Veryansın Tv
Mehmet Kenan Yelken, uzun bir süredir Göbeklitepe konusunda çalışmalar yapan bir araştırmacı ve araştırma sonuçlarını “Her Yönü ile Göbeklitepe“ ve “Tengricilik mi, Şamanizm mi? Türklerin Kadim İnancı” adlı kitaplarında toplamış bir yazar.
Kendisini Veryansın TV’deki programlarıyla tanıdık. Ayrıca, hatırlayacağınız gibi, 3 Mart 2020 tarihinde de bu sayfada Göbeklitepe üzerine gerçekleştirdiği son araştırmaları ile Göbeklitepe’de yapılan kazılarla ilgili olarak ulaşamadığı raporlar ve 2010 yılında Göbeklitepe kazı alanında çalınan heykel konularında resmî kurumlar nezdinde bulunduğu girişimler hakkında yaptığımız söyleşimizi yayımlamıştık.
Mehmet Kenan Yelken’in Göbeklitepe soruları: Kayıp yıllar, kayıp heykel yazımızda belirttiğimiz gibi, Göbeklitepe’de 1995 yılından bu yana Alman Arkeoloji Enstitüsü imtiyaz sahipliğinde yapılan kazılarla ilgili raporlara ulaşma ve bunları inceleme konusunda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı girişimleri olumlu sonuçlandı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca Sayın Yelken’e gönderilen 14.04.2020 tarihli resmi yazı ile araştırmacı-yazarımızın talebi uygun görüldü ve pandemi tedbirlerinin bitimini müteakip Şanlıurfa Müzesi Müdürlüğü arşivinde bulunan ve Göbekli Tepe’de 1995-2019 döneminde yapılan çalışmalara (kazı, laboratuvar, belgeleme, çizim, proje, onarım, temizlik vb.) ait raporların “herhangi bir kopyalama, fotoğraf ya da video kaydı yapılmaksızın” incelemesi için onay verildi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın söz konusu yazısına istinaden, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanacak bir takvime göre Mehmet Kenan Yelken pandemi sonrası çalışmalarına başlayacak.
Mehmet Kenan Yelken’in mücadeleleri sonunda elde ettiği bu başarı ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’dan almış olduğu izin, sanıyoruz ki, Türkiye’de bir “ilk”tir. İlk defa bilimsel arkeolojik kazılara ait resmi raporlar, kazı ekibi ve Bakanlık görevlilerinin dışında bir araştırmacı tarafından incelenecektir.
Mehmet Kenan Yelken tarafından Şanlıurfa Müzesi Müdürlüğü arşivinde bulunan resmi çalışma raporlarının incelenmesi sonucunda; Göbeklitepe’de kazıların başladığı 1995 yılından itibaren hangi çalışmaların yapıldığını, Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan kazılara ait bilgilerden ne kadarını bildiğimizi yani Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan çalışmaların ne kadarını kontrol edebildiğimizi, devletimizin resmi arşivinde bu konular hakkında ne kadar bilgi bulunduğunu, Göbekli Tepe hakkında bugüne kadar kamuoyu ile paylaşılandan farklı bir husus/bulgu olup olmadığını, atalarımızdan bize kalan mirasımıza ne derece sahip çıkabildiğimizi… öğrenme şansına sahip olacağız.
Sayın Yelken verdiği mücadele kutlamayı hak ediyor. Çalışmalarının sonuçlarını merak ve heyecanla bekliyoruz.
Mehmet Kenan Yelken’in konuyla ilgili paylaşımlarına; internet sitesi (www.kenanyelken.com), facebook (@mehmetkenanyelken), instagram (@mehmetkenanyelken) ve twitter (@kyelken) üzerinden ulaşabilirsiniz.