İlk yerli güneş paneli üretimine başlanıyor

featured

Kalyon Enerji, entegre güneş panel fabrikası için Çinli bir şirketle iş birliği anlaşması imzaladı. Türkiye’de ilk yerli güneş paneli üretimine Nisan 2020’de başlanacak.

Kalyon Enerji, Ankara’da kuracağı entegre güneş paneli fabrikası için Çin’in en büyük devlet şirketlerinden Çin Elektronik Teknolojisi Grubu Şirketi (CETC) ile iş birliği anlaşması imzaladı.

Kalyon Enerji, Konya Karapınar’da bin megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali ve 500 megavat kapasiteli entegre panel üretim fabrikası kuracak.

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde 80 bin metrekare kapalı alanda inşaatı tamamlanan fabrikada, bin 300 kişiye istihdam sağlanacak.

Toplamda 400 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek fabrika, devreye alındığında “ingot, wafer, hücre ve modül” imalatını tek çatı altında yapabilen Türkiye’nin ilk entegre tesisi olacak.

Kalyon Enerji, tesisi Çinli CETC ile birlikte devreye alacak. Çinli şirket, tesisi teknolojik olarak kuracak ve 2 yıl boyunca fabrikanın işletmesi ile Ar-Ge projelerinde Kalyon Enerji ile birlikte çalışacak.

PERSONEL ÇİN’DE EĞİTİLECEK

Tesisin yapımı için CETC’nin yanı sıra tasarım firması EDRI ve silikon ingot makinaları üreticisi Jıngsheng ile de iş birliği yapıldı.

Kurulacak fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 500 megavat olacak. Tesiste, yüzde 22 verimliliğe sahip “mono perc” hücre teknolojisi geliştirilecek. İstihdam edilen personelin eğitimlerine Çin’de başlanacak ve bu eğitimler, kuruluma paralel olarak Türkiye’de devam edecek.

Yılda 134 milyon dolarlık güneş modülü ithalatı ihtiyacını ortadan kaldıracak entegre tesis, 58 milyon dolar ihracat kapasitesine de sahip olacak. Tesiste, Nisan 2020’de Türkiye’nin ilk yerli güneş paneli üretimi gerçekleştirilecek.

Ayrıca, tesis bünyesinde kurulacak Ar-Ge merkeziyle Türkiye’de yeni ve verimli teknolojilerin geliştirilmesi sağlanacak. Ar-Ge merkezinde 100 mühendis çalışacak ve merkeze 10 yılda 87 milyon dolar yatırım yapılacak.

14 BİN SANTRAL BÜYÜKLÜĞÜNDE

Konya Karapınar’daki bin megavat kapasiteli güneş enerjisi santralinin inşasına da Nisan 2020’de başlanacak ve 3 yılda tamamlanacak.

İnşaat süresince 800, operasyona başladığında ise 100 kişiye istihdam sağlayacak santral, 14 bin 386 futbol sahasına eş değer büyüklükteki 22 bin hektarlık alana inşa edilecek.

Yaklaşık 3,5 milyon güneş panelinin kullanılacağı santral, yılda 2,5 milyar kilovatsaat elektrik üreterek, bölgedeki 1 milyondan fazla hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak.

Santralin toplam yatırımı 1 milyar 100 milyon değerinde olacak. Böylece, Kalyon Enerji santral ve entegre panel üretim fabrikasına 1,5 milyar dolar yatırım yapmış olacak.

İlk yerli güneş paneli üretimine başlanıyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 100 sene önce; “Dünyanın kendisi koca bir dinamo, evrende herkeze yetecek kadar elektrik var” diyen ve elektriği ücretsiz dağıtma hayalleri kuran adamı Newyork’ta bir otel odasına tıktılar.
    Güneş panellerinin kullanımı elektrik şirketlerinin kontrolüne verilmek isteniyor, bireysel kullanım için yönlendirme yok.
    Aslında şu anda yürürlükte olan kanunlarla evde kendi elektriğinizi üretebilirsiniz; bu iş için başvuru yaptığınızda firma fazla üretimi devlete satalım babında teklif sunuyor (aslında bunu bu şekilde yapmazsan teklif vermiyorlar…kafa karıştırıyorlar). İşleme başladığınızda; mutlaka özel sektör ve devlet kurumlarına belli miktar paraları ödemek ve onların istedikleri sistemi kurmak zorunda bırakılıyorsunuz.
    İşin içerisine özel sektörü ve devleti sokmadan bu işi yapar mısın? şu an için yapabilirsin. Fakat…. kişisel kullanım sayısı artınca 100 sene önce Nikola’nın başına gelenin bir benzeri sizin de başınıza gelebilir; ne de olsa Allah’ın güneşini kullanmanın bir fiyatı vardır.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!