Veryansın Tv’nin neredeyse iki senedir “Türkiye’nin Çernobil’i” diyerek uyardığı, Erzincan İliç’teki yabancı ortaklı Anagold Madencilik’in maden ocağında 13 Şubat’ta yaşanan toprak kayması sonucu göçük altında kalan 9 maden işçisinin, yükseltilen yeni kaza teminatlarına dahil edilmediği ortaya çıktı.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, madende çalışan işçilere uygulanan ferdi kaza sigortasındaki teminat tutarı yeni yapılan düzenleme ile 150 bin TL’den 1 milyon TL’ye yükseltildi. 19 Mart 2024’te yürürlüğe giren düzenlemeye göre maden kazasında yakınlarını kaybedenler, hayatını kaybeden her bir işçi için 1 milyon TL tazminat alacak.
İLİÇ’TEKİ FACİA DÜZENLEMEYE DAHİL DEĞİL!
Ancak düzenlemeye geçici bir madde konularak İliç kazası dahil edilmediğinden bu madende hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına 1 milyon TL yerine 150 bin TL tazminat ödeneceği belirtildi. Bu işçilerin yakınlarına Sosyal Güvenlik Kurumu ve özel sigorta aracılığıyla yapılacak teminat ödemeleri ise yeni düzenlemenin dışında yer alıyor.
ZORUNLU HALE GETİRİLDİ
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Tarife ve Talimatı Tebliği’nde değişikliklere gitti, sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başı 1 milyon TL’ye; prim tutarı da 700 TL’den 4 bin 675 TL’ye yükseltildi. Kazalarda sakatlanma ve ölüm teminatlarının Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’ne zorunlu olarak reasüre edilecek tutarın alt sınırı da kaza başına 1.5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye çıkarıldı.
Bu tebliğin dışında, idari kararla daha önce sadece kömür ve krom madenlerinde uygulanan zorunlu ferdi kaza sigortası bütün maden işletmeleri için zorunlu hale getirildi. Bu nedenle işletmeler yer üstü ve yeraltı dahil tüm maden sahalarında çalışan işçileri için zorunlu ferdi kaza sigortası yaptırmak zorunda olacak.
YÜK, İŞLETME SAHİBİNE YERİNE DEVLETE KALIYOR
Maden kazalarında hayatını kaybeden veya yararlanan işçiler için işletmeler tarafından ödenen zorunlu ferdi kaza sigortası teminatlarının yüzde 70’inin daha sonra Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’ne reasüre edildiği belirtildi.
Dolayısıyla maden işletmecilerinin cebinden çıkan teminat tutarlarının önemli bir bölümünün daha sonra reasüre yoluyla geri alındığı ifade edildi. Bu kapsamda kazalar yüzünden işletme sahiplerinin ödemesi gereken yükün daha sonra bir anlamda devletin sırtına yüklendiği belirtildi.