İlber Ortaylı’dan ‘senato’ çıkışı

featured

Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’de ‘senato’ oluşturulması gerektiğini belirterek, ‘Seçmenle fazla seçim teması olmayan üyelerden olması gerekiyor. Yüksek mahkeme üyelerinden, ulemadan veya seçkin, isim yapmış, yer edinmiş kimselerden oluşan bir şura olması gerekir’ ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi Söyleşileri’nin ilk programı, tarihçi Prof. Dr. Ortaylı’nın katılımıyla Anayasa Mahkemesi (AYM) Yüce Divan Salonunda “İlk Anayasalar ve Eşraf” temasıyla yapıldı. Programı AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın yanı sıra AYM üyeleri ile Yüksek Mahkemenin personeli takip etti.

Burada konuşan Ortaylı, AYM’nin bir gereklilik olduğunu söyledi. Farklı ülkelerdeki anayasa mahkemelerinden örnekler veren Ortaylı, “AYM, gerçekten bulunması gereken bir kuruluştur. Sırf çağdaş Avrupa’da İkinci Cihan Harbi sonrası bir icat değildir. Bilhassa Türkiye’nin şartlarında, mahkemelerin yükünü hafifleten, bazı davaları da gören bir yerdir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 1961 Anayasası sonrası senato oluşturulduğunu ve bir süre görev aldığını anımsatan Ortaylı, bir danışma meclisi olan senatonun veto hakkının bulunmaması gerektiğini ifade etti.

‘BÖYLE BİR ŞURA LAZIM’

Senatonun seçkin kişilerden oluşturulmuş bir şura olması gerektiğine işaret eden Ortaylı, “(Senato üyelerinin) Statüleri milletvekili statüsünde olmayacak. Seçmenle fazla seçim teması olmayan üyelerden olması gerekiyor. Yüksek mahkeme üyelerinden, ulemadan veya seçkin, isim yapmış, yer edinmiş kimselerden oluşan bir şura olması gerekir.” dedi.

Türkiye Senatosu’nun oluşması gerektiğini savunan Ortaylı, “Böyle bir şura lazımdır.” diye konuştu.

Ortaylı, “İnşallah böyle bir şurayı, böyle bir meclisi yeni anayasalar, yeni düzen yeniden diriltir diye düşünüyorum. Tabii rey, takdir sizlerindir.” ifadesini kullandı.

İlber Ortaylı’dan ‘senato’ çıkışı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Sirketlerin danisman firmalari gibi sanirim. Konusunda uzman kisilerin olusturdugu bir danisilacak insanlar toplulugu. Su anda da var aslinda danisman kisiler ama ne kadar yetkin olduklarini bilmiyoruz. Bir de yuksek mahkeme uyeleri tamam ama `ulemadan veya seckin, isim yapmis, yer edinmis kisiler`i neye gore belirleyeceksin o problem. Kime gore `seckin`? Kime gore `toplumda yer edinmis`? Uygulanabilirse guzel dusunce. Konusunda uzman olmasina bile gerek yok, kafasi calissin, ayrimci olmasin, vicdanli ve vatan sever olsun yeter. Zekice ve adaletli cozumler bulurlar zaten.

  2. 2 Kasım 2021, 15:32

    Çok doğru söylüyor.Eskiden bu ülkede Cumhuriyet Senatosu vardı.Sonra siyasilerin işine gelmedi sanırım.Kaldırdılar.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!