‘Gri pasaport’ skandalında yeni gelişme

featured

Almanya ‘gri pasaport’ skandalına karşı harekete geçti.

Alman İçişleri Bakanlığı, Türk kökenli Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut’un soru önergesine verdiği cevapta, “Şüphe görülenleri derhal sınır dışı etmeye başladık” dedi.

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, Sol Partili milletvekili Gökay Akbulut’un “Medyada, bazı kesimlerin Gri Pasaport’la adam kaçırdığı ve bir organizasyonun bu işin arkasında olduğu bilgileri yer alıyor. Bununla ilgili herhangi bir araştırmanız var mı?“ sorusuna İçişleri Bakanlığı’nın  21.04.2021 tarih ve 4/46-47 sayılı cevabında  “Türk vatandaşlarının, Türkiye’nin Hizmet Pasaportu ile kaçırılması olayı ve kullanılan yöntem tarafımızdan bilinmektedir. Bu pasaportların birçok kişiye, 90 gün ya da 180 gün Almanya’da kalmaları için düzenlendiği görüldü” denildi.

Bakanlık açıklamasında, “Bu Hizmet Pasaportları’nın Türkiye’den haksız yere alınmasında bir rüşvet çarkının döndüğünü tahmin ediyoruz. Sınırlardaki polis ya da gümrük kontrollerinde, seyahat amaçlarında şüphe görülenleri derhal sınır dışı etmeye başladık. Federal Alman Polisi, bu yılın başından beri bu konuda dikkatli olunması konusunda uyarıldı ve kendilerine bilgi verildi“ denildi.

Açıklamada, bu yolla Almanya’ya kaç kişinin geldiğinin henüz tespit edilemediği belirtilirken, “Uluslararası insan kaçakçılığı için kullanılan- Einschleusen” tabirine yer verildi. Açıklamada şöyle denildi

“Federal polis, Ocak 2021’den itibaren, Türk emniyeti ile yakın bilgi alışverişine girmiş ve 25 Ocak’ta, Bayvera’nın Yukarı Pfalz Bölgesi Başsavcılığı tarafından, uluslararası insan kaçakçılığı şüphesi ile bir soruşturma başlatılmıştır. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiler, soruşturma makamlarının elindedir.“

ARAŞTIRMA TEKLİFİ İKİNCİ KEZ REDDEDİLDİ

Belediyeler aracılığıyla kamu görevlisi olmayanlara “gri pasaport” olarak bilinen hizmet pasaportu verilmesi yoluyla “resmi insan kaçakçılığı” skandalının TBMM’de tartışılmasına iktidardan ikinci ret geldi. TBMM Genel Kurulu’nda verilen “Belediyeler aracılığıyla yapılan insan kaçakçılığı araştırılsın” önergesinin AKP ve MHP oylarıyla reddedilmesinin ardından, TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyeleri tarafından skandalın komisyonda görüşülmesi talebi de komisyon başkanı AKP’li Akif Çağatay Kılıç tarafından reddedildi.

NE OLMUŞTU?

Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin Nisan ayı meclis toplantısına katılan CHP’li Meclis Grup Başkanvekili Günnur Tabel, 15-27 Eylül 2020 arasında Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyelerinin ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ projesi kapsamında Almanya’ya gönderildiğini, ancak gönderilen 45 kişiden 43’ünün geri dönmediği açıklamıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bu olayın peşini bırakmayacağız” demişti. Olayın araştırılması için ise mülkiye başmüfettişi görevlendirildiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında bir vali yardımcısı ile iki müdür görevden alınmıştı.

Daha sonra Elazığ ve Ordu’ya sıçrayan gri pasaportla yurtdışına insan kaçırma skandalı uluslararası krize dönüşmüştü.

Almanya, Türkiye’de hizmete mahsus olarak konsolosluk görevlileri, resmi görevliler ile milli sporculara verilen ve vizesiz seyahati sağlayan gri pasaport ile ilgili soruşturma başlatmıştı. 

‘Gri pasaport’ skandalında yeni gelişme

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!