Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İranlı mevkidaşı, görüşmenin ardından basın açıklaması düzenledi.
Suriye’de yaşanan son gelişmelerle ilgili “Esad rejiminin” siyasi çözüme yanaşmadığını söyleyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Suriye’deki olayları herhangi bir dış müdahaleyle açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olacaktır. Son gelişmeler, Şam’ın kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşı sağlaması gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Milletimiz müsterih olsun. Türkiye terör örgütlerine asla ve asla geçit vermeyecektir.” dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile hem Suriye ve bölgedeki gelişmeleri hem de ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini belirtti.
“Türkiye ve İran teröre karşı işbirliğini sürdürecek” açıklamasında bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hem PKK hem de uzantılarına karşı İran ve Türkiye arasında bir görüş birliği olduğunu söyledi.
‘REJİM SİYASİ SÜRECE DAHİL OLMADI’
Fidan şu ifadeleri kullandı:
“Suriye’deki olayları herhangi bir dış müdahale ile açıklamaya çalışmak yanlış olacaktır. Astana süreci çatışmaları durdurdu, Suriye’de çatışmaların başlamasının nedeni ülkenin sorunlarının 13 yıldır çözülmemiş olması. Rejimin siyasi sürece dahil olaması hataydı.
Sivillere yönelik saldırılar iç savaşı yeniden alevlendirdi.
Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını destekledik, destekleyeceğiz.
Suriye ile ilgili gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. İlgili kurumlarımız gece gündüz takip ediyor.
Son 13 yıldır evrilen bir mesele. 13 yılın muhasebesini yaparak yeni dönemde nasıl adımlar atılabilirin hesabını yaptık.
‘TEKRAR ASTANA SÜRECİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ’
İç savaşın Astana süreciyle durdurulması çok önemli bir başarıydı.
Türkiye, Rusya ve İran’ın bu süreçte çok büyük payı var.
Muhalefet ve rejim bu çerçeveyi takip etti.
Cumhurbaşkanımız son olarak bu sorunun diyalogla çözülmesinin altını çizdi.
Yakın zamanda tekrar Astana sürecini hayata geçireceğiz.
İç savaşın tırmanmasını istemiyoruz. Şehirlerin yıkılmasını ve insanların yerinden edilmesini istemiyoruz. Tam tersi insanların mülteci akımının durması ve tersine dönmesi fevkalade önemli.”
Suriye de dış müdahale yok diyoruz da HTŞ’nin silahları nereden?