Bal

‘Gurme’ dediler at eti çıktı! Yediğimiz içtiğimiz sahte

featured

Gıda sahtekarlarının yediğimiz ürünlere katmadığı kalmamış. Bakanlığın listesinde yayınlanan listede, tağşiş ve taklit yapan firmaların sayısı artmaya hızla devam ediyor. Listeyi vatandaşların da incelemesi şart.

Gıda maddelerine karıştırmadıkları başka madde kalmayan firmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden ifşa edildi. Buna göre, tağşiş ve taklit yapan firmaların sayısı artmaya hızla devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde kamuoyuna duyurulan listede 618 firmanın 1211 parti üründe taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi kullandığı tespit edildi.
Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre, listeye göre yine en büyük tağşiş oranı zeytinyağı ve hazır gıdalarda görüldü. Ardından tereyağı, peynir, salça, baharat gibi ürünler geliyor.

Çaya baharata salçaya bol bol boya ekleyen firmalar, baharat kilogramı fazla çıksın diye yer fıstığı eklemeyi de ihmal etmemiş! Ancak özellikle son yıllarda pek çok çocukta rastlanmaya başlayan ‘yer fıstığı alerjisi’nin ölümcül olabileceği biliniyor.

Firmaların en çok üzerinde oynadığı ürünlerden biri de bal! Bal alırken dikkat edin! İçinde hiçbir şeker oranı tutmayan onlarca ürün bal diye satılıyor!
Enerji içecekleri, bitki çayları ve kahvelerde ilaç etken maddesi var. Bu ürünler de bakanlık tarafından sıkça denetleniyor.

AT, DOMUZ, EŞEK…

Salamdan sucuğa, lahmacun harcından kebaba kadar onlarca üründe kanatlı, sakatat eti ve soya bulundu.

Kıymaya karıştırmadıkları ürün kalmayan gıda arsızları, kanatlı eti, tek tırnaklı eti bile katmış. Kavurma gibi pek çok üründe yine at, domuz ve eşek eti (tek tırnaklı) kullanımı sıkça rastlanıyor. Piyasada markasında ‘gurme’ adı da geçen firma, ürünlerine bol bol kanatlı ve tek tırnaklı eti de katmış!

PEYNİRDE NİŞASTA, YOĞURTTA SIĞIR GENİ

Türkiye’nin dünyada markalaştırmaya çalıştığı zeytinyağı da gıdada en fazla karışım yapılan ürünlerden. İçinde ayçiçek yağı, düşük kalite yağ karışımları var. Listede yaygın markaların ürünlerinde de tespitler söz konusu.
Süt ve süt ürünleri de gıda yüzsüzlerinin en çok karışım yaptığı ürünlerden. Peynirde jelatin, yağ, nişasta karışımı bol! Yoğurtta sığır geni, ayranda ilaç etkin maddesi var.

LİSTEYİ İNCELEYİN

Bu firmaların ayrıntılı isimleri ve bulundukları şehirler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde tek tek yayınlandı. Yaygın marka ve ürünlerin de yer aldığı listeyi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesine girerek ‘kamuoyuna duyuru’ başlığında inceleyebilirsiniz. Veya https://www.tarimorman.gov.tr/Duyuru/1071/Kamuoyuna-Duyurulur adresiyle direkt de ulaşabilirsiniz.

ALO 174

Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde bakanlığın yürüttüğü denetimler yanında tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu belirtilen duyuruda, tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri çağrısı yapılıyor.

1211 ÜRÜN

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde yayınlanan kamuoyu bilgilendirmesinde, bakanlığın denetimleri artırarak gıda suçu işleyenlerle mücadeleye devam ettiği belirtiliyor. Duyuruda, yayınlanan yeni listenin ne kadar büyük boyuta ulaştığı da görülebiliyor. Buna göre taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 618 firmaya ait 1211 parti ürün belirlenirken, ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1283 firmaya ait 2816 parti ürün tüketicilerin bilgisine sunulduğu görülüyor.

‘Gurme’ dediler at eti çıktı! Yediğimiz içtiğimiz sahte

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Çinde süt içine melamin maddesi katan kişi idam edilmişti. Ülkemizde ise hafif para cezası verip bırakıyorlar. Tarım bakanlığı ile ticaret bakanlığı yapılan şikayetlere benim sorunum değil diyerek birbirlerine topu atıyorlar. 1 sene önce itibar ettiğim koska firmasından akide şekeri aldım. Şekeri yerken ağzıma plastik parçaları gelince diğer paketi açtım onda da aynı parçalar vardı. Bunun üzerine Ticaret bakanlığına binbir uğraş sonucu adresini bularak resimle bu durumu anlattım. Onların sorumluluğunda olmadığını tarım bakanlığını aramamızı bir maille bildirme lütfunda bulundular. Geçmiş yıllarda Nihat Gencin yayınladığı Hayvan leşi skandalını unutamıyoruz. Ve her sene karşılaştığımız sahte içki skandalı ise ülkemizin başına bela olmaya devam ediyor. Yine böceklenen bakliyatın içine böecek ilacı sıkıp insanlara satanlarda hiç kimseden korkmuyorlar. Ülkeyi yönetenlerin hiçbir konuda milletin çıkarlarını kolladıklarına inanmıyorum. İnsanımız çaresiz ve tek başına kalmış durumdadır. İnsanımıza her türlü iğrenç, bozuk, zehirli madde bulaşmış gıdaları yediriyorlar. Seçilmişler ise beş maymunu oynamaya devam ediyor. Güzel bir atasözümüz var. Devlet Başa Kuzgun Leşe. Yönetimde çakalları istemiyoruz.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!