Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, muhalefeti “devlet karşıtı faaliyetlere bulaşmakla” suçladı.
Ülkede “sıkıyönetim” ilan edildiğini duyuran Yoon, “Sıkıyönetim Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor.” ifadesini kullandı.
Yoon’un bu kararının, muhalefetteki Demokrat Parti’nin parlamento bütçe komisyonunda bütçe tasarısını reddetmesinin ve devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görevlerini kötüye kullanma önergeleri sunmasının ardından geldiği belirtiliyor.
Öte yandan, ülkedeki ana muhalefet, sıkıyönetim ilanının ardından milletvekillerini Ulusal Meclise çağırdı.
SIKIYÖNETİM KOMUTANI ATANDI
Güney Kore’de Genelkurmay Başkanı General Park An-su’nun sıkıyönetim komutanı olarak atandığı bildirildi.
Yonhap’ın haberine göre, sıkıyönetim komutanı olarak atanan General Park tarafından yayımlanan talimatnameye göre, protesto yürüyüşleri de dahil tüm siyasi faaliyetler yasaklandı.
Yerel saatle 23.00 itibariyle yürürlüğe giren talimatnamede, “Tüm medya ve yayınlar, sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altındadır.” ifadesine yer verildi.
Talimatnamede ayrıca, grevdeki stajyer doktorların da 48 saat içinde işlerinin başına dönmeleri emredildi.
Sıkıyönetim kararlarını ihlal edenler mahkeme kararı olmaksızın tutuklanabilecek.
MUHALEFET NE DEDİ?
Güney Kore’de muhalefetteki Demokrat Partinin (DP) lideri Lee Jae-myung, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim ilanının “anayasaya aykırı” olduğunu belirtti.
Güney Kore ajansı Yonhap’ın haberine göre, DP’den sıkıyönetim hakkında yapılan açıklamada, partili milletvekilleri Ulusal Meclis’e çağırıldı.
DP lideri Lee, sıkıyönetim kararını “anayasaya aykırı ve halka karşı bir hareket” olarak nitelendirerek, “Devlet Başkanı Yoon, sebepsiz yere sıkıyönetim ilan etti. Tanklar, zırhlı araçlar, silahlı ve kılıçlı askerler yakında ülkeyi kontrol edecek.” ifadesini kullandı.
MECLİSE GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILDI
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim ilan etmesinin ardından Ulusal Meclis yerleşkesine erişim, korumalar ve polis tarafından engellendi.
Yerel saatle 23.30 itibarıyla Ulusal Meclis kapılarında nöbet tutan korumalar ve polis memurları, sadece milletvekillerinin, parlamento personelinin ve akredite muhabirlerin kimlik kontrolünden sonra girişine izin verdi.
Yoon’un sıkıyönetim ilanının ardından Meclis önünde toplanan onlarca vatandaş ile polis arasında arbede yaşandığı belirtildi.
KENDİ PARTİSİ DE İTİRAZ ETTİ
İktidardaki Halkın Gücü Partisinin lideri Han Dong-hoon da sıkıyönetim kararını “yanlış” diye tanımlayarak itirazda bulundu.
Han, sıkıyönetim ilanının hemen ardından yaptığı açıklamada, “kararı halkla birlikte engelleyeceklerini” ifade etti.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Bakan Cho Tae-yul’un, söz konusu kararın ardından üst düzey yetkililerle toplantı kararı aldığı bildirildi.
Güney Kore Maliye Bakanı Choi Sang-mok da sıkıyönetim ilanından sonra yaptığı açıklamada, Merkez Bankası, Mali Hizmetler Komisyonu ve Mali Denetim Servisinden yetkililerle toplantı yapacağını açıkladı.
BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray, Güney Kore’de sıkıyönetim ilan edilmesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve Güney Koreli yetkililerle temas halinde olduklarını açıkladı.
AA muhabirine yazılı açıklama yapan bir Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Güney Kore ile ilgili son durumu değerlendirdi.
ABD’li sözcü, “ABD yönetimi, Güney Kore hükümetiyle temas halinde ve gelişmeleri yakından takip ediyor.” ifadelerini kullandı.
SIKIYÖNETİM İLANI PARLAMENTOYA TAKILDI
Güney Kore Parlamentosu, sıkıyönetim kararını oylamak üzere oturama başladı.
Parlamento, yapılan oylamayla sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna karar verdi.
YOON’DAN YENİ AÇIKLAMA
Yoon, ülkede parlamentodan dönen sıkıyönetim kararının kaldıracağını ve sıkıyönetim birliklerinin geri çekildiğini bildirdi.
BAKANLAR KURULU KABUL ETTİ
Bakanlar Kurulu, yaklaşık 6 saattir yürürlükte olan sıkıyönetim uygulamasını resmen sona erdirecek önerge için oy kullandı. Yerel saatle sabah 04.30’da sıkıyönetimin kaldırılmasına ilişkin önerge onaylandı ve uygulama resmen yürürlükten kaldırıldı.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını belirterek ülkede “sıkıyönetim” ilan ederken, parlamento Devlet Başkanı Yoon’un ilan ettiği sıkıyönetimin kaldırılmasını oylayarak kabul etti.
Devlet Başkanı Yoon, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, muhalefeti “devlet karşıtı faaliyetlere bulaşmakla” suçladı.
Yoon’un bu kararının, muhalefetteki Demokrat Parti’nin parlamento bütçe komisyonunda bütçe tasarısını reddetmesinin ve devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görevlerini kötüye kullanma önergeleri sunmasının ardından geldiği belirtiliyor.
TÜRK VATANDAŞLARINA UYARI
Ülkede yaşananlar sonrası Seul Büyükelçiliği, Güney Kore’deki Türk vatandaşlarına yönelik bir uyarı duyurusu yayımladı.
Duyuruda şu ifadelere yer verildi:
“Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’un 3 Aralık 2024 gecesi ülkede sıkıyönetim ilan etmesi sonrasında yaşanan gelişmeler Büyükelçiliğimizce yakından takip edilmektedir.
Bu çerçevede, vatandaşlarımızın günlük hayatlarında dikkatli olmaları ve kalabalıklardan uzak durmaları tavsiye olunmaktadır.
Herhangi bir sorunla karşılaşan veya yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın Büyükelçiliğimize 0 10 378 012 66 numaralı Nöbetçi Telefon numarasından erişim sağlamaları mümkündür. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın günlük hayatlarında dikkatli olmaları ve kalabalıklardan uzak durmaları tavsiye olunmaktadır”
AMİRAL CEM GÜRDENİZ’DEN DEĞERLENDİRME
Amiral Cem Gürdeniz, söz konusu kararın özellikle demokrasiyi, bireysel özgürlükleri ve basın özgürlüğünü tehdit ederek “cadı avı” başlatacağını belirtti.
Gürdeniz, Yoon’un kamuoyundaki destek oranının azalmasının ardından alınan bu kararın Kore Yarımadası’ndaki istikrarsızlığı daha da sarsacağını vurguladı.
Veryansın Tv yazarı Gürdeniz, ABD’nin bu karar üzerindeki olası etkisini de değerlendirerek, “Mevcut başkanın bu kararı almasında çok yakın ilişki ve ittifak içinde olduğu ABD’nin rolü olup olmadığını zaman içerisinde göreceğiz.” dedi.
ABD’NİN ROLÜ VAR MI?
Cem Gürdeniz, X hesabından şu paylaşımı yaptı:
“Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ana muhalefet Partisi’nin Kuzey Kore’ye yakın olduğu gerekçesiyle ülkeyi komünizmden korumak amacıyla 40 yıl aradan sonra ilk kez sıkıyönetim ilan etti. Bu durum Güney Kore’de demokrasinin, bireysel özgürlüklerin ve basın özgürlüğünün askıya alınmasını ve muhalefet cephesinde Kuzey Kore ile işbirliği yapılıyor iddiası ile büyük bir cadı avını başlatacaktır. Son zamanlarda devlet başkanının kamuoyundaki destek oranı ve popülerliği görevden alınma talepleri paralelinde azalırken bir anda hiç beklenmedik şekilde böylesi bir kararı alması şüphesiz Kore Yarımadası’ndaki istikrarsızlığı körükleyecektir. Mevcut başkanın bu kararı almasında çok yakın ilişki ve ittifak içinde olduğu ABD’nin rolü olup olmadığını zaman içerisinde göreceğiz.”
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ana muhalefet Partisi’nin Kuzey Kore’ye yakın olduğu gerekçesiyle ülkeyi komünizmden korumak amacıyla 40 yıl aradan sonra ilk kez sıkıyönetim ilan etti. Bu durum Güney Kore’de demokrasinin, bireysel özgürlüklerin ve basın özgürlüğünün…
— Cem GÜRDENİZ (@cemgurdeniznet) December 3, 2024