‘Gürcülerin Tarihi’ kitabına kısa bir değerlendirme

featured

Gürcülerin Tarihi kitabı, Türkiye’deki Gürcü kökenli vatandaşlarımız hakkında da bilgiler içermesi bakımından önemli bir kitap olarak değerlendiriliyor.

Bir zamanlar Türkçe bilmedikleri için “dil bilmez Gürcü” olarak türkülere giren Türkiye Gürcülerinin kökeni, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığını yeniden kazanan Gürcistan’daki Gürcülerin Türkiye’deki Gürcülerle ortak yanları ve farklılıkları gibi konular yeniden gündeme geldi.

Artvin Macahel Köyü bu açıdan Türk toplumu üzerinde olumlu bir bilinçlenmenin başını çekti.

Türkiye ekonomisi ve siyasetinde önemli yer tutan Gürcü kökenli Türkler çok fazla bilinemez. Ülkemizde

Gürcülere ilişkin bu bilgi boşluğunu, en azından daha kapsamlı yeni çalışmalar ortaya çıkıncaya değin doldurulacağına inanılan bir kitap Gürcülerin Tarihi. Kitabın yetersizliklerinden her ilk çalışmada olduğu gibi söz edilebilir.

Türkiye’deki etnik grupların çoğunluğu, 19. yüzyılda ya Balkanlar’dan veya Kafkasya’dan göç edip gelmişti. Bunlar arasında Lazlar ve Gürcüler ise, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yerleşik, Türkiye’nin başka bölgelerinde göçmen toplulukları oluşturuyordu.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra iyice ilgi odağına oturan Lazlar hakkında 1992’de Lazların Tarihi adlı kitap yayımlanmıştı. Kitap Gürcüceden çevrilmişti ve özgün adı da Lazeti (“ლაზეთი”) idi; yani Laz ülkesi. Lazların Tarihi’nin yazarları da Gürcistanlı iki Laz olan Muhammed Vanilişi ile Ali Tandilava idi. Kitabın yayıncısı ise, Ant Yayınları’ydı.

Lazların Tarihi oldukça olumlu ilgi görünce Ant Yayınları Gürcüler hakkında da bir kitap yayımlamaya karar verdi. Dilden Dine, Edebiyattan Sanata Gürcülerin Tarihi bu şekilde ortaya çıktı.

Birkaç bölümden oluşan kitabın bölümlerinin sonundaki kaynakçaya bakınca, Gürcülerin Tarihi’nin birkaç yabancı kaynak ile yazarın daha önce kaleme aldığı yazılardan özetlenmiş bilgilerden oluştuğu kolayca görülebiliyor.

Bir tür el kitabı olan Gürcülerin Tarihi’nin önemli yanı ise, “Türkiye Gürcüleri” adlı bölüm.  Kitabın bu bölümü, Türkiye’de yaşayan Gürcüler hakkında kısa bir değerlendirmeden ibaret.

‘Gürcülerin Tarihi’ kitabına kısa bir değerlendirme

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!