İsmail Kahraman: Ben diyorum ki laiklik olmasın

featured

Eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi İsmail Kahraman, bir konferansta sarf ettiği ‘dindar anayasa’ çağrısıyla ilgili ‘Değişmez maddeler anayasaya konmamalıdır’ sözleriyle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Kahraman ‘Ben diyorum ki laiklik olmasın, çünkü 195 ülkenin yalnızca 5’inde var’ ifadesini kullandı.

Kahraman, ilk 4 maddeye dokunmanın mümkün olmadığını, vatanını, milletini, bayrağını ve cumhuriyeti sevenlerin bunu asla istemeyeceğini söyledi. A Haber’e konuşan Kahraman, kendisinin hedef alındığını ve sözlerinin kasıtlı çarpıtıldığını savundu.

Kahraman’ın açıklaması şöyle:

“Bir çarpıtma ve yanlışa yönlendirme var. Benim beyanlarımda olmayan. Mesela ilk 4 madde hakkında değişiklik olmaz beyanı bir beyan. Dindar anayasa anlayışı yanlış anlaşılıyor. Ben deniz hukuk mezunuyum ve anayasa benim konum, ihtisas dalım. Bugünkü anayasa 1982 anayasası. Anayasalar çabuk eskiyorlar. Kazuistik anayasa diye bir anayasa tipi var, teferruata girer. Hindistan Anayasası da öyledir, 81 de öyledir, 62 de öyledir. Olaylar değişiyor. Hayat hareketli dolayısıyla değişiklikler gerekiyor. Oysa katı Anayasa olursa üzerinde ihtilaflar çıkıyor Anayasa cevap vermiyor. 4. Madde devletin bütünlüğü varlığı bölünmezliği İstiklal Marşı bayrağı, bu maddeler üzerinde hiç kimsenin bir ihtilafı yok.”

‘LAİKLİK KELİMESİ ÜZERİNDE HASSAS DURUYORUM’

Laiklik ile ilgili de konuşan Kahraman, 195 ülkeden yalnızca 5’inde laikliğin anayasada olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Laiklik kelimesi üzerinde ben hassas duruyorum. Laiklik kelimesi çok değişik. Her parti kendini laik görüyor. Peki bu laiklik ne? Laiklik ileri sürülerek partiler kapatılıyor, laiklik ileri sürülerek hürriyetler engelleniyor. Ben diyorum ki laiklik olmasın, çünkü 195 ülkenin yalnızca 5’inde var. Fransa’da bir dinsizlik olarak ifade var. Meksika, Türkiye, Portekiz, Japonya, Fransa, bunlar anayasasında laiklik geçen ülkeler arasında. BM’ye kayıtlı 195 ülkeden 190’ının anayasasında böyle bir beyan yok. Eğer laiklik bir hürriyetse hürriyetler arası bir mevzudur. Hürriyet değil de bir engellemeyse o zaman da onlar arasında sayılır. Laiklik kelimesi istenildiği yere çekilen bir hale geldi. Fransa laik bir ülke ve Fransa’da eğitimin temel esasları yönetmeliğinde laikliği tarif etmişler. Diyor ki Fransa, laiklik devletin, felsefe, din, siyaset karşısında tarafsız olmasıdır. Fransa’da da tanımı var. Tarifi olmayan kavram herkesin elinde başka manaya gelebilir. Benim dediğim tarifi olmalı veya diğerlerindeki gibi anayasada olmasına gerek yok. Zira hürriyet ise kişinin doğuştan sahip olduğu inanç ve ifade etme hürriyeti zaten var. Bunu kalkıp köpürterek, anayasada değişikliğin önüne geçmek gibi bir isteğin üzerinde oluyor.

‘İLK 4 MADDEYE DOKUNMAK MÜMKÜN MÜ?’

“Bugün anayasada 184 değişiklik var. Lime lime olmuş. Gerçekten yerli ve milli bir anayasaya ihtiyacımız var. Milli olan, bize ait olan, çağdaş hukuk devleti anaysasına kavuşalım, istediğimiz bu” diyen Kahraman, “4 maddeye dokunulacak, ona dokunmak mümkün mü? Vatanını seven insanın, milliyetçi olan insanın devletine, bayrağına karşı ve cumhuriyete karşı tavır alması mümkün değil. Hukuktan nasibini almamışların hezeyanları ile karşılaşmamak beni üzüyor” dedi.

BAHÇELİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugünkü grup konuşmasında “Sivil ve demokratik bir anayasa yapılmalı. Artık laiklik tartışmalarını bir kenara bırakalım, Anayasa temelinde yıkıcı teklifler ancak düşmanları sevindirecektir” sözleriyle isim vermeden İsmail Kahraman’ın açıklamalarına göstermişti. 

İsmail Kahraman: Ben diyorum ki laiklik olmasın

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 Yorum

  1. 5 Ekim 2021, 23:19

    Osmanlı’nın müslim gayrımüslim ayrımı yaptığını gösteren kanıtlar var. Müslümanlar’dan ordu kurması, çok daha sonra ise ilk kez Hristiyan Türkler de almıştır. Islahat Fermanı. Vergiler. Askerlik. Gayrımüslimler müslüman olabilirken, müslümanların islam’dan çıkması ölümdü

  2. 5 Ekim 2021, 20:49

    Ülkemizde Türk milletini benimsememiş Rumlar kimlerdir!? İsmail Kahraman, senin bi cevabın var mı buna?

  3. Eksi veren sen örümcek beyinli misin

  4. 5 Ekim 2021, 20:30

    TC vatandaşıyım ve laiklikle sorunum var. Laikliğe karşı milyonlar yaşıyor bu ülkede. Önce yaşadığınız ülkeyi tanıyın sayın Kutay!

  5. Bunlara cevap vermek zaman kaybi ama, not duselim. Dunya uzerindeki devletlerin yuzde 95’i laiklik ilkesini benimsemistir. Uc bes tane arap haric, onlar da sultanlik sistemi oldugu icin din devleti islerine geliyor ondan. Laikligin anayasadan cikmasi icin once sizin neslinizin tukenmesi gerekiyor. Hatta daha iddiali soyleyeyim, dunya uzerindeki butun dincilerin hiclige varsa, birak laikligi, belki anayasaya bile gerek kalmaz.

  6. Kahraman.. Bu ülkeden bi defol git..

  7. 5 Ekim 2021, 16:18

    Kanunî Sultan Süleyman’ın Şeyhülislâmı Ebusuud, O zamanki üniversite olan Enderun’da pozitif bilimlerin öğretilmesini yasaklayıp; yerine fıkıh denilen Kur’an yorumlarını ders olarak koyduğu gün Osmanlı İmparatorluğunun ölüm fermanı imzalanmıştı. Din ile devlet işleri asla bir arada yürütülemez. Bilimden uzaklaşan devletler yok olmaya mahkumdur. Kurucumuz Mustafa Kemal ATATÜRK o nedenle “hayatta en hakiki mürşit (yol gösterici) ilimdir diyerek din ve devlet işlerini birbirinden ayırmıştır. Bu nedenle, bu topraklarda aynı hatanın tekrarlanmaması en aslî görevimizdir ve bu görevi yerine getireceğimizden hiç kimsenin kuşku duymaması gerekir. Emekli kebapçılara duyurulur!

  8. 5 Ekim 2021, 15:54

    Simdi de laikligi mi tartisacaklar? Temel degerlerimizin hepsine saldirimaktan, ulkeyi yikmaya calismaktan vazgecmeyenlere cok akillica ve kivrakca karsilik vermek gerekiyor. Akil insanlar, Ataturkculer ve Cumhruriyetin gercek neferlerinin birlik olup, degismez degerlermizin tahrip edilmemesi icin cok dikkatli calismasi lazim. Atalarimizin ve sehitlerimizin mezarlarinda ters donmesine sebep olacak konusmalar ve durumlar bunlar, “cok yazik oldu” demeden akillica hareketlenmek ve vazgecilmez degerlerimizi korumamiz gerekiyor. Cok kesin ve kati cevaplar veremeyenlere de dikkatle takip etmek gerekiyor.

  9. Ben diyorum ki canin cehenneme.

  10. 5 Ekim 2021, 15:21

    ben de dıyorum kı, orumcek beyunlı ınsanlara oy hakkı olmasın.

  11. Osmanlı müslim gayrımüslim diye ayırmadı. gayrımüslimler çeşitli haklardan yararlanırken her zaman olduğu gibi Türkler cefayı çekti olmayanlar sefayı sürdüler!
    Cumhuriyetle birlikte herkes eşit olduğu için sefa da cefa da sorumluluk olarak herkese yüklendi Bu yüzden cumhuriyete saldırılar var bu gün: birileri hala Türkler cefa çeksin ama kendileri imtiyazlı sınıf olsun derdindeler!

  12. 5 Ekim 2021, 12:28

    Bir ülkenin neden dini olsun. Bir ülkenin dini olduktan sonra yapacağınız ilk şeyler çağ dışı bir şekilde insanları dine zorlamak. Türk milleti yerine Osmanlı da olduğu gibi müslim gayrımüslim ayırmak. Bir ülkenin dini olmaz, bir insanın olur. Bir ülkenin dini olmaz, her insanın farklı inanışı olur. Kaç yılında yaşadığımızı hatırlayıp ona göre yaşayın

  13. Fransa daki laiklik tarifini anayasaya koy ve uygula o zaman.Senin üyesi olduğun hükümet vatandaşlar arasında felsefi dini veya siyasi fark gözetmiyor mu?Ne söylediğiniz belli ne anladığınız belli boşa okumuşsun onca okulu..Senin fikrinde zikrinde belli..Güya demokratsınız kimsenin laiklikle ilgili bir sorunu yok bu ülkede..Yakında gideceksiniz giderken kaldırımlara anlatırsınız ne kadar demokrat olduğunuzu..

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!