İliç hakkında bilirkişi raporu: Fırat’a karışma riski var, Anagold müdürünün kusuru yok…

Erzincan-İliç’te Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta meydana gelen faciaya ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci, teknik olarak yetkisinin olmadığı gerekçesiyle “kusursuz”, mühendisler ise “kusurlu” bulundu. Bilirkişiler, kaymayla toprak içeriğinde bulunan solüsyon başta siyanür olmak üzere çok sayıda zehirli kimyasalın Fırat Havzası’na karışma riski olduğunu vurguladı. Raporda hızlı önlem alınmazsa hava, su ve toprağın ağır metallerle zehirleneceği uyarısı yapıldı.

featured

Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta meydana gelen ve dokuz işçinin siyanürlü toprak altında kaldığı faciaya ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında tutuklu sayısı dokuza yükselirken Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Maden Sahası’na yönelik bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda olayın “iş kazası” olduğu belirtildi. Faciadan sonra gözaltına alınan ve altı saat sonra serbest bırakılan Anagold Madencilik Türkiye Müdürü Cengiz Demirci‘nin kazada kusurunun olmadığı aktarıldı.

Medyascope’tan Gülseven Özkan’ın haberine göre raporda öne çıkan bulgular özetle şu şekilde:

Maden sahasında 21 Haziran 2022’de siyanür solüsyonu borusunun patlaması sonucu tonlarca kimyasalın çevreye yayılma riskine değinen uzmanlar, göçükle birlikte bu alanda çalışan veya yaşayan kişilerde ağır metal zehirlenmesi açısından daha fazla risk taşıdığını vurguladı.

Raporda topraktaki siyanür ve ağır metal madde miktarından birinin dahi sınır değerleri aşması durumunda, toprağın bertaraf edilmesi gerektiği belirtildi. Bilirkişi raporunda, “Kayma ile beraber toprak içeriğinde bulunan solüsyon başta siyanür olmak üzere çok sayıda zehirli kimyasalın Fırat Havzası’na karışma riski bulunmaktadır” denildi. Bu nedenle de uzun süreli olarak düzenli analiz yapılması istendi.

‘FELAKET KAÇINILMAZ’

Uzman raporunda, proje sahasının Türkiye’nin en büyük su toplama havzasına sahip Fırat Nehri’ne bin 600 metre uzaklıkta olduğu, Munzur dağları ekosistemi içerisinde bulunduğu hatırlatıldı, “Hızlı önlemler alınmadığı taktirde hava, su, toprağın ağır metaller ve kimyasallarca yavaş yavaş zehirleneceği ve çevrenin flora faunasında da olumsuz etkiler meydana getireceği kaçınılmaz olacaktır” uyarısı yapıldı.

‘AĞIR METALLER VAR’

Maden sahası çevresinde dokuz yüzey suyunun analiz raporları incelendi. Siyanür miktarının, izin verilen limiti aşmadığı da raporda yer alan bilgiler arasında.

İliç hakkında bilirkişi raporu: Fırat’a karışma riski var, Anagold müdürünün kusuru yok…

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. karışmıştır kesin bilirkişi ayak yapma kimin adamı olduğunu biliyoruz anagoldu akladığına göre.

  2. parayi saymaya gelince yetkili, zehirli topragi iki yuz kat yigmaya gelince yetkisiz oyle mi. Bilirkisi degil, cok bilir kisi.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!