Bal

Gizlilik seviyesi yüksek savunma sanayii projeleri -1

featured
@siberba yazdı…

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve savunma firmalarımız tarafından 700’ün üzerinde proje yürütülmektedir. Bu projelerin bazılarında firmalarımız ve SSB yeterince şeffaf davranırken bazı projelerin ise gizli yürütülmesini tercih ediyor. Bu yazıda ise Türkiye’nin kamuoyuna çok fazla detay vermediği, gizlilik seviyesi en yüksek savunma sanayii ve havacılık projelerini işleyeceğiz.

Ancak bu yazıda hiçbir gizli bilginin olmadığını belirtmek isterim. Verilerin tamamı açık kaynaklarda mevcuttur.

Baykar Makina’nın İnsansız Muharip Hava Aracı Projesi MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi)

1992 yılında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen 2 adet İHA-X1 Şahit ile Türkiye’nin insansız hava aracı serüveni başlamıştır. Bu serüvenin zirvesine ise 2023 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanan Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) oturacaktır.(Bkz; Milli Muharip Uçak )

MİUS projesi kapsamında ilk kavramsal tasarım çalışmaları 2013 yılında başlamıştır. Proje büyük bir gizlilik ile yürütüldüğü için hakkında hiçbir detaya sahip değiliz. 2015 tarihinde yapılan bir sunum sırasında bazı detaylar verilmiş ve iki adet görsel paylaşılmış olsa da bu detaylar aradan geçen sürede çok ciddi değişikliklere uğradı. HvKK’nin isterleri, Baykar Firması’nın gelişen mühendislik kabiliyetleri, dünyadaki insansız savaş uçaklarının gelişimi derken 2023 yılında göreceğimiz platform ile 2015 yılında gördüklerimiz arasında çok ciddi farklılıklar olacaktır.

Ancak genel olarak yerli insansız muharip hava aracı projemiz olan MİUS’un radar kesit alanının bir miktar düşük olacağını yani hayalet İMHA olacağını, turbofan motor ile havalanacağını ve gövde içinde birçok yerli mühimmattı taşıyabileceğini söyleyebiliriz. (Bkz; Muharip İnsansız Uçak Sistemi )

Anti-Radyasyon Füzesi Akbaba

Anti-radyasyon füzeleri ya da anti-radar füzeleri, düşman hava savunma sistemlerini bastırmaya yarayan SEAD görevlerinin vazgeçilmez silahlarıdır. Akbaba HvKK enavnterindeki AGM-88 Harm füzelerinin yerini alacaktır.

Anti-radar füzeleri, elektronik harp sistemlerinin ve radarların yaydığı radyasyona kitlenerek bu sistemlere saldırabilen çok gelişmiş silahlardır. Söz konusu teknolojiye çok az ülke sahiptir. Bu teknolojiye ulaşmak için ROKETSAN uzun bir süredir çalışmalar yürütüyor.

Ancak Akbaba hakkında resmi olarak bildiğimiz tek şey ismi. Proje hakkında herhangi bir görsele veya iddiaların ötesinde bir bilgiye sahip değiliz. Diğer birçok füze projemizde olduğu gibi Akbaba’yı da muhtemelen ilk kez atışlı testlerinin yapıldığı gün göreceğiz.

Bora 2

Bora 2 füzesi resmi olarak ismi bile doğrulanmamış bir balistik füzedir. 2018 yılında dönemin Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli tarafından Bora füzesinden daha gelişmiş bir füzenin üretildiği açıklanmıştır. Çoğu açık kaynak bu füzenin isminin Bora 2 olduğunu iddia etmiştir.

Bora Füzesi’nin 2014 yılında envantere girdiğini ancak ilk kez 2017’de sergilendiğini ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu konunun gizliliği konusunda ne kadar hassas olduğunu düşünürsek Bora 2 hakkında şeffaf olunmamasını anlayışla karşılayabiliriz.

Listede çoğunluğun füze projeleri olduğunu düşünürsek Bora Füzesinden daha uzun menzilli olacak olan Bora 2’nin listede yer almaması beklenemezdi.

Gezgin Seyir Füzesi

Hakkında pek bir bilgiye sahip olmadığımız bir diğer proje de Gezgin. Gezgin füzesi için yerli bir motor geliştirildiği bilinsede Ukrayna basını Gezgin’de kullanılması için Motor Sich’in yeni bir motor geliştirdiğini iddia etmişti.

Gezgin hakkındaki iddialardan biri de Gezgin’in 800 km menzile sahip olacağı. Ayrıca Gezgin’in gelecekte üretilecek olan TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyeri’nde de kullanılması planlanıyor. Hatta Gezgin’e uygun bir Milli Dikey Atım Sistemi’nin üretimi İstif Sınıfı Fırkateynlerimize yetişirse, bu gemilerde Gezgin ateşleyebilme kabiliyetine sahip olacaktır.

Ayrıca Gezgin’in bir füze ailesi olarak düşünüldüğünü ve bu füze ailesinin birden çok üyesi olacağını eklemek isterim.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmekte olan Gezgin Seyir Füzesi’nin Mock-Up’ının İDEF 2021’de sergileneceğine dair iddialar mevcut.

Gizlilik seviyesi yüksek savunma sanayii projeleri -1

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. Aga neden her şeyi Selçuk Bayraktar’a bağlıyorsunuz. Basit bir örnek vereyim. TUSAŞ’ın 6 adet yapısal grubu var ve sadece bir tanesi İHA üretiyor. O grup bile Baykar’dan daha yüksek teknik birikime ve kabiliyete sahip. Savunma sanayii büyük bir ekosistemdir ve Baykar’ın bu ekosistemdeki yeri alandır. Yaptıklarını küçümsemiyorum ama siz çok abartıyorsunuz.

  2. Bu sistemler bir an önce teröristlere karşı kullanılmalı.
    Şehit haberlerinden ciğerimiz yanıyor.
    Ülkede her şey kötüye giderken, şehit evlatlarımızın haberi gelmesin yeter.
    İstihbaratlar doğrultusunda nokta atışı yapılabilir. Tam donanımlı zırhlı araçlar ve böylesi hava desteği olursa,
    askerimize hem güç hem moral olur.

  3. 12 Temmuz 2021, 04:22

    Türkiye milli silah üretimi konusunda muazzam derecede yükseliş yapmış, ve tabi Selçuk bayraktarın payı büyük. Ama eğer CHP 2023te iktidar Selçuk bayraktarı ve kurduğu saniyisi inhilal ederler ve milli projelerimizin çoğu sekteye uğrar zaten Ermeni Kılıçdaroğlu şimdiden bahaneyi yapmış, diyor ki Bayraktar İHA ve SİHA’ları devlete pahalı satıyor! Yani bu CHP’nin pozisyonu bellidir. Kayseri uçak fabrikası gibi savunma sanayimizi yakıp yıkarlar. En azından özelleştirmek adına savunma şirketlerimizi ABDye bağlı iş adamlara satar ve sonra iflas eder kapatılır. Dikkatli olmamız gerekiyor

  4. ” SS ” olmasa geriye ne kaliyor?

    TARIM, TURiZiM ve diger dallar nal topluyor, toplatiliyor….

    Varsa yoksa Korona, Maske ve injeksiyon !!!!
    Bir tarafta ihanet(!) öbür tarafta gurur !
    Bir gözüm öldürülürken(!) diger gözüm canlaniyor !!!!!

    Bayraktar ailesine ve Selcuk Bayraktar`a selam olsun !

  5. Yiğidi öldür hakkını yeme, tebrikler Selçuk Bayraktar ve ekibi.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!