Gözler önünde eriyen Türk devi! ‘TEMSA’nın kaderi Devrim arabaları gibi’

featured

41 yıllık Türk otomotivinin devi ve dünya pazarlarının önemli aktörü TEMSA’nın macerasının hacizle noktalanması kamu vicdanını yaralıyor. Temsa’nın kaderi Devrim arabalarına benzetiliyor.

Yılda 10 binin üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üreten, ABD ve Avrupa Birliği dahil yaklaşık 70 ülkede faaliyet gösteren otomotiv devi TEMSA önce True Value Capital Partner’s fonuna satıldı, ardından da üretime ara verdi.

1968 yılında kurulan ve 1987’den beri Adana’da bulunan 510.000 metrekarelik üretim tesisinde faaliyetleri sürdüren TEMSA’nın Türkiye dışında, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’da da önemli bir pazar payı vardı.

GÖZLER ÖNÜNDE ERİYEN TÜRK DEVİ

Sabancı Holding otobüs üreticisi TEMSA Ulaşım Araçları’ndaki sahip olduğu hissenin tamamını 182.7 milyon liraya İsviçre merkezli True Value Capital Partners’a satmıştı.

Satış anlaşmasına göre 825 milyon TL şirket değeri üzerinden, borç ve nakit düzeltmeleri yapıldıktan sonra 375 milyon TL hisse değeri karşılığında devir gerçekleştirilmişti. Yapılan işlem, yüzde 49 oranındaki Sabancı Holding hisselerinin yanı sıra, yüzde 51 oranındaki başta Sabancı Ailesi üyeleri olmak üzere, diğer bireysel yatırımcı hisselerini de kapsıyordu.

Türk otomotiv devinin gözler önünde çöküşü, kamuoyu vicdanını da yaralıyor.

Mehmet Uluğtürkan, Küçük Saat internet sitesinde kaleme aldığı yazıda, TEMSA’nın kaderini Dervim arabalarına benzeterek şu ifadeleri kullanıyor:

VİCDANLARIN AYAĞA KALKMASI LAZIM

“Aklımı kaybetmek üzereyim.

‘Bir milli otomobilimiz olsun’ diye konsorsiyum kuran, ar-ge’sinden tanıtımına kadar devasa kaynaklar harcayan Türkiye, dünya elektrikli otobüs lideri Temsa’sının bozuk para gibi harcanmasını sadece izliyor.

Mercedes’in anavatanı Almanya’nın yollarını aşındıran, Google ve Facebook’un tercih ettiği, dünyanın 70 ülkesine satılan, servis operasyonunu tamamlamış Türkiye’nin otobüs markası Temsa’da üretim durdu.

Bırakın ekonomi yönetimini, Türkiye’de toplu taşıma araçlarını kullanan yerel yönetimlerin, spor kulüplerinin, otobüs işletmelerinin, “Milliyetçiyiz, vatanseveriz” diyen milletvekillerinin, bürokratların, kaldıysa medya mensuplarının, ezcümle her bir vatandaşın bugün ayağa kalkıp “Ne oluyor?” demesi gerekirken herkesin, her kurumun sessizliği bana aklımı kaybettirecek.

Ne Özdemir Sabancı’nın ruhuna ihanet eden Sabancı Ailesi…

Ne Lozan’da kurulur kurulmaz Temsa’yı satın alan True Value Capital Partner…

Ne satış sürecinde yaşandığı iddia edilen tuhaflıklar…

Ne parasını kurtarmaya çalışan, bu yönde cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunan kamu bankaları…

Hiçbir detay umurumda değil.

50 YILLIK EMEK GİDİYOR

Türkiye’nin 50 yıllık emeği gidiyor.

Kamu kaynağı da dâhil ar-ge için milyon dolarlar harcanarak elektrikli otobüs geliştiren ve geliştirdiği 3 modeli seri üretime alarak rakiplerini telaşlandıran Türkiye’nin birkaç önemli markasından biri göz göre göre yok oluyor.

Otomotiv sektörünün Türkiye’de doktora yapılabilecek okulu, Türkiye sanayisini anlatırken “Biz elektrikli otobüs üretiyoruz” dedirtecek tek marka, uluslararası arenada yüzümüze çarpılan kapıların kapattığı odanın güneş alan tek penceresi Temsa gidiyor.

Yemin ederim, bu konunun Atatürk’ün kurduğu ve 1950’de kapatılan uçak fabrikamızın başına gelenden farkı yok.

‘Devrim’ otomobilinde ne yaşadıysak, ‘Temsa’da şu an o yaşanıyor.

Değerli Cumhurbaşkanım,

Biliyorum, bir gazetecinin böyle yazması doğru değil. Elinizi ayağınızı öpeyim, Temsa konusuna hemen el atın.

Yarın değil, konu bugün gündeminizde olsun.

Yurtdışında binlerce Temsa sahibi tedirgin. Ulusal markamız hızla değer kaybediyor. Bu milyonluk değil, milyar dolarlık kayıp. Bu Türk sanayisinin imaj kaybı…

Biliyorum, birkaç gün sonra yerli otomobilimizin test sürüşünü yapacaksınız. Bunu yapmadan önce Temsa’da yaşanan soruna el atın.

Emredin, Gebze’ye, daha bu yılın başında İsveç’e ihraç edilen Temsa’nın elektrikli otobüsünden bir tane getirsinler. Dünyaya, “Bu otobüsü nasıl yaptık ve 70 ülkeye satıyorsak, yerli otomobilimizi de böyle yapıp satma başarısını göstereceğiz” mesajı verin.

Temsa, ilginçliklerle dolu satış sürecinden sonra True Value Capital Partner’in olan bir marka değil.

Temsa, madden, hukuken True Value Capital Partner’in olabilir.

Ama Temsa Türkiye’nin.”

Gözler önünde eriyen Türk devi! ‘TEMSA’nın kaderi Devrim arabaları gibi’

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 14 Aralık 2019, 10:49

    Aman arpa-buğday dâneler, amanın arpa-buğday dâneler, aman kapansın fabrikaler, haydi açılsın AVM’ler. Tekrar TÜKETiM TOPLUMU oluyoruz, müjdeler olsun. 7 Eylül 1946 kararları ile bu murâd edilmişti, MENDERES’in aklı «1928 yılında (…) yazdığı bir mektupta, istikbalin ithalâtta değil, (fakat) sanayide olduğu» kehânetinde «Son derece kıymetli vizyonu (ile) (…) Daha ortada harp(-darp) yokken İstanbul’a, oradan (da) Anadolu’ya geçmenin zamanı(nın) geldiğini fark e(den)» Halil Ali Bezmen tarafından çelindi [bkz: Bezmen, N., “Asırlık Çınar Fuad Bezmen”, Chronicle dergisi, Boğaziçi Eğitim (…) Basım-Yayımcılık Hizmetleri Ltd. Şti. Adına Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Davut Hancıoğlu, ISSN 1305-8592, (Yıl) 2008, Sayı 11 (cover-boy Perinçek çok çok özel sayısı, alın saklayın ilerde çok para eder), Baskı Mas Matbaacılık A.Ş. Kağıthane / İstanbul, s.93]

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!