Independent Türkçe’nin İsrail merkezli Haaretz gazetesinden aktardığı haberde, Türkiye’den gelen mallara boykot kararının ülkenin en büyük market zincirleri Shufersal, Rami Levy ve Yochananof tarafından uygulandığı öne sürüldü.
Daha küçük boyuttaki ithalatçıların da, Türkiye’de Yahudi inanışına uygun gıdaları denetleyen kişilerin 7 Ekim’deki saldırıların ardından ülkeyi terk etmesi nedeniyle ithalatı durdurdukları ifade edildi
Süpermarket zincirlerinin Türk mallarına yönelik boykotunda kamuoyu baskısının önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.
Örneğin, zincir marketlerden Rami Levy, İsrail domatesleri yerine Türkiye’den gelen domatesleri satmakla suçlanıyordu. Şirket bu iddiaları reddetti.
Konuyla ilgili zincir marketlere bir mektup gönderen İsrail Çiftçiler Federasyonu, marketlerdeki yerli ürünlere etiket konulmasını ve savaştan etkilenen çiftçilerle dayanışmaya gidilmesini istedi.
Domates tartışmalarının ardından birçok market zinciri, Türkiye’den domates ithalatını durdurduklarını duyururken, Tarım Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada bu hafta Türkiye’den meyve ve sebze taşıyan 6 geminin ülkeye geleceği belirtildi.
Türkiye’den alınan domateslere tam boykot uygulanmasının ülkede bir arz sıkıntısı yaratması bekleniyor. Zira yerli üretim domatesler talebin sadece yarısını karşılıyor.
Yunanistan ve Hollanda’nın İsrailli domates alıcıları için en olası alternatifler olduğu belirtilse de, bu durumun domates fiyatlarında artışa neden olacağı düşünülüyor.
TİCARET HACMİ
Son yıllarda Türkiye, İsrail’in en çok ithalat yaptığı ülkelerden biri haline gelerek, Çin, ABD, İsviçre ve Almanya’dan sonra beşinci sıraya yerleşmişti.
2019’dan bu yana her yıl çift haneli büyüme yakalayan Türkiye’den ithalat rakamları, 2022’de 7 milyar dolara kadar ulaşmıştı.
Neymiş bu domates yaa. Herkes vuruyor domates üzerinden, Rusya da aynı şarkıyı söylüyor zamanı gelince. Bizimkiler de diyemiyor ki …beni dinlemezsen yok sana domates. Nedendir ki? Diyemez çünkü sanayisi yok. Niye yok, ee vizyon meselesi. Satalım varlık fonuna aktaralım Norveç gibi yapalım.
Ülkemizin ticareti bir kaldıraç olarak içinde bulunduğu coğrafyada stratejik kullanma potensiyali var olmasına rağmen, iyi yönetilemediğimizden fırsatları kaçırıyoruz. Birilerinin anlamadığı nokta şudur; G7 bazında üretim ve teknolojik atılım yapılmadığı sürece anacak karşındakine van münüt dersin. Seni kimse dinlemez, dinlemiyor da. Bu işlerde liyakatsız iş ve bilim gücüyle olmaz.
Bu kadar bina yapmanın bedeli olacaktı.