Gazeteci Barış Pehlivan cezaevinden seslendi

Cezaevinde olan gazeteci Barış Pehlivan, "Kimseden imtiyaz ya da torpil istemiyorum. 100 binden fazla insanın faydalandırıldığı, tacizcilere ve tecavüzcülere öncelik verilen yasadan hakkım gereği faydalanmak istiyorum" dedi.

featured

Libya’da şehit olan MİT mensubunun cenaze töreni haberinde kimlik bilgilerinin ifşa edilmesine ilişkin yargılandığı davada, 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Barış Pehlivan 6 ay hapis yattıktan sonra denetimli serbestlikle dışarı çıktı. Yaptığı bir haber nedeniyle 30 Mart 2023’te hakkında bir dava açıldı ve mahkeme denetimli serbestlik şartlarının kaldırılarak tekrardan cezaevine gönderilmesine karar verdi. Kovid tedbirleri kapsamında bir gün cezaevinde kalan Pehlivan ardından denetimli serbestlikle tekrar cezaevinden çıktı. Haklarında ilgili infaz hakimliğince denetimli serbestlik kararı verilen bazı hükümlüler hakkında, açık ceza infaz kurumuna gönderilme kararı verildi. Bunlar arasında gazeteci Barış Pehlivan’da bulunuyordu.

Tecavüzcüler, tacizciler TBMM’de çıkan yasadan yararlanarak cezaevinden çıkarken, gazeteci Barış Pehlivan 15 Ağustos’ta Marmara Cezaevi’ne teslim oldu.

Pehlivan, “Kimseden imtiyaz ya da torpil istemiyorum. 100 binden fazla insanın faydalandırıldığı, tacizcilere ve tecavüzcülere öncelik verilen yasadan hakkım gereği faydalanmak istiyorum. Aksi halde, burada durduğum her saniye kendimi esir olarak hissediyorum. Cezaevinde gazetecilik yapmaya devam ediyorum ve edeceğim de” dedi.

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, 5. kez cezaevine giren Pehlivan’la yaptığı konuşmayı köşesine taşıdı.

O görüşmenin satır başları şöyle:

* Yaşadıklarını nasıl yorumluyorsun?

“Her zaman söylediğimi tekrar etmek istiyorum: Gazi Meclis’ten çıkan yasadan neden faydalandırılmıyorum; yanıtını hâlâ bulabilmiş değilim. Kimseden imtiyaz ya da torpil istemiyorum. 100 binden fazla insanın faydalandırıldığı, tacizcilere ve tecavüzcülere öncelik verilen yasadan hakkım gereği faydalanmak istiyorum. Aksi halde, burada durduğum her saniye kendimi esir olarak hissediyorum. Cezaevinde gazetecilik yapmaya devam ediyorum ve edeceğim de.

Ve burada, aslında cezaevlerine dair birçok şeyi bilmediğimizi görüyorum. Türkiye’de büyük bir adalet sorunu olduğunu, bilmediğimiz hayatların yok yere çürütüldüğünü gözlemliyorum.

* Haber yaparak cezaevine girmesine katkı sağladığın Şeyh Eyyüp Fatih Şağban bırakılıyor. Hem de senden bir ay önce… Şağban gibi çok sayıda suçlu da infaz indiriminden yararlanıyor. Ne düşünüyorsun?

Ben açık cezaevine gelmeden önce buradaki taciz ve tecavüz suçlularının hepsini göndermişler. İlk onlara tanımışlar bu yasadan faydalanma hakkını. Yargı sistemi beni tecavüz sanıklarından daha tehlikeli görüyor ki, hakkım olan yasadan bile faydalandırmıyor.

* Muhalefetin tavrını yeterli buluyor musun?

Bu kadar adaletsizlik varsa, düzenli olarak hukuksuzlukları konuşuyorsak, bunda iktidar kadar, iktidarın bu uygulamalarına yeteri kadar tepki koyamayan muhalefetin de suçu olduğunu düşünüyorum. En azından büyük eşitsizliklerle dolu, kimsenin tam olarak anlayamadığı şu son Covid yasasının nelere yol açtığını toplumsal muhalefetin ve siyasi partilerin farkına varması gerekiyor.

* Cezaevinde sana yönelik bir kısıtlama ve hukuk dışı uygulama var mı?

Hayır. Cezaevinde hiçbir kimseden baskı ya da kötü muamele görmedim. Tüm hükümlülere uygulanan kurallar bana da uygulanıyor.

* Güvenlik endişen var mı?

Endişem vardı. Ancak cezaevi elinden geldiğince beni rahatlatacak önlemler aldı. Ancak ben ve benim gibi insanların cezaevi şartlarının değil, neden cezaevinde olduğumun ve neden yasalardan faydalandırılmadığımın tartışılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum.”

Gazeteci Barış Pehlivan cezaevinden seslendi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!