İş Bankası Genel Müdürü Bali’den CHP hisselerine ilişkin açıklama

featured

İş Bankası Genel Müdürü Bali, CHP hisselerinin devrine ilişkin, ‘Tartışma konusu olan hadise, Atatürk paylarının kimin tarafından temsil edileceğidir. İş Bankası ile bu anlamda konunun ilişkisi yok. İş Bankası’nın sermaye yapısı belli.’ dedi.

Türkiye İş Bankası ve Koç Üniversitesi, Türkiye’nin bilimsel ve akademik faaliyetlerine katkıda bulunmak, yapay zeka alanında ileri düzeyde çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruyor.

Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin tanıtım toplantısında konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, merkezde yürütülecek, ülkeye katma değer yaratacak ve bilimsel manada bir sıçrama yaşatacak araştırmaların, başka alanlardaki çalışmaları da tetikleyerek yepyeni kapılar açacağını söyledi.

Adnan Bali, programın ardından gazetecilerin CHP’nin İş Bankası’ndaki hisseleriyle ilgili çeşitli sorularını yanıtladı.

Bali’nin açıklaması şöyle;

“İş Bankası’nın 25 bin kadar çalışan bir o kadar da emekli, dul ve yetim şeklinde üyeleri var. Çoğunluğu oluşturuyorlar. Bu yoğunluk çerçevesinde yönetim kurulunda üye sayısı itibari ile de çoğunluğu oluşturuyor. Yani karar alma mekanizmaları açısından oldukça açık, net ve şeffaf bir durum var.  Diğer taraftan Atatürk’ün kuruluş sırasında koymuş olduğu kaynağın bugün ve kendi vasiyetlerinin bir gereği olarak CHP tarafından temsili söz konusudur ve geri kalanı da halka açıktır. Tartışma konusu olan hadise Atatürk paylarının kimin tarafından temsil edileceğidir.  Dolayısıyla ne ana hissedarın mülkiyet haklarıyla ne bankanın performansıyla ne de bankanın iş yapma biçimiyle doğrudan bir ilgisi yoktur. Zannediyorum böyle bir cevap yeterlidir.Bunlar da yeni hususlar değil, 2018 yılında yine bu tartışmalar açıldığı sırada kamuoyuna yaptığımız bir duyuru var. O duyuru, tamamen bu unsurları barındırmaktadır ve halen aynı şekilde geçerlidir.

1953 yılında çıkarılan bir kanunla CHP’ye ait malların kamuya devredilmesi sırasında hisselerin devri de söz konusu olup 10 yıl sonra Anayasa Mahkemesi tarafından o kanunun iptal edilmesi suretiyle tekrar CHP’ye geçmiştir. 1981 yılında siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin düzenleme ile CHP’nin tüzel kişiliğinin sona ermesinin ardından yine hisseler Hazineye geçmiş ve bu süreç 1992’ye kadar devam etmişti. 1991-1997 arasında bu hisselerin hem CHP hem de Hazine tarafından temsil edildiği yıllar olmuştu. Dolayısıyla zannedildiği kadar orijinal değil bu tartışma. Biz işimiz gücümüzdeyiz”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YAPAY ZEKA MERKEZİ

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan da merkezin araştırma, eğitim ve sanayi iş birliği konularında Türkiye’de öncü bir kurum olma hedefiyle kurulduğunu belirtti.

Türkiye’de ilk kez bu ölçekte bir yapay zeka merkezinin hayata geçirildiğini ifade eden İnan, şunları kaydetti:

“Bilimdeki değişim hızı artık yüzyıllar veya on yıllarla değil, yıllar ve hatta aylar bazında ölçülür oldu. Neredeyse her gün yeni bir disiplin doğuyor, eski disiplinler ise beklenmedik iş birlikleriyle yeniden hayat buluyor. İşte tam bu noktada, Atatürk tarafından kurulan ve Türkiye’nin en köklü bankalarından biri olan İş Bankası ile birlikte yapay zekaya dair böyle bir merkezi oluşturmamız, üniversitemiz için çok önemli.

Yapay zeka, kesinlikle günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldiğinden ve kuşkusuz büyük bir sosyal ve ekonomik etkiye sahip olmaya devam edeceğinden, bu araştırma merkezi bizi çok heyecanlandırıyor. Multidisipliner çalışmaların ve araştırmaların büyük öneminden bahsettiğimiz bu yüzyılda, bilgisayarın insanlar gibi düşünmesini sağlayan yapay zekanın geleceği yönlendireceği, bilimler arası geçişleri, iş birliklerini, ortaklıkları güçlendirici görev göreceği kesin.”

İnan, araştırmanın bir üniversite için olmazsa olmaz unsur olduğunu vurgulayarak, “Araştırma odaklı üniversiteler, evrensel bilim ve teknolojiye en çok katkı sağlayan kurumlar. Bu üniversitelerden çıkan güçlü araştırmacılar, evrensel bilimin gelişmesine ve doğrudan ülke ekonomisine katkıda bulunurlar. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olarak evrensel bilime katkı sağlamak bizim en önemli misyonumuz. Bu yüzden de yürüttüğümüz araştırmalarımızla ülkemizde ve dünyada bilimsel gelişmeleri etkiliyor, teknolojik, ekonomik ve toplumsal kalkınmaya katkıda bulunuyoruz. Üniversitemiz, Ar-Ge için verilen dış kaynaklara bakıldığında Türkiye’de en ön sıralarda yer alıyor.” şeklinde konuştu.

YAPAY ZEKA UYGULAMALARI VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Toplantıda, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, bankadaki yapay zeka uygulamalarını anlatırken, Koç Üniversitesi İş Bankası Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Deniz Yüret de üniversitedeki çalışmalara dair bilgiler verdi.

Yapay zeka alanında uzmanlık, donanım ve veri konularında Türkiye’deki eksiklikleri giderecek olan merkezin, hem Koç Üniversitesi yerleşkesinde hem de üniversite-iş dünyası etkileşimi açısından İş Kuleleri’nde faaliyet göstermesi öngörülüyor.

Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin çatısı altında kurulan merkezde, başta bilgisayar, elektrik ve elektronik mühendislerinden oluşan öğretim üyeleri olmak üzere doktora ve yüksek lisans öğrencileri görev yapacak.

Merkez, Koç Üniversitesi öğretim üyeleri ile birlikte sanayi ve akademiye uzman yetiştirecek, aynı zamanda iş dünyasının problemlerini çözmeye yönelik çalışmalar yürütecek. Merkez bünyesinde ayrıca üniversite-sanayi iş birliğine katkı sağlanması için Yapay Zeka Sanayi Destek Kurulu oluşturulacak.

İş Bankası Genel Müdürü Bali’den CHP hisselerine ilişkin açıklama

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!