Helal Akreditasyon Kurumu’na rekor ödenek

featured

Hazine desteği ile ayakta duran Helal Akreditasyon Kurumu 2022’de, yüzde 45.4 daha fazla harcama yapacak. HAK personel sayısını iki katına çıkarmayı planlıyor.

Helal sertifika düzenleyip ülkeye büyük paralar kazandıracağı iddiasıyla kurulan Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) bütçesi, yıl başından itibaren yüzde 45.4 oranında artırılacak. Aynı dönemde bakanlıklar dahil diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ödeneklerindeki artış ise yüzde 19.8 düzeyinde kalacak.

YENİ PERSONEL ALACAK

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre özel bütçeli idareler arasında yer alan HAK’ın 2022, 2023 ve 2024 yıllarında harcayacağı ödenek üst limitleri belirlendi. Buna göre, bu yıl 6 milyon 455 bin liralık ödenek harcama yetkisi verilen HAK’a 2022 yılı için tam 9 milyon 390 bin liralık ödenek tahsis edildi. Bu tahsisle HAK’ın harcama yetkisi yüzde 45.4 gibi olağanüstü oranda arttırılmış oldu. HAK’a ayrıca 2023 yılında 10 milyon 528 bin, 2024 yılında da 11 milyon 593 bin liralık ödenek tahsisi yapıldı. Alınan karar doğrultusunda önümüzdeki 3 yılda HAK’ın harcayacağı toplam kaynak tutarı 31 milyon 511 bin lirayı bulacak.

2022 yılı genel  bütçe ödeneklerindeki artışın yaklaşık iki kat üzerinde ödenek artışı yapılan HAK’ın harcamalarını yükseltecek en büyük gider personel ödenekleri olacak. Halen 38’i kadrolu, 18’i geçici görevli olmak üzere toplam 56 personel çalıştıran HAK, bu yılın sonuna kadar 2 milyon 821 bin lira maaş ödemesi yapmış olacak. Ancak 2022’de personel maaşları için ödeyeceği tutar yüzde 45.4 oranında artarak 5 milyon 212 bin liraya çıkacak. Personel ödeneklerindeki bu olağanüstü artış, HAK’a gelecek yıl yeni personel alımı için izin verildiğini gösteriyor. HAK’ın şimdikinden yaklaşık iki kat daha fazla maaş ödeyecek olması da 56 olan personel sayısının en az 100’e çıkarılacağını, dolayısıyla hâlâ kendi geliriyle giderlerini karşılayamayan HAK’ın seneye yaklaşık 45 ila 50 yeni personel alacağını işaret ediyor.

HAK, önümüzdeki yıl maaş ödemelerinin dışında personel sigorta primi için SGK’ya 816 bin lira, mal ve hizmet alımı için piyasaya 2 milyon 294 bin lira, cari transferlere 68 bin lira ve sermaye gideri olarak da 1 milyon lira harcama yapacak. Hazine’den aktarılan nakit kaynaklarla faaliyetlerini yürüten, kurulduğu 2017 yılından bu yana kendini çevirecek gelir hedeflerine ulaşamayan HAK, faaliyete geçtiği 2018’den 2021 sonuna kadar olan dönemde toplam 35.3 milyon lira harcama yapmış olacak. HAK bugüne kadar 3’ü bu yıl olmak üzere sadece 7 kuruma helal akreditasyon sertifikası verebildi.

HAK bu yılki bütçesinin 1 milyon 99 bin lirasını taşıt ve teçhizat alımına ayırmış, kendi imkanlarıyla kazanabileceği yıllık paranın ise sadece 218 bin lira olacağı belirlenmişti.

Helal Akreditasyon Kurumu’nu internet sitesindeki “hakkında” bölümü şöyle: 

“Dünyada yaşayan yaklaşık 1,8 milyar Müslüman nüfusun helal ürün ve hizmetlerin belgelendirmesine ilişkin ilgi ve talebi giderek artmaktadır. Helal kavramı günümüzde sadece gıda ürünleri ile sınırlı kalmamakta; finans, tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik, lojistik ve turizm gibi oldukça geniş bir sektörel yelpazeye hitap etmektedir. Helal kavramının, ürünlerin üretiminden tüketiciye ulaşana kadar her aşamada “sağlıklı, hijyenik ve kaliteli” olma özelliklerini de içermesi, bu alandaki farkındalığın artarak devam edeceğinin de bir göstergesidir.
 
Bununla birlikte, helal belgelendirmede Müslüman ülkeler arasında ortak ve uyumlu bir dil oluşturulamadığı da görülmektedir. Helal alanındaki dağınık yapı nedeniyle var olan helal belgelendirme pratikleri, ticarette teknik engel olarak karşımıza çıkabilmektedir. Küresel düzeyde helal ürün ve hizmet piyasasının büyümesi ile beraber farklı helal standartlarının ve belgelendirme sistemlerinin uluslararası ticaret üzerinde yarattığı engeller belirginleşmektedir.
 
Bu bağlamda, yurt içinde ve dışında helal akreditasyon alanında faaliyette bulunmak, uluslararası platformlardaki helal akreditasyon çalışmalarında ülkemizi temsil etmek ve yürütülen çalışmaların öncülüğünü üstlenmek üzere Türkiye’de helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisini haiz tek kurum olarak Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) kurulmuştur.”

Helal Akreditasyon Kurumu’na rekor ödenek

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!