlik yaptı. Ardından 4 dönem milletvekili seçildi. 1993’ten 1995’e kadar, 1996’dan 1999’a kadar ve 2001-2002 arası TBMM Başkanvekilliği yaptı. Ardından 2002 seçimlerinde DYP’nin barajın altında kalması dolayısıyla milletvekili seçilemedi. 2007 şeçimlerine bağımsız olarak katılıp milletvekili seçilmiştir. 1 Haziran 2010 tarihi ile birlikte eski partisi CHP’ye geri dönmüştür.

1966’da Danıştay sınavını kazanınca köyüne dönerek, ilkokuldan beri tanıdığı ve Tunceli Lisesi’nde beraber okuduğu Sevim Genç’i ailesinden istetti; Sevim Genç’in babası durumu olumsuz karşıladı. Ankara Solfasol köyünde öğretmenlik yapmakta olan Sevim Genç, babasının olumsuz görüşlerine karşın Kamer Genç’in evlilik teklifini kabul etti. 1967 yılında evlendiler. Seçkin ve Seçil isimli iki çocukları oldu. İyi düzeyde Fransızca bilmekteydi.

2015 yılında bir süre pankreas kanseri tedavisi gören Tunceli eski milletvekili Kamer Genç 22 Ocak 2016 tarihinde tedavi gördüğü hastanede 75 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi vasiyeti sebebiyle Tunceli’nin Nazımiye ilçesine bağlı Ramazanköy’de Türk Bayrağına sarılarak defnedildi.

 

‘Fetullah Gülen’ uyarısı gündemde… Türk siyasetinin mücadeleci ismi: Kamer Genç

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!