1. Haberler
  2. Gündem
  3. ‘İletişim Ofisi’ duyurdu: Kılıçdaroğlu’ndan Haşim Kılıç’la ortak panel

‘İletişim Ofisi’ duyurdu: Kılıçdaroğlu’ndan Haşim Kılıç’la ortak panel

'Kemal Kılıçdaroğlu İletişim Ofisi', eski CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'la ortak panel düzenleyeceğini açıkladı. Kılıç, 12 Eylül 2010 Yargı Reformu doğrultusunda yapılmış “Fetö” destekli Anayasa değişikliğini savunmuştu. Ayrıca panelde Taha Akyol da konuşmacı olarak yer alacak.

featured

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘İletişim Ofisi’, Demokraside Birlik Vakfı tarafından düzenlenen “Türkiye’nin İkinci Yüzyılı’nda Tam Demokrasi Hedefi ve Yeni Anayasa’dan Beklentiler” panelinin duyurusunu paylaştı.

İletişim Ofisi, Kılıçdaroğlu’nun 5 isimle birlikte panelde konuşmacı olacağını duyurdu.

Duyuruda, “Cumhuriyet Halk Partisi 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demokraside Birlik Vakfı tarafından düzenlenen, “Türkiye’nin İkinci Yüzyılı’nda Tam Demokrasi Hedefi ve Yeni Anayasa’dan Beklentiler” programına panelist olarak katılacaktır.” ifadelerine yer verildi.

KİMLER KATILACAK?

Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra panele; eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yazar Taha Akyol, ‘Daha İyi Yargı Derneği’ Başkanı Av. Mehmet Gün, Demokraside Birlik Vakfı Başkanı Mehmet Bozdemir katılacak.

KILIÇ’I AKYOL’UN RÖPORTAJIYLA TANIYALIM

Taha Akyol’un 2019 yılında Karar gazetesinde “Eğrisi Doğrusu” köşesinde yayımladığı röportaj, özellikle Ahmet Altan Nazlı Ilıcak ve “KHK mağdurları”yla ilgili AYM’nin verdiği kararları, gazeteciliğin amiyane deyimiyle “çanak” sorular ve “çanak” yanıtlar içeriyordu.

Taha Akyol’un, “2012 yılında uluslararası yargı reformu sempozyumunda ‘dün yargının siyaseti kuşatma gayretlerine karşı çıktığınız gibi, bugünde siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceğiz’ demiştiniz. Yargı, siyaseti nasıl kuşatıyordu?” sorusuna Haşim Kılıç “Türkiye çok partili siyasi hayata geçtikten sonra siyasi ve ideolojik düşünce yapılarına lojistik destek sağlama amacıyla yargı, asker, polis ve maliye gibi devlet güçleri siyaset kurumlarının ilgi alanına girmekten kurtulamamıştır.” yanıtını vermişti.

Haşim Kılıç 12 Eylül 2010 Yargı Reformu doğrultusunda yapılmış FETÖ destekli Anayasa değişikliğini savunurken, “İyi niyetle yapılmış bu düzenleme maalesef FETÖ tarafından sabote edilmiştir. Örgütlü, birbirini tanıyan, güçlü bir iletişime sahip bu yapı HSYK’da çoğunluğu ele geçirdi.” demişti.

2010 öncesindeki yargıyı karalayan Haşim Kılıç’ın sözlerinden bazı bölümler şöyleydi:

“12 Eylül 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğine kadar yasama-yürütme gücü muhafazakar ve milliyetçi eksende oluşurken, yargı ve asker ise otoriter laik kesimin çizgisinde görüntü vermiştir. Yönetme yetkisini milletten alamayanlar yargı ve askeri unsurlarla halkı hizaya getirme projelerini devreye sokmuşlardır. Özetle yasama ve yürütme ile yargı-asker arasında kan uyumsuzluğu yaşanmıştır. 12 Eylül 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle Türkiye siyasal ve sosyal yönden en ciddi makas değişikliğini yaşamıştır. Asker ve yargı kuşatmasından yorgun düşmüş bir toplumun çağdaş ve demokratik bir dünyada yaşama rüyası yapılan bu değişiklikle gerçek olacaktı.

Ne yazık ki bu rüya fazla uzun sürmedi. Daha sonra terör örgütüne dönüşecek olan bir cemaatin başta yargı organları olmak üzere devlet kurumlarını işgali ile karşı karşıya kaldık. Bu işgal, özellikle 15 Temmuz 2016’dan sonra, tavizsiz bir temizlik hareketiyle ortadan kaldırıldı.

Ancak, yargının tarafsızlık sorunu ortadan hiçbir zaman kaldırılamadı. Siyasi iktidar ayrımı yapmadan söylüyorum. Siyasi davalarda siyaset kurumları kendi unsurlarının lehine sonuçlanması için ahlaki, insani ve evrensel tüm kuralları yok sayabiliyor.

Yine AYM’nin internet kanallarının kapatılması hakkında verdiği iptal kararlarına karşı, iktidarın insaf sınırlarını aşan tepkisi hukuk tarihinde yerini almıştır.”

YARGI REFORM PAKETİ

Taha Akyol’un “Beştepe’de açıklanan yargı reformu”nu nasıl bulduğuyla ilgili soruya Haşim Kılıç şu yanıtı verimişti:

“Yapılan düzenlemeler olumlu ve ihtiyaçları bir ölçüde karşılar nitelikte. Tutukluluk süreleri, seri yargılama usulü, uzlaşma konularının genişletilmesi gibi düzenlemeler oldukça önemli. İfade özgürlüğüne ilişkin bir düzenleme yapılmış ama bunu uygulayacak cesaret sahibi yargı mensuplarına ihtiyaç var.

Mevcut iktidarın yönettiği dönem içinde ilk sırada yer alacak çok önemli bir düzenlemeyi belirtmeden geçemeyeceğim. 2004 yılında Anayasanın 90. Maddesinin sonuna eklenen fıkra, yargı için adeta devrim niteliğinde bir değişikliktir. Hak ve özgürlükleri genişleten bundan daha isabetli bir düzenleme olamaz. Ancak üzülerek belirteyim yargı organlarımız bu maddeyi hayata geçirememiştir. Yeni düzenlemedeki ifade özgürlüğüne ilişkin değişikliği de kararlarına yansıtacaklarından emin değilim. Tekrar ediyorum sorun, uygulama, uygulama ve uygulamada.”

HAŞİM KILIÇ KİMDİR?

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından 1990 yılında Sayıştay Kontenjanında hukuk fakültesini bitirmemiş birisi olarak AYM üyeliğine atandı. 2007 ve 2011 yıllarında iki defa AYM Başkanlığına seçildi, 2015 yılında emekli oldu. Kılıç’ın adı sık sık ‘yeni parti’ haberlerinde ve olası cumhurbaşkanı adaylığında geçti ancak bu ihtimaller şimdilik gerçekleşmedi…

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. AKP’nin %30uyla geri kalan %70’i 22 sene kilitlemesine her seferinde kaybederek zemin hazırlayan sayın Kılıçdaroğlu. Lütfen artık eğlenmek için bir kahveyi tercih ediniz.

  2. Kemal bey kendisini CHP genel başkanı yapanlara borcunu daha ödeyememiş. Sanırım bu rezillikler de son taksitler…

  3. Kim kiminle,kimin eli kimin cebinde belli artık.Muhalefetten medet umanlar uyanın artık.

  4. Kemal Bey aynen bukalemun gibi.

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!