İşçinin kırmızı çizgisi kıdem tazminatı YEP’ten çıktı

featured

İşçi sendikalarının ‘kırmızı çizgi’ ilan ettiği kıdem tazminatının, Bakan Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’ndan (YEP) çıkması dikkat çekti. Kıdem tazminatı ile ilgili tek satırın yer almadığı yeni YEP’e köle işçilik diye bilinen esnek çalışma girdi.

İşçi ve işveren sendikaları karşı çıktığı halde kamuya kaynak sağlamak için ısrarla getirilmeye çalışılan kıdem tazminatı fonu sistemi sürpriz bir kararla Yeni Ekonomi Programı’ndan (YEP) çıkarıldı. 2020-2022 dönemini kapsayan YEP’te kıdem tazminatı fonunun adı dahi anılmazken, bu sefer de işçi sendikalarının ‘köle işçilik’ diye tepki gösterdiği esnek çalışma modelinin yaygınlaştırılmasına karar verildi. Yeni YEP’te vergilere zam, kamu çalışanları ve emeklilerin zammına hedef enflasyon ayarı, tartışmalı Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine bütçe engeli ve taşıt saltanatı gibi çok sayıda yeni düzenleme yer alıyor.

TÜRK-İŞ GREV SEBEBİ SAYMIŞTI

Sözcü’nün haberinde şöyle denildi:

“Ekonomi yönetimi, kıdem tazminatı fonunu kurup İşsizlik Sigortası Fonu gibi kolaylıkla kullanabileceği ikinci bir devasa kaynak yaratabilmek için yıllardır girişimlerde bulunuyordu. AKP geçen yıl yayımladığı ilk YEP’e “Sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecektir” hedefini koydu. Ancak, bu hedef işçi ve işveren sendikalarının tepkisiyle karşılaştı. En son Türk-İş, geçen 1 Mayıs’ta 100 bin işçiyle meydanlardan iktidara, ‘kıdemime dokunma’ mesajı gönderdi. Kıdem tazminatı fonunun yeni YEP’e yazılmaması, kıdem konusunda sosyal taraflarla mutabakatın sağlanamadığı şeklinde yorumlanıyor.

‘ESNEK ÇALIŞMA MODELİ’ GELİYOR

Kıdem, YEP’ten çıkarılırken, işçi sendikalarının büyük tepki gösterdiği esnek çalışma modeline hız verileceği yeni YEP’e yazıldı. İşçi sendikalarının ‘köle işçilik’ diye tanımladığı esnek çalışma YEP’te, “İşgücü piyasasında yasal düzenlemesi bulunan ancak yeterli uygulama alanı olmayan esnek çalışma biçimlerinin uygulanabilirliği artırılacaktır” hedefiyle yer aldı. Esnekleştirme adımlarının daha önce kıdemde denendiği gibi sosyal tarafların mutabakatıyla hayata geçirileceği sözü verildi. Esnek çalışma modeline düzenli gelirin yok olması, işyeri aidiyetinin kaybolması, emek sömürüsüne yol açması gibi nedenlerle karşı çıkılıyor.

KÖİ’YE DEVAM

Yeni YEP’te ülkenin geleceğini adeta ipotek altına alan KÖİ yatırımlarına kısmen sınırlama geleceği sinyali de yer aldı. Araç, yolcu, hasta, kira gibi garantiler verilerek KÖİ yöntemiyle özel sektöre yaptırılan yol, köprü, havaalanı, şehir hastaneleri ve santraller yüzünden bütçe üzerinde milyarlarca liralık geri ödeme yükü oluşmuştu. Mevcut projeler devam ederken yeni projeler için YEP’e, “KÖİ projeleri, kamu yükümlülükleri ve bütçe dengeleri dikkate alınarak planlanacak ve yürütülecek, yatırımların gerçekleştirilmesinde maliyet etkinliğinin sağlandığı durumlarda kullanılacaktır” ifadesi konuldu.”

İşçinin kırmızı çizgisi kıdem tazminatı YEP’ten çıktı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 2 Ekim 2019, 06:53

    Yetki tek adamda ister döver ister sever.
    Bu yapılanları analiz edemeyen TC vatandaşı söz hakkına da sahip olmamalıdır.
    Kurunun yanında yaş da yanar bir kader olmamalıdır.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!