Göktürk alfabeli ‘Her şey fanidir’ yazılı mezar taşına koruma

featured

Malatya’nın Arapgir ilçesinde, ‘Her şey fanidir’ anlamına gelen, Göktürk alfabesiyle ‘Neng ölesi’ yazılı olan 1300 yıllık mezar taşı, korumaya alındı.

Onar Mahallesi‘nin kurucusu Şeyh Hasan Onar’ın türbesinin yanındaki mezarlıkta bulunan Göktürk alfabeli mezar taşı, Onay Kültür Merkezi Eski Eserler Odası’nca koruma altında tutuluyor. Üzerinde Göktürk alfabesiyle ‘Neng ölesi’ yani ‘Her şey fanidir’ yazan mezar taşının yanı sıra 21 mezar taşı da aynı odada korunuyor. Taşların üzerindeki güneş ve yıldıza benzeyen figürler de dikkat çekiyor. Odada gün yüzüne çıkarılabilecek çocuk, kadın, erkek mezar taşları da koruma altında bulunuyor.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim görevlisi, emekli arkeolog İsmail Kaygusuz, mezar taşlarında 1982’de öğrencileriyle gelip, araştırma yaptıklarını belirterek, “O dönemde Şeyh Hasan Onar dedenin mezarlığında bulundu. Bunların hepsini çıkardık, temizledik ve buraya getirdik.

Bunların arasında bir de Göktürk alfabesinin harfleriyle yazılmış damga bulundu. Bu damga Bayat Boyu’nun bir çeşitlemesi. Bayat Boyu damgaları Divanu Lugati’t-Türk’te de var. Onunla karşılaştırdım ve en yakını Bayat Boyu’na ait olduğunu tespit ettik. Bu yazıt değil. 1300’lü yıllarda Şeyh Hasan Onar geliyor. O zamanlar kullanılmış, bu bir oymak, bu onun damgası. Üzerinde ‘Neng ölesi’ yazıyor yani ‘Her şey fanidir’ anlamına geliyor. Fakat diğer Bayat Boyu damgalarında ve kaya boyu damgalarında her birinin bir anlamı var. Onlar farklı” dedi.

Göktürk alfabeli ‘Her şey fanidir’ yazılı mezar taşına koruma

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 4 Ekim 2020, 09:18

    Arap rakamlarıyla hicri 1266 tarihi yazılıdır. Göktürk yazısı değildir

  2. Arapça sağdan sola yazılır. Göktürkçe de sağdan sola yazılır.
    En sağda iki tane Eng tamgası orta Ö tamgası sonda da Es tamgası var. Bunu Göktürk abecesi kurallarına göre okursan:
    Neng Ösi gibi okunur. Muhtemelen ortada tamganın özel okunuşu var. O nedenle Neng ölesi oluyor. Ayrıca taşın mezar taşı olması da bu sonucu destekliyor.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!