1. Haberler
  2. Gündem
  3. İkinci el araçlarda Güvenli Ödeme Sistemi hayata geçti: ‘Doğru zaman mıydı?’

İkinci el araçlarda Güvenli Ödeme Sistemi hayata geçti: ‘Doğru zaman mıydı?’

Ticaret Bakanlığı'nın Türkiye Noterler Birliği ile kurduğu Güvenli Ödeme Sistemi'nin ikinci el taşıt alım-satımında kullanımı dün itibarıyla zorunlu oldu. Marmara Motorlu Araç Satıcıları Derneği (MARMAS) Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Bakşi, sistemi Veryansın Tv'ye değerlendirdi.

featured

Sistem, nakit, havale veya EFT gibi yöntemlerle gerçekleştirilen tüm ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımlarında kullanılacak.

Sistemle önce satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, sonra alıcı notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satışın onaylanmasının ardından güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçecek. Böylece araç alım satım işlemleri güvence altına alınmış olacak.

Güvenli Ödeme Sistemi’yle, “ikinci el araç piyasasında nakit taşıma, sahte para ve satış bedelinin ödenmemesi gibi risklerin ortadan kalkmasının” hedeflendiği belirtildi.

‘DOĞRU ZAMAN MIYDI?’

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği kararının ardından MARMAS Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Bakşi Veryansın Tv’ye değerlendirmelerde bulundu.

“Bu sistem özellikle 2. el motorlu araç alım satımlarında yetki belgesi olan kurumlar haricinde, Yetki Belgesiz kişi ve kurumlar için de bir ihtiyaç ve zorunluluktu.”  diyen Bakşi, altyapısı hazır olmayan sistemin zorunlu olarak kullanıma açılmasının yeni mağduriyetler oluşturacağını kaydetti.

Bakşi, sistemle ilgili şu soruları sordu:

“Hafta sonlarında bankaların hizmet verememesinden ötürü Güvenli Ödeme Sistemi çalışmıyor, dolayısıyla daha önceden yapılmakta olan hafta sonu noter satışları yeni sistemde nasıl yapılacak?

Noterlerin araç takas seçeneğini kullanıma kapatmasından ötürü, artık satışlarda takas yapılamıyor. Takas yapmak isteyen bir kişi işlemlerini nasıl yapacak?

Satıcı, beğendiği bir aracı ayırtmak isteyen alıcıdan kapora aldığı zaman fatura bedelini noterde tutturamıyor. Aracı satarken kapora alımı nasıl olacak?

Eski sistem hali hazırda işlemekteyken, yeni sistemin sorunları çözülmeden zorunlu olması birçok aksaklıklara vesile olmayacak mı? Zorunluluğa geçiş için doğru zaman mıydı?

Şahsi fikrim, bu aksaklıklar giderilmezse pazardaki ikinci el taşıt satışlarının ticaret hacmine de yansıması olacak. Dolayısıyla vergi, gelir ve zaman kaybı doğabilir.”

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!