Havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin davada aileler isyan etti: Bu ülkede parası olan 3 gün hapis yatıp çıkmayacak!

featured

Sakarya’nın Hendek ilçesinde, 7 işçinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı havai fişek fabrikası patlamasıyla ilgili açılan davanın ilk duruşması Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. 5’i tutuklu, 7 sanık hakkında 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Hendek ilçesinde 3 Temmuz 2020 tarihinde meydana gelen patlamada fabrikada bulunan 7 işçi öldü, 127 işçi yaralandı. Olayın ardından Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında olayda ihmali olduğu iddia edilen fabrika sahibi Y.C., fabrika sorumlu müdürü A.A., fabrika müdürü ve genel ustabaşı H.A.V., genel ustabaşı E.Ö., iş güvenliği uzmanı A.B. ile tutuksuz yargılanan A.R.E.C. ve sorumlu personel A.Ç.’nin yargılanacağı davanın ilk duruşması Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Tutuklu sanıklar duruşmaya cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, tutuksuz 2 sanık ile avukatları ise mahkeme salonunda hazır bulundu. 108 müştekinin dinleneceği ve 3 gün sürecek olan duruşmada sanıklar hakkında ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

İŞÇİLER VE ÖLEN KİŞİLERİN YAKINLARI ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTI

Duruşmayı salonda takip etmek isteyen fabrika işçileri, ölen işçilerin yakınları ve bazı avukatlar sabahın erken saatlerinde adliye binası yakınlarına geldi. Burada toplanan ve ‘Hendek için adalet’ yazılı pankart açan grup, daha sonra adliye binasına yürümek isteyince polis ekipleri tarafından engellendi. Adliye binası önüne kadar kontrollü bir şekilde gelen grup, burada basın açıklaması yaptı. Fabrikada paklamada ölen işçilerden Muhammet Seyfi Çanakçı’nın yeğeni Avukat Gülşen Uzuner, sorumluların cezalandırılmasını isteyerek, “Bugün buraya ailelerimizle beraber hesap sormaya geldik. Biz sıranın hepimize geleceğini fabrikada çalışan her aile ve her aile yakını olarak biliyorduk. Daha önce defalarca şikayet yapıldı, defalarca patlamalara ilişkin uyarılar yapıldı, hiçbiri dinlenmedi. Biz istiyoruz ki; işçilerin canına kastedenler engellensin. Bu insanlar canlarını nasıl kurtaracaklarını bilemediler. Biz 2 gün boyunca dayımı aradık morglarda, bütün kapıları tek tek açarak. Sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

‘PANDEMİ SÜRECİNDE 3 AY BOYUNCA ÜRÜN YAĞDI’

Ölen işçi Sebahattin Tapeçınar’ın ablası Hatun Tepeçınar ise patlamanın bir ihmalden kaynaklandığını öne sürerek, “Akan kanlarımızın, 7 emekçi şehidimizin hakkını savunmaya geldik. Geride kalan yetimlerin, dul eşlerin hakkını savunmaya geldik. Pandemi sürecinde 3 ay boyunca fabrika ürün yığdı ve sonunda hazin son oluştu. Bu bağıra bağıra gelen bir şeydi buranın patlayacağı. Usulsüzlükleri gördüm, ben de çalıştım biliyorum. Hiçbir usul yoktu, hiçbir kontrol yoktu. Hiçbir işçiyi koruyacak olayları yoktu. Mutfak önlükleriyle çalışıyorduk, insanlar yanımda alev alıyordu” diye konuştu.

‘7 GÜN EŞİMİ BEKLEDİM’

Ölen işçi Erhan Ateş’in eşi Nigar Ateş patlamanın ardından büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, şöyle konuştu: “Ben 7 gün 7 gece yemedim, içmedim balkonda dışarıda eşimi bekledim. Herkes rahat rahat başını yastığa koyup uyudu, ne yaşadığımı bir ben biliyorum bir de Allah biliyor. Ben 7 gün eşimi bekledim daha sonra bana tabutunu getirdiler.”

‘BU PATLAMANIN SABOTAJ OLMA İHTİMALİ ÇOK KUVVETLİ BİR DURUM’

Fabrika sahibi Y.C.’nin avukatı Abdurrahim Burak ise olayın bir sabotaj olabileceğini iddia ederek şunları söyledi: “Bu patlamanın sabotaj olma ihtimali çok kuvvetli bir durum. Çünkü bilirkişi raporunu da bekledik. Patlamanın hangi eylem sonucunda gerçekleştiği, patlamaya neden olan ilk kıvılcım veya ilk hareket nedir diye bilirkişi raporunda biz bunu uzunca bir süre bekledik. Ancak bilirkişi raporunda patlamaya neden olan ilk eylem ortaya konamadı. Sadece patlamanın büyüklüğü, şiddeti, açılan çukurlar ve patlamanın yarattığı tesir hakkında bilimsel bir açıklama ortaya konuldu. Patlama hangi hareketle başlamış, buna ilişkin bir değerlendirme yok. Soruşturma sabotaj ihtimali üzerinden yürütülmemiş daha çok kusur, ihmal, tedbirsizlik üzerinden yürütülmüştür. Ancak gelinen noktada görüyoruz ki patlamaya neden olan ilk eylem, hala tespit edilmiş değil. Fakat 3-4 patlamanın aynı anda kısa saniyeler arasında gerçekleşmiş olması bize sabotaj ihtimalinin çok kuvvetli olduğunu gösteriyor.” Yaşanan kısa süreli gerginliğinin ardından yaklaşık yarım saat boyunca adliye binası önünde bekletilen ölen işçilerin aileleri, daha sonra kontrollü olarak içeriye alındı.

PATLAMA YAŞANMADAN ÖNCE İŞÇİLER DEFALARCA UYARMIŞ

Patlama sırasında fabrikada çalışan Ömrüye Çakıcı psikolojisinin bozulduğunu ve yaşanan olayı sürekli hatırladığını belirterek, “Patlamanın yaşandığı gün moladan dönmüştüm, bir anda bir patlama oldu. Ne olduğunu anlayamadık, her şey üzerimize yıkıldı. Bir an masanın altına girmeye çalıştım, başaramadım. Daha sonra koridora çıkmak isterken 3 kere yere düştüm daha sonra bir şekilde dışarı çıktım. Dışarıda muska (torpil) bölümünde yerler yanıyordu, malları yerlere sermişlerdi, patlamanın da oradan çıktığını söylediler. Dışarı çıktığım zaman arkama bakınca her yerin yandığını gördüm. Çünkü mallar yerlere serilmişti. Ölen arkadaşlarım için çok üzülüyorum, namaz kıldığım zaman hep gözümün önüne geliyor. Ölen bir arkadaşımın çocuğu sürekli ‘Annem nerede? Ne zaman gelecek?’ diye sorular soruyormuş. Psikolojim resmen çöktü. Biz işçiler olarak kaç kere uyardık, normalde 25 koli çıkan yerden biz 60’ın üzerinde koli çıkarıyorduk, kapasitenin üzerinde bir üretim vardı. Çinli bir çalışan vardı, yetkililere ‘Bunu yapmayın yoksa fabrikayı havaya uçurursunuz’ demiş, dinlemediler adam gerçekten doğruyu söylemiş” dedi.

‘ALEV TOPUNU GÖRÜNCE KİMSENİN KURTULAMAYACAĞINI ANLADIM’

Patlama sırasında muska bölümünde çalışan eşi Erhan Ateş’i kaybeden, kendisi de fabrikanın yemekhanesinde çalışan Nigar Ateş yaşananları gözyaşları içerisinde anlattı. Adaletin er ya da geç yerine geleceğine inandığını söyleyen Ateş, “O günü hatırlamak istemiyorum. O gün benim kabusumdu, benim ışığımın söndüğü gündü. Nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Ben o gün oradan nasıl çıktım, ben o cehennemden nasıl çıktım, hiç bilmiyorum. Ben orada o patlamaların hepsi bitinceye kadar yemekhanede bir masanın altında hepsini yaşadım. Ben patlamalar bittikten sonra çıktığımda ocakların hepsini söndürdüm ve camdan kendimi dışarı attım. Daha sonra etrafıma baktığımda arkamda hiçbir şeyin kalmadığını gördüm. Ben eşimin çalıştığı tarafa baktım oradaki alev topunu görünce dedim ki; ‘Buradaki hiç kimse kurtulamaz’” diye konuştu.

‘BURASI PATLAYACAK BİR ŞEYLER YAPIN’

Nigar Ateş, fabrikada muska bölümünde çalışan arkadaşının “Burası patlayacak” dediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Benim yanımda çalışan bir kişi gelmeyince bana yemekhanede yardım etmesi için muska bölümünden bir arkadaşımız geldi. O arkadaşım bana ‘Burası patlayacak’ dedi. Dün akşam bir taziyeye katıldım ve herkesten helallik istedim dedi. Nedenini sorunca muskaların kızıştığını ve kolilerden bir koku yayıldığını söyledi. Mesela jelatin bölümünde çalışan bir kişi bizzat kendisi giderek yetkililere ‘Burası patlayacak, bunlara bir gelin, bakın, kolileri açın bir şey yapın’ demiş. Çalışan kadın da daha sonra korkusundan rapor aldı ve bir daha işe gelmedi. Gelmediği günde de patlama yaşandı.”

‘ÇİN MAHALLESİ KAYIT DIŞI BİR BÖLÜM’

Yaşanan patlamada dayısı Muhammet Seyfi Çanakçı’yı kaybeden Avukat Gülşen Uzuner patlamanın bir ihmaller zinciri nedeniyle yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Çin mahallesi denilen bölüm aslında fabrikada kayıt dışı bulunan bir bölüm ve ruhsatı yok. Denetim için gelen heyete o bölüm gösterilmiyordu. Denetime geldiklerinde üretim durduruluyor dolayısıyla burada karıştırılan kimyasallar çok fazla sayıda ve birbirleriyle bir arada bulunmasının tehlike yaratabildiği kimyasallar. Bu alanda ufak çaplı pek çok patlamanın ve kazanın meydana geldiği, buna rağmen hızlı üretim ve bir arada bulunmaması gereken malların depolandığı bir alan. Fabrikada bulunan volkan, fitil ve muska bölümünde çok yoğun bir üretim baskısı olduğu, yurt dışından sipariş alındığı ve bunun yetiştirilmeye çalışıldığını söylüyor işçi arkadaşlarımız. Dolayısıyla her işçiye üretebileceğinin çok dışında bir üretim baskısı olduğu ve bunların aynı yere depolandığı söyleniyor. Aslında tüzüğe aykırı ve bu işte teknik bilgisi olmayan kişilerin birle anlayabileceği bir çalışma sistemi var.”

‘İŞÇİLER DEFALARCA UYARMIŞ’

Yaşanan patlamanın öncesinde işçilerin bir patlama yaşanacağı ile ilgili çok sayıda uyarıda bulunduğunu söyleyen Gülşen Uzuner, “İşçiler patlama gerçekleşmeden birkaç gün önce çok ciddi uyarılarda bulunmuşlar. Muskalar kızışmış, koku olmuş, jelatinler yanmış, daha sonra bu ürünler açılarak dışarıya serilmiş. Bazı ürünler yeniden paketlenmiş, şimdi buna ilişkin çok tanıklık ve beyan var. Tehlikeli bir iş bu, buna ilişkin sıkı usullerin hiçbirine uyulmadığı aslında el yordamı usullere dahi uyulmadığı bir üretim şekli var. Bu da göz göre göre, işçilere baskı yapılarak, onların uyarılarına kulak asılmayarak bu katliamı maalesef yaratmış bir durum bu çalışma biçimi” dedi.

‘SABOTAJ CİDDİ OLMAYAN BİR İDDİA’

Sanık avukatlarının patlamanın bir sabotaj nedeniyle yaşanmış olabileceği iddiasıyla ilgili konuşan Gülşen Uzuner şunları söyledi:

“Daha önce de bu hususla muhatap olunmuştu, patlama ilk gerçekleştiğinde. Bunun ciddi olmadığı, gerçek olmadığı açıklandı. Buna ilişkin raporlar ve tutanaklar da var dosyada. İçişleri Bakanlığı’nın bir değerlendirmesi vardı bu hususta anlaşılabilecek ve düşünülebilecek. Dolayısıyla davayı sulandırmak için hem sorumluların sorumluluktan kaçması için topu böylesine belirsiz korku yaratan bir yere atması meselesi var, ciddi olmayan bir iddiayla. Hem de aileleri inciten, aileleri burada gözümüzün içine baka baka bize alay etmek dedirten bir husus söz konusu. Ciddiye alınmaması gerekiyor. Zaten kamusal makamların bu konuda işlemleri tutanakları ve tespitleri var.”

DAVA ERTELENDİ

Sakarya’nın Hendek ilçesinde 7 kişinin öldüğü 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin görülmeye başlanan davanın ilk duruşması, salonundaki fiziki yetersizlik nedeniyle 15 Mart’a ertelendi. Mahkemeye heyeti, tutuklu bulunan 5 sanığın bir sonraki duruşmaya kadar tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin davada aileler isyan etti: Bu ülkede parası olan 3 gün hapis yatıp çıkmayacak!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!